Yaz aylarında meydana gelen orman yangınları ile biraz daha nefessiz kalan Türkiye’de bu yıl her zamankinden fazla orman yangını meydana geldi. Yangınlar farklı noktalarda eş zamanlı olarak başlıyor. İzmirliler, 2 gün 5 saatte söndürülebilen Karabağlar yangınının aynı anda altı yerde çıktığını iddia ediyorlar.

Yangınlara ne yazık ki zamanında müdahale edilemiyor. Müdahale edilse bile kısa zamanda söndürülemiyor. İddialara göre orman bakanlığı yangın söndürme işini özel bir şirkete vermiş. Bu şirket, yurt dışından kiraladığı helikopterlerle söndürme çalışmalarına katılıyormuş. Helikopterlerin hızının ve su kapasitesinin az olduğunu söyleyen uzmanlar, bakanlığın neden, dünyanın en büyük yangın söndürme filosuna sahip olan Türk Hava Kurumu’nun (THK) uçaklarını kullanmadığı sorularına Orman Bakanı şöyle cevap veriyor:

El atından 20 uçakları olduğunu söylüyorlar. Hani nerede? Apronda 6 uçak gözüküyor. 3'ünün motoru yok. Vizontele’de bir sahne var ya ‘baba motor yok’ diyor. Aynen öyle... THK siyasetin oyuncağı haline dönmüş durumdadır. Ana muhalefet partisi ile birlikte hareket ediyor. … THK’'nın verdiği sertifikaların hiçbirine güvenmiyorum. THK siyasetin oyuncağı olmuş durumdadır. Ana muhalefetin oyuncağı olmuş.”

20 yıl THK’ da söndürme pilotu olarak çalışan Günay Ciyavul bakanı yalanlayan bir cevap verdi: “Şu anda havalanmaya hazır 5 uçak pistlerde bekliyor, bir tanesi İzmir’de

Anladığımız kadarıyla THK’ da âtıl hale getirilerek kaderine terk edilmiş; önceki millî değerler gibi. Tartışmaları bir kenara bırakalım ve THK’ na neden karşı olduklarını anlatalım:

“Mustafa Kemal Atatürk’ün emirleriyle ilk olarak “Türk Tayyare Cemiyeti’ kurulur. (1925) Onu, “Tayyare Makinist Mektebi” takip eder. (1926) Türkkuşu ise 1935 yılında kurulur. Önce planör okulu, ardından paraşüt okulu faaliyete geçer. Abdurrahman Türkkuşu, Rusya’ya paraşütçülük eğitimine gönderilir. Rusya’dan dönüşünde ise ilk Paraşüt Okulu Müdürü olarak atanır. Kendi adına ilk paraşütle atlayışını gerçekleştirir.

Türkiye’de yapılan ilk paraşütle atlama tarihi 1926’dır ve Almanlarla birlikte Ankara’da gerçekleştirilmiştir. Vecihi Hürkuş yönetiminde havalanan uçaktan atlayan kişi de bir Alman paraşütçüdür. Atlamayı izleyenler arasında Atatürk’te vardır. İlk paraşüt kursu ise 1956 yılında açılacaktır. İlerleyen yıllarda Türkkuşu, askerî pilot eğitimini zamanla Türk Hava Kuvvetleri’ne devredecektir. Bu yıl ayrıca Tayyare Okulu adı ile motorlu uçak okulu açılır ve Türk Silahlı Kuvvetleri için pilot yetiştirmeye başlanır. Dünyanın ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen, Tayyare Okulu’nun ilk öğrencilerinden olur... Türkkuşu, 94 yıllık varlığını günümüzde Türk Hava Kurumu (THK) olarak sürdürmektedir.”[1]

Evet, THK’ nın kısa tarihine bakacak olursak bizzat Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle kurulmuş olduğunu görüyoruz.

Onlar, Mustafa Kemal Atatürk ve Cumhuriyet'i çağrıştıran her şeye karşılar…

Olay budur!

Tülay Hergünlü

İstanbul, 22 Ağustos 2019

 

[1] Tülay Hergünlü, “İngiliz Sicimi’nden Amerikan Bezi’ne” , Doğu Kitabevi