Tarihin derinliklerinden atinin sonsuzluğuna bağlanan çelik bir halattır Türk. O ulvi geçmişte adalet, o haşmetli demde hakkaniyet ve o yüce mazide Hak ölçüsünde bir kutlu aşk vardır.
 
         O aşk bir cihanı aydınlatmış ve umut olmuştur nice dertli sinelere. İşte 5000 yılı aşan yüz akı bir tarihin adı olmuştur Türk. Ve o Türk, bağrında nicelerini beslemiş büyütmüş ve cihana salmıştır. Lakin insanlık tarihinde pek çok defa şahit olunan fitne ve ihanet bu necip milletin de içine sirayet etmiş; nice büyüttüğü kişiler, topluluklar, esaret altındaki biçareler hançerini saplamışlar arkadan sırtına Türk’ün.
 
         Ama o “Küçük ateşi söndürür esen rüzgarlar; büyük ateş rüzgar vurdukça parlar” diyerek kurmuş Ocaklarını. Ve Ocak kutsal bir ateşi alevlendirmiş.
 Yerin altındaki Yesevi Ocaklarından yetiştirdiği Alperenlerle Allah’a kılıçlık yapmış bir ırkın yeryüzüne dağılmasını sağlamış Ocakları sayesinde. Ve duyurmuş yedi iklim dört köşeye ulvi gayesini . “Bu imandır ziya veren güneşe” diyerek yaymışlar Ocaklarının ışığını Türkistan’dan Anadolu bozkırlarına…
Bu ocaklar Anadolu’da aynı misyon farklı isimlerle gelmiş 21. yüzyıla…
Adına Ülkü demiş, görevli milletin vazifeli ocakları olarak Türk demiş, İslam demiş Allah’a layık kul olmak, Rasulullah’a layık ümmet olmak ve ecdadına layık millet olmak demiş, Ocaklarına Peygamber evi mesabesinde değer vermiş.
Kimi zaman ocakların önüne bulutlar dursa da esen bir rüzgar ile kurtulan hilal ışıtmış ocakları.
 
Ve o ocaklar karanlık gecelerin nurlu sabahlarla aydınlatıldığı kutlu mekanlar olmuş; Türk’e yeniden tarihi misyonunu hatırlatmış.
 
Artık tarih Ocaklı olmak diye bir kavramla tanışmış ve “Emrolunduğun gibi dosdoğru ol.” İfadesini Ocaklar ile özdeşleştirmiş ülkü erleri.
 
Böyle gelmiş işte, böyle gider anlayışını reddedip yaratılış gayesi doğrultusunda vatan, millet ve iman ülküsü ile diriliş mücadelesini vermenin adı olmuş Ocaklar.
 
 Ocaklılar! Tarihin milletimizin omzuna yüklediği vazife şimdi senin sırtındadır.
 
Öyleyse sana düşen kutlu çınarın dallarını yeniden Hak mucibince yeşertmektir.