MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş önceki gece Genç Bakış’ın konuğu oldu. Yeni formatıyla ekrana gelen Genç Bakış, farklı üniversitelerden öğrenci ve izleyicilerin canlı yayında gönderdikleri görüntülü sorularla çok hareketli geçti. Türkeş, zor sorulara bazen rahat cevaplar verirken bazen de köşeye sıkıştı.
Türkeş, darbelerden güncel konulara, MHP’de yaşananlardan dış politikaya, babasından kardeşine çok farklı sorulara, çok ilginç cevaplar verdi. İşte programdan önemli satır başları:
Sürgün hayatı
* 60 İhtilali’nden sonra, ailece, babam ve beş çocuk Hindistan’a sürgüne gittik. Hindistan’dayken babam Cemal Gürsel’e mektup yazdı. Menderes’in asılmaması gerektiğini, yapılanların yanlış olduğunu ve Türkiye’ye zarar vereceğini söyledi.
* Kardeşim benden daha genç, daha farklı bakıyor birtakım meselelere. O AKP’de milletvekili oldu, onun adına ağabeyi konuşamaz.
* Devlet Bey çok deneyimli bir siyasetçi, yalpalamıyor. Günü geldiğinde bir gün bırakır siyaseti. Değişim olacaksa da buna MHP’liler karar verir.
Gezi’ye uzak durduk
Gezi olayları yeşili korumak için başlamıştı. Y Kuşağı denilen gençlik haklı bir tepki gösterdi. Gençlik bundan yılmasın, devam etsin. Bu tip şeylerde her zaman sokağa çıkılması lazım. Sonra işin rengi değişti. Farklı gruplar ortaya çıktı.
* Dostlarımız beni arayarak “Tuğrul, bu gençlere şimdi sahip çıkmayacaksınız da ne zaman çıkacaksınız, aptal mısınız” diyerek hakaret bile ettiler. Biz ne yaptık? MHP Başkanlık Divanı’nı toplayıp herkesin fikrini aldık. Katılmalıyız veya katılmamalıyız diyen arkadaşlar oldu. Vardığımız nokta: Kimin başlattığı belli değil, kimin yönlendirdiği de belli değil ve nerede biteceğini bilemiyorsam, ülkücüleri bu işin içine atmak risktir ve her an çatışma çıkabilir. Bu karara binaen yasaklandı.
Ana dile evet ama!
* Annenizin konuştuğu dili sizin bilmenizde, yeni nesillere aktarmak istemenizde bir sakınca yoktur. Bunu aynı zamanda devlet dili yapalım dersen, ülkeyi dağıtırsın. Her bölgede konuşulan etnik dili ya da dil olduğu iddia edilen lehçeyi, şiveyi o bölgede bürokrasi dili haline getirmeye kalkarsak bölgelerarası anlaşmayı bir kere ortadan kaldırırız. Türkiye Cumhuriyeti’nin dili Türkçedir, bunu Türkiye muhafaza etmek zorundadır.
Yeni Türkiye saçmalıktır
* Yeni Türkiye lafı saçmalıktır. Yeni denildiğinde eskideki kazanımları da bırakmak zorunda kalırsınız. Ebedi bir Türkiye kavramının üzerinde durmamız lazım.
* MHP’nin siyaseti kendi fikri yapısı ve ideolojisindedir. Bunda sapmalarımız yok. Zaman zaman CHP’ye yaklaşıyoruz. Bu sefer de Tayyip Bey ve Ak Parti yetkilileri çıkıyor, buna vagon oldunuz diyor. Biz ne koltuk değneği oluyoruz ne vagon oluyoruz.
Suriye politikasında Ak Parti’nin yanlış olduğunu 3.5 yıldır söylüyorum.
* Son getirdikleri tezkerede uluslararası silahlı güçlerin Türkiye üzerinden geçmesini talebi vardı. Biz bunu kabul ettik. Buna rağmen Ak Parti Anayasa’yı ihlal etmiştir. Bir gösteri alayının Türkiye üzerinden gitmesine izin vermiştir ve suçludur.
En önemli sorun?
* Türkiye’nin birinci problemi ekonomidir, işsizliktir.
Konut sektörünü motor güç olarak görürseniz kriz kaçınılmazdır. Ekonomi duvara toslayacak.
* Tarıma bağlı sanayiyi Türkiye genelinde yaygınlaştırmaya yani tarımsal üretimi artırmaya ama daha da önemlisi bir marka değeri kazandırmaya yönelmemiz lazım. Bu çarpık şehirleşmeyi önlersek gençlerimiz köyden şehre gelme ihtiyacı duymaz.
Sokağa çıkmayız
* 1984’ten bugüne ülkü ocakları ne zaman sokağa çıktı? Şimdi birtakım iddialar var, Devlet Bey Ülkü Ocakları’nı pasifize etti diye. Türkeş zamanında ülkücüler sokakta yumruk tekme girişiyordu da sonra mı durdu? MHP de sorumlu olarak sizleri sokağa sürmüyor ve çıkmamanızı tavsiye ediyor. Çıkan da bizden değildir diyor.
* Alparslan Türkeş’in askerleriyiz, Devlet Bahçeli’nin değiliz lafı Türk milliyetçiliğiyle bağdaşan bir beyan değil. Şahsa bağlı milliyetçilik olmaz.
Güncel konular...
* 12 Eylül’den iki emekli askeri mahkemeye sevk ederek hesap soramazsınız.
Küba’da cami, Amerika’yı Müslümanlar keşfetti söylemleri, cambaza bak numarasıdır. Aman bakmayın, cebinizdeki cüzdan gider.
* MHP olarak biz, “Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyacını belirlesin, ihtiyaç fazlası varsa bedelli gelir” diyoruz. Bana göre Türkiye’nin profesyonel orduya geçmek için hazırlıklar yapması lazım.
* Vicdani ret tartışmasını açabilirsin. Askerliğini yapmaz ama devletin uygun gördüğü bir yerde kamu görevinde çalışır. Canımın istediği gibi gezerim, diyemezsin.
* Semboller önemlidir. Çankaya Köşkü, Anıtkabir birtakım ritüeller önemlidir. Çankaya KöşküCumhurbaşkanlığı olarak kullanılmazsa ne olur? Oraya alışveriş merkezi yapmamak gerekir.
* 12 yıldır kemikleşmiş ve metal yorgunluğuna uğramış olan bir siyasi partinin bundan sonra devam etmesi mümkün değildir.
Özetin özeti: MHP penceresinden Türkiye’nin gidişatı çok farklı görünüyor. İktidar için metal yorgunluğu var tespitinde bulunuyorlar ama kendilerini hiç sorgulamıyorlar...