Tyanalı Appolon paneli geçtiğimiz günlerde Kemer hisar’da yapıldı. Panel yöneticisi olarak katıldığım etkinlik güzel bir bilgilenme toplantısı oldu.
 Tyana Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Beytullah Kirazcı ve yönetim kurulu üyelerinin çabaları böylesi bir etkinliğin yapılmasına vesile oldu.
Tyanallı Appolon adını ilk olarak Avram Galanti Bor ve Niğde Tarihi ile ilgili çalışmasında okumuştum. Daha sonra Prof. Dr Asım Tanış yazıları ve son olarak ta Araştırmacı Yazar Aytunç Altındal kitabı ile daha detaylı bilgilere erdim.
 Tyanallı Appolon ile ilgili benim görüşüm bilge bir kişi olduğudur.
16 yaşında gittiği Tarsus’ta matematik, Felsefe, din eğitimi almış Hindistan ve farklı bölgelerde bu bağlamda incelemelerine devam etmiştir. Bilgisi yaşam tarzı ile ilginç ayrıntıları ikibin yıl önce gündeme taşımıştır.
Diktatörlere karşı, yoksulların yanında duran, yaşamı sadelikle yaşayan, et yemeyen, sularda kirlenme olabileceğini söyleyen, adil ve adaletli olan Tyanallı Appolon Dünya da farklı bölgelerde tanınan ve bilinen isimdir.  
Tyana ve Appolon ile ilgili geçmişte yazdıklarımı okuyanlar anımsar birden çok öneri ile Tyanallı Appolon gündeme alınmasını istemiştim.
 Araştırmacı Yazar Aytunç Altındal ise Tyanallı Appolon tanınması ile Kemer hisar Küdüs kadar ilgi bulan bir yer olacağı kanısındadır
 Yazar Aytun Altındal bu bağlamda belgelere dayalı önemli ayrıntılarla farklı bir Appolon anlatısı sunmaktadır.  İsa İle yaştaş olması ve o döneme ait yaşadıkları, yazdıkları ile Tyanallı Appolon’u farklı bir yere koymaktadır.
 “Yoksul Tanrı Tyanallı Appolon” kitabında da Dünyada taradığı yayınlarla belgelere dayalı açıklamalarına yer vermektedir. Düşüncesi doğal olarak ona aittir ve farklı karşı düşüncelerde öne sürülebilir. Sonuçta tartışmanın bilimsel yönü bizleri aşar uzmanların işidir. Bizce Tyanallı Appolon bilge bir kişidir. Ötesi bizim ilgileneceğim bir alanın dışındadır.
Prof. Dr. Asım  Tanış ise Tyanallı Appolon Demokrasi, yaşam ve beslenme alışkanlıkları konusunda derin bilgilerini panelde katılımcılara sunmuştur.
Prof. Dr. Asım Tanış, bulunan kitabe ve yazıtlardan Apollon'un beslenme konusunda çok titiz davrandığının  doğal beslenmenin sağlığın ilk şartı olduğunu gördüğünü ve bunu eserlerinde anlattığını belirtmiştir.
 Konun iki uzmanından birisi dini, diğeri yaşam ve yaşadıkları ile Tyanallı Appolon’u her yönü ile değindiler. Katılanların soruları da önemli ve toplantıya ilgilerini yansıtan detaylar da vardı.  Toplantıda da söylediğim gibi eğer panel iki gün devam etse iki günde de anlatılsa bitmeyecek kadar bilgi ve birikimle dolu değerlerin fikirleri geniş kitlelere de ulaşmış oldu.
 Panel Yöneticisi olarak konuşamam da söyledim.  Ben Niğde tanınması ve turizmden sağlayacağı fayda yönü ile konulara bakarım. Kemerhisar Niğde için turizmde önemli bir bölgedir ve gereken önem verilmelidir.
Bu nedenle
1-Beslenme ile ilgili Tyanallı Appolon Meslek Yüksek Okulu açılmalıdır
2- Tyana farklı dönemlerde yağmalandığı bilinmektedir. Bu nedenle Niğde genelinde dağıtılmış Kemerhisar’dan götürülen eserler geri getirilmeli ve Tyana Açık Hava Müzesi Kemerhisar’da kurulmalıdır
 3-Tyanalı Appolon yazıları ve kitaplarının da yer alacağı Tyanallı Appolon Kültür evi açılmalıdır.
4-Tyanalı Appolon paneli gelecek yıllarda Tyanallı Appolon felsefe şöleni olarak kutlanmalıdır. Uluslar arası katılımlı olması sağlanmalıdır.
5- Niğde’de Kurulu turizm firmaları ile Tyana ve Tyanallı Appolon gündeme taşıyacak turların düzenlenmesi sağlanmalıdır.
6- Kültür ve Turizm Bakanlığı Tyana antik Kent kazısı ile Tyanallı Appolon konusunda katkısını artırmalıdır.  Tyana Kazı bir yıl devam edecek konuma erdirilmelidir.