Niğde yıllardır devam eden önemli çalışmalar var. Her yaz başlar, birkaç hafta ya da ay sürer, sonra ekipler gider ve bir yıl sonra tekrar çalışma başlar.   Niğde için her bilimsel çalışma bir umuttur. Niğde ili konumdan dolayı çok uygarlığın geçiş yolu olmuştur. O nedenle insan var olduğundan beri yerleşmelerin bulunduğu bir bölgedir. Bölgede en önemli çalışmalardan biri Kapadokya Krallığına bir dönem başkent olmuş Bor Kemerhisar’da ki Tyana antik kent kazısıdır.

İtalyan Üniversitesi bu bölgede 2002 yılından beri çalışma yürütüyor. Ama çokta bir yol alındı diyemeyiz çünkü başlangıcında Efe gibi bir kent açığa çıkacak umudu vardı. Umut büyük ama ilerleme yavaş oldu. Oysa Kartal Belediyesi ülkemizde ilk ilçe belediyesi olarak Dragos’ta Briyas saray kalıntılarını İstanbul Arkeoloji Müzesi ile birlikte kazıyor. İki yılda batık kilise, hamam ve diğer yerleşmeleri açığa çıkarılmış. Yıl boyu kazı devam ediyor. Tyana’da da bir yıl sürecek kazı yapacak konuma durum erdirilmeli.

 Bahçeli Köşk için Prof Dr Aliye Özkan’da çok emek verdi en azından kazı alanı ile M.Ö 6 bine kadar giden süreç izleri açığa çıktı. Müze de en önemli yerlerden biri Köşk buluntu alanı oldu.  Hellena çalışması da en azından görünen bir sonucu var. Porsuk gibi yerlerde kazılar ile Niğde için değil insanlık içinde yapılan uğraşlar. Altunhisar Yeşilyurt, Çiftlik Tepecik, Göllüdağ Obsiyen kazıları bilinmeyenleri açığa çıkardı. Niğde Tepebağ, Bor İftiyan, Çukurkuyu yayla, Ballı, Bor Pınarbaşı gibi bilimsel kazı için bekleyen yerlerde var. Her yıl yapılan her kazı yeni bir umut olduğunu söyleyebiliriz,  Kazı; toplu iğne ile kuyu kazmak gibi bir çalışma ile işler yürüyor. Bu çalışmalarda sonuca çabuk gitmek için finansör lazım uzun süreli ve düzenli daha çok kişi ile çalışma olursa sonuç daha erken alınır.

Niğde’de kimi bürokratların çabası yanında genelde bir sahiplenme düne göre var ama yeterli değil.  Bu bağlamda sonuç Niğde Turizmde istenen noktaya gelmesi ile de ilgili.  Turizm için Niğde’de için konaklama sorunu aşıldı gibi. 3 ve 4 yıldızlı oteller bu boşluğu doldurdu ama tarihi yapıların restore edilerek turizm konaklama amaçlı kullanımı Niğde’de halende başlamadı. Çok sayıda konakta harp olup gidiyor.


 Niğde için Turizm bir taşa benzetirsek Taş rampada ya üzerimize düşer ezer ya yokuşu aşar öteye geçiririz. Turizmi gereği gibi kavrar, algılar o yönde değişimi sağlarsak Niğde ile Niğdelinin de turizmden yarar göreceği günlere ereriz Çünkü Turizm ile kalkınan çok yer var.