Medya dünyasında Radyo & TV programcısı kimliğinin yanı sıra akademik çalışmaları ile sektöre yön veren araştırmalara imza atan Yrd.Doç.Dr. Michael Kuyucu, İstanbul’da düzenlenen International Conference on Communication, Media, Technology and Design” adlı konferansta Türkiye’de ki radyoların mobil medyadaki varlığını masaya anlattı. Türkiye’de ilk kez radyo mecrasının mobil medyadaki varlığını içeren bir araştırmaya imza atan Kuyucu’nun araştırması radyonun geleceği ile ilgili ilginç bulgular içeriyor.

Türkiye’de yayın yapan ulusal radyo kanallarının mobil medyadaki varlığına yönelik bir bildiri yayınlayan İstanbul Aydın ÜniversitesiÖğretim görevlisi  Yrd.Doç.Dr. Michael Kuyucu, radyoların mobil mecrada dinleyicisi ile yeteri kadar iletişim kuramadığını ve elektronik ticaret yapmadığını açıkladı. Gbtimes Medya Türkiye Genel Müdürü Michael Kuyucu, “Mobile Media and Radio Industry: A Research About the Use of Mobile Technology For Radio Companies in Turkey"  konulu "International Conference on Communication, Media, Technology and Design" adlı konferansta açıkladıgı bildirisinde Türkiye’de radyo mecrasının reklam harcamalarından aldığı payda düşüş yaşanırken radyo dinleyicisinin her geçen gün daha fazla internetle içiçe bir hayat geçirdiğinie vurgu yaptı. Kuyucu, Türkiye’de RTÜK kayıtlarına göre resmi olarak ulusal lisansla yayın yapan 38 radyo kanalının mobil medyadaki varlıkları ile ilgili yaptığı araştırmada ilginç buldular elde etti.

 

İşte o bulgular:

 

-          Türkiye’de yayın yapan 38 ulusal radyonun 8’i mobil medyada yok.

-          Türkiye’de yayın yapan ulusal radyo kanallarının bir bölümü aynı sermaye sahibine ait medya gruplarına ait radyo kanalları olduğundan ortak bir mobil aplikasyonda yer almaktadır. Buna göre IOS aplikasyonu olan 30 radyo kanalından 13 tanesi birbirinden farklı ortak aplikasyonlarda yer almaktadır.

-          Yapılan analizde IOS aplikasyonları olan 30 radyo kanalının aplikasyonlarını daha çok yayınlarını aktarmak amacıyla kullandıkları görülmüştür. Radyo kanallarının tamamı yayınlarını mobil playerlardan dinleyicilerine aktarmaktadır

-          Radyo kanalları mobil platformlarında en çok %  78 oranında yayın akışlarına yer vermektedir. İkinci sırada % 33,3 ile yayın yaptıkları illerin frekans bilgileri gelmektedir.

-          Radyo kanallarının aplikasyonları aracılığı ile kurumsal bilgilerine az yer verdikleri ve kendilerini kurumsal anlamda gerektiği gibi tanıtmadıkları görülmüştür. Radyonun kurumsal bilgileri radyoların sadece %  19,2 tarafından verilmektedir.

-          Radyo kanallarının dinleyicileri ile iletişim kurma konusunda da zayıf kaldıkları görülmüştür. Mobil aplikasyonlarda yer alması gereken e-mail yollama, chat ve sosyal medya aracılığı ile iletişim yollarının çok düşük oranlarda yer aldığı tespit edilmiştir. Aplikasyonu olan radyoların % 23,1’i telefon bilgilerini verirken, % 33,3 e –mail gönderme seçeneği sunmuş, % 29,7’si dinleyicilerini Facebook hesaplarına, % 36,3’ü ise radyo kanalının Twitter hesaplarına yönlendirme yapmıştır.

-          Radyo kanallarının hiç birinin aplikasyonlarında chat ve çevrim için konuşma özelliği bulunmaması ise dikkat çeken bir diğer bulgudur. Radyo kanallarının aplikasyonlarında iletişim imkânının bu kadar düşük olması dinleyici ile radyo kanalının mobil bir platform olan akıllı telefon veya tabletler aracılığı direk iletişim kurmasını zorlaştırmaktadır. Bu eksiklik radyo kanallarının mobil medyanın en önemli özelliği olan direk iletişim ve geri bildirim özelliğini kullanamamasına neden olmaktadır. 

-          Radyo kanallarının mobil aplikasyonlarında % 33,3 oranında reklam bannerlar yer almaktadır. Mobil aplikasyonu olan her üç radyodan biri aplikasyonuna reklam ve banner alırken, sadece üç radyo kanalı (% 9,9) aplikasyon aracılığı ile elektronik ticaret ve satış yapmaktadır. Bu radyolar ‘Karnaval’ adlı mobil platformda yer alan Süper Fm, Metro Fm, JoyTürk adlı radyolardır. Bu radyo kanallarının mobil aplikasyonlarında yayınlanan şarkıyı iTunes’dan satın alma imkânı sunan bir link sunmaktadır. Bu link sayesinde o sırada radyoyu mobil aplikasyondan dinleyen radyo dinleyicisi istediği takdirde dinlediği şarkıyı iTunes’dan satın alma imkânı bulmaktadır. Diğer radyo kanallarında bu özelliğin olmaması radyo mecrası ile mobil medya ile bütünleşmesi ve elektronik ticaret yapmasının önünü tıkamaktadır.

-          Radyo kanallarının aplikasyonlarına yönelik yapılan analizde dikkat edilen bir diğer konu da aplikasyonların multimedya özellikleri olmuştur. Radyo kanallarının % 16,5’i aplikasyonlarında kendi yayınlarının dışında farklı zevklere hitap eden web radyolarına yer verirken, % 13,2 ‘si radyo yayınını mobil mecraya kaydetme özelliği veren ‘record’ özelliğine yer vermiştir.  Bu özelliklerin dışında radyoların % 13,2’si dinleyicisine radyoyu dinlerken konum bilgisi vermekte, % 9,9 ‘u ise radyo kanalının yayını ile çalışan bir alarm servisi sunmaktadır. Aplikasyonların % 23,1 oranında Podcast kullanmışlardır.

Yrd.Doç.Dr. Michael (Mihalis) Kuyucu, konferansta radyo kanallarının mobil medya aracılığı ile içeriğini tanıtmak, sosyal medyaya bağlantı kurmak ve elektronik ticaret yapmak adına kurulacak üçlü iletişimde varlıklarını sürdürmek zorunda olduklarını ifade etti.

 

Editör: TE Bilişim