Değerli arkadaşlar,

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyada her yıl meydana gelen trafik kazası kaynaklı 50 milyondan fazla yaralanmanın ve 1 milyon 300 bin ölümün, önlenebilir halk sağlığı sorunu olduğunu kabul ederek kazaların sonuçlarını KÜRESEL HALK SAĞLIĞI SORUNU ilan etti (12.05.2011-Cumhuriyet).
 
Güzel ülkemizde de en fazla can kaybını trafik kazalarında yaşıyoruz. Kayıtlara göre 2011 yılında ülke genelinde toplam 2582 vatandaşımız trafik kazalarında hayatını kaybederken, 194.149 kişi de yaralandı. Bu rakamlara gore, Türkiye genelinde meydana gelen trafik kazalarında günde yaklaşık 8 kişi yollarda hayatını kaybederken, yaklaşık 540 kişi de yaralanıyor.
 
Yapılan araştırmalar, trafik kazalarının oluşunda; sürücü, yaya ve yolcu olarak insan faktörünün % 99,78 gibi çok büyük bir kusur payı ile birinci derecede sorumlu olduğunu göstermektedir. O yüzden araçları ile birlikte bir bütün sayılan sürücülerin yolculuğa çıkmadan önce;
·         Özellikle araçlarının periyodik bakımlarını yaptırmalarını,
 
·         Araç lastiklerini kontrol etmelerini,
 
·         Acil sağlık seti, takoz ve çekme halatı bulundurmalarını,
 
·         Trafik Kurallarına eksiksiz uymalarını, şerit ihlali ve tehlikeli solama yapmamalarını,
 
·         Araçtaki herkesin kesinlikle emniyet kemeri takmalarını,
 
·         Gündüz de farlarını açmalarını,
 
·         Önlerindeki aracı, fren yapınca durabilecek kadar bir mesafeden takip etmelerini,
 
·         Alkollü ve uykusuz araç kullanmamalarını,
 
·         Acele etmeden ve hız limitlerine uyarak, dikkatli araç kullanmalarını önermek isterim.
 
Değerli arkadaşlar,

Özellikle yaz ayları geldiğinde trafik kazaları ve ölüm sayıları daha da artmaktadır. Çünkü tatil dönemi başlamıştır. Bu dönemde şehirlerarası yolculuk yapacak sürücülerin, karayollarımızdaki 49 adetKAZA KARA NOKTALARINI, anımsamalarını rica ediyorum.
 
Lütfen, yukarıda web adresini verdiğim karayolları sitesinden temin edecekleri haritada, kendi güzergahları üzerindeki kara noktaları belirleyip, bu noktalara yaklaşınca daha dikkatli olmalarını ve gereken önlemleri almalarını da anımsatmak isterim.
 
Sizler ve aileleriniz bu ülke için çok değerlisiniz. Sağlık ve huzur dolu yolculuklar dilerim.
 
Sevgi ve saygılarımla (11.06.2012).
Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR


 

"İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemelidir."

Goethe