C'nin günümüzdeki yansımaları C++, C# ve Java programlama dilleri. Yani şu anda kullanmakta olduğumuz işletim sistemi ve web tarayıcısı Dennis Ritchie'nin tasarladığı ve uyguladığı fikirlere, geliştirdiği C programlama diline dayanıyor.

Ritchie, Steve Jobs kadar medyatik olmasa da teknoloji dünyası için en az onun kadar önemli bir isim. C programlama dilinin ve UNIX işletim sisteminin yaratıcılarından Dennis Ritchie, yaşamı boyunca gerek kişisel, gerekse ekip arkadaşlarıyla birlikte yaptığı çalışmalar sayesinde birçok ödül almış bir uzmandı.

Uzun süredir sağlık durumu kötü giden ve 71 yaşında hayata veda eden Ritchie, "UNIX, temelde basit bir işletim sistemidir, ama bu basitliği anlamak için bir dahi olmanız gerekir" sözüyle biliniyor.

Dennis Ritchie, meslektaşı Kenneth Thompson ile birlikte 1968'de çalışmaya başladıkları Bell Laboratories (günümüzde Alcatel-Lucent haline geldi) firmasında UNIX işletim sisteminin ve C programlama dilinin ilk temel taşlarını koydu.

UNIX'in tek bir donanıma bağlı kalmayıp birçok bilgisayar sisteminde çalışabilir olmasını planlayan ikili, bu işletim sistemini yazabilmek için yeni bir programlama dili de gerektiğini farkederek 1969 - 1973 yılları arasında C dili üzerinde çalıştı.

Ritchie - Thompson ikilisinin C dışındaki diğer başarısıysa UNIX işletim sistemi. Geliştirilmesine 1969 yılında başlanan, 1970 yılında ilk, 1972 yılındaysa C programlama diliyle bütünüyle yeni baştan yazılmış ikinci sürümü kullanıma sunulan UNIX, bugün sayısız kişisel bilgisayar ve sunucuya can veren Linux işletim sisteminin ve hatta cebinizdeki telefonun Android işletim sisteminin atası.

Dennis Ritchie ve Brian Kernighan​ tarafından 1978 yılında yayınlanan ve tüm dünyaya bu yeni dili öğreten 'The C Programming Language' kitabıysa bugün hala C dilinin kutsal kitabı olarak görülüyor.

ÖDÜLLERİ

Turing Ödülü

1983’te Ritchie ve Ken Thompson Generic İşletim Sistemleri Teorisi ve özellikle UNIX işletim sistemini yaşama geçirmelerinden dolayı beraber Turing Ödülü’nü aldılar. Ritchie’nin Turing Ödülü konuşmasının başlığı “Reflections on Software Research” idi.

Ulusal Teknoloji Madalyası

27 Nisan 1999’da Ritchie ve Thompson bilgisayar donanımlarında ve yazılımlarında büyük gelişmeler sağlatan, ABD’nin bilgi çağına öncülük etmesini sağlayan UNIX işletim sistemine ve C programlama diline yardımlarından dolayı beraber Bill Clinton’dan 1998 Ulusal Teknoloji Madalyası’nı aldılar.

KİTAPLARI

C Programlama Dili (1978 - Brian Kernighan’la birlikte K&R)

Unix Programcısının Elkitabı (1971)

NTV

Haber Kaynağı : Haber7.com

Kaynak: h7