USB belleğinizde kötü sürprizlerle karşılaşmak istemiyorsanız, bu 5 ipucunu aklınızda bulundurun!
USB bellekler, küçük boyutları ve uygun fiyatlarıyla verilerimizi yanımızda taşımamızda biza inanılmaz bir kolaylık sunuyor. Ancak bu bellekler harici sabit diskler kadar kolay hasar görmese de zaman zaman bozulabilirler. Bu yazımızda USB belleğinizdeki verilerinizi bozulmalara karşı nasıl koruyabileceğinizi basit adımlarla sizlerle paylaşacağız.

1. AutoRun'ı kapatın: Bir Windows özelliği olan Autorun, DVD veya USB bellek gibi bir harici birimi bilgisayarınıza yerleştirdiğinizde programların otomatik olarak çalıştırılmasına izin veriyor. Bu ise zararlı yazılımların USB belleğinize bulaşma riskini artırıyor. Windows 7'de bu özellik kapalı da olsa Windows Vista veya Windows XP kullanıyorsanız bu özellik açık bulunuyor. Ancak bu işletim sistemlerinde KB971029 yamasını yükleyerek aynı korumayı elde etmeniz mümkün.
 
2. Virüslere karşı tarayın: AutoRun kapalı da olsa USB belleğinize virüs bulaşması mümkündür. Anti virüs yazılımınız, çıkartılabilir bellekleri otomatik olarak tarama özelliğine sahipse bu özelliği etkinleştirin. Aksi halde Bilgisayarım'dan USB belleğinizin simgesi üzerine sağ tıklatıp antivirüsünüze ait tarama seçeneğine tıklayarak virüs taramasını elle başlatabilirsiniz.

3. Belgelerinizi direkt olarak sürücüden açmayın: Dosyalarınızı ve işlerinizi direkt olarak USB disk içerisinden yapmak oldukça rahat olabilir. Ancak bu, bazı sorunlara yol açabiliyor. Bunlarndan bir tanesi sıradan bir USB belleğin yaklaşık 10.000 kez yazılıp silinebilmesi ve bunun ardından ömrünü tamamlaması.

Bu nedenle USB belleğinizdeki dosyaları direkt olarak düzenlememenizi, bunun yerine örneğin masaüstüne kopyalamanızı ve işiniz bittiğinde USB belleğinize geri kopyalamanızı tavsiye ediyoruz. Bu sayede dosyanız üzerinde çalışırken bellek üzerinde bir yedek kopyanız da olacaktır.

Bununla beraber herkese açık bir PC'de dosyayı masaüstünde unutmaktansa USB bellek üzerinden çalışmak daha güvenli olabilir.
 
4. 'Donanımı güvenli bir şekilde çıkart': USB belleğinizi doğru bir şekilde çıkarmanın yolu, Windows görev çubuğundaki diski çıkart kısayolunu kullanmaktır. Bu komutu kullandığınızda dosyalarınızın kullanımda olduğuyla ilgili bir hata mesajı alıyorsanız, tüm programları kapatıp tekrar deneyin.

5. Genel donanım ipuçları: USB bellekler, sabit diskler gibi hareketli parçalara sahip olmasalar da bir donanım olduğunu unutmamalı ve onu düşürmemeli, sudan, nemden ve aşırı sıcaktan uzak tutmalısınız.

USB belleğiniz ıslanırsa, tamamen kuruyana kadar onu PC'nize bağlamayın. Eğer bu durumdaki bellek çubuğunuzu bilgisayara bağlarsanız, oluşabilecek bir kısa devre sonucunda tüm verilerinizi kaybedebilirsiniz.
 
 
 
Editör: TE Bilişim