Hayata hazırlanma ve geleceği kurgulama da eğitimin rolünü hiçbirimiz küçümseyemeyiz.
Günümüz dünyasının baş döndürücü gelişimine ayak uydurup, teknolojik bilgi birikimini sağlayarak elde tutacak donanıma sahip olup, yaşamın zorlu kulvarlarında ekmek kavgasının içinde varlığını sürdürmek, genç neslin olmazsa olmazlarından.
Piyasaya çıktığınızda işsizler ordusunun şikayetçilerine baktığımız zaman, üniversite mezunu olarak iş bulamama serzenişleri en önemli bölümdür.
Değişip gelişen dünyanın değişen ihtiyaçlarına göz attığımızda, nitelik kısmının iş bilirliği öne çıkmakta, bu durum gençleri daha bilgili olmak kadar bilgiyi, günlük ihtiyaçların teoriğinden ziyade pratiğine olan uygulamanın ortaya çıkarılmasını zorunluluk haline getirmektedir.
Ehliyet sınavından tam puan aldığı halde, arabasını park edemeyen sürücü,
Anatomi derslerini üstün başarıyla geçtiği halde, bistüri tutamayan cerrah,
Kumaştan iyi anlayıp tam ölçü alabildiği halde, iğneyi kullanamayan bir terzi olamayacağına göre…
Eğitim yaşamını kuru bilgiyle doldurup pratikte uygulama becerisi gösteremeyen diplomanın, kağıt bazında bir değeri olsa da ekmek bazında bir karşılığı olmadığı artık net bir gerçeklik.
Sosyal Bilimlerin teorik bazda güçlü olan yönünü pratikle süsleyerek, bölge üniversiteleri dahil ülkede öne çıkaran bir uygulama olarak üniversitemizin bilimselliğini güçlendiren bir yenilikle, geçtiğimiz hafta içerisinde İktisadi ve İdari bilimler Fakültesinde buluşuyorduk.
İşte tüm gerçeklikler göz önüne alıp teorik ile pratiği buluşturarak nitelikli eğitimi günlük yaşamın pratiğiyle buluşturmak isteyen kentin lokomotif gücü Üniversitemiz; Borsa İstanbul A.Ş. ile işbirliği yaparak “Borsa Uygulama ve Finans Simülasyon Laboratuvarı” ( BISTLAB ) projesini hayata geçirerek, ciddi bir işe kent ve öğrencisi adına imza atıyordu.
Finansal sektörün günümüz ekonomilerinde merkezi sinir sistemi tarzı bir işlevi olduğuna dikkat çeken Rektör Sayın Muhsin Kar; simülasyon ortamında borsa işlemlerini takip ederek verileri analiz edebilecek bir eğitimin kendi hayallerinden biri olduğunu ifade ederken, katkılarından dolayı Borsa İstanbul yönetimine hak ettikleri teşekkürü iletiyordu.
Gerek bölgesel kalkınma gerekse de akademik açıdan şehre yön vererek şehrin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda değer üreterek üzerine düşeni yapmakta olduğuna dikkat çeken Vali Sayın Yılmaz Şimşek; akademik çalışmalarıyla kentin ufkunu açan, üzerine düşeni layıkıyla yerine getiren Üniversitenin, şehirle barışık halde, gençlerimizin nitelikli yetişmesi noktasında katkı veren yapısına değiniyordu.
Bu aşamadan sonra artık öğrenciler simülasyon ortamında borsa işlemlerini takip edip veri analizlerini yapabilecek.
Hayali olarak da olsa kendilerine verilen miktarlar eşliğinde Borsa işlemlerinde yer alıp piyasayı içerden koklayarak tatbiki olarak işlem yapabilecek ve mezuniyet sonrası banka ve borsa konularında daha kalifiye halde mezun olabilecek öğrenciler ise, teorikle pratik arasındaki bağı bire bir yaşayarak tecrübe edecekler.
Bir şeylerin düşünülmesi ve konuşulmasından ziyade…
Düşüncenin fayda yarar analizi eşliğinde ortaya getirilerek, realiteye dönüşmesi noktasında…
Emek ve enerjilerini esirgemeden…
Rektör- Dekan ortak aklı ve uyumunda…
Devlet üniversiteleri arasında bir ilk olarak, bu laboratuvarı kentimiz üniversitesine kazandıran…
Sessiz sedasız lakin bir o kadar işlevsel ve karşılıksız özveri sergileyen…
Rektör ve İktisadi Bilimler Dekanlığına…
Ayrı bir parantez açarak…
Memleketimize hizmet konusundaki bu şevk ve arzularını kaybetmemeleri temennilerimi…
Bu sütunlardan iletmeyi…
Bir borç addediyorum…