Pil ömrünü uzun yıllar tutmak için neler yapılmalı? 
Bilgisayarımın ve telefonumun sarjı erken bitiyor diye şikayet ediyorsanız bu önerilere kulak vermelisiniz. Hatalı sarj alışkanlıkları cihazınızın pilinin erken bitmesinde önemli bir etken. Niken tabanlı ve lityum iyon piller eski

olduğundan dolayı kafaları karıştırıyor. Lityum iyon pillerini yanlış sarj etmek  ömrünü kısa tutmaktadır. Çoğu lityum iyon pil normal şartlarda birkaç sene daha fazla hizmet verecektir. Fakat bu ömrü uzatmak sizin elinizde.

Yüzeysel Desarj!

Piliniz tamamen bittiğinde değil de sarjı tamamen bitmeden sarj etmek pil ömrünü uzatabiliyor. Yapılan araştırmalar yüzeysel desarjların pil sarj döngüsünü sayısını arttırıyor. Buna örnek vermek gerekirse şunu söyleyebiliz. Yüzde 50'ye

düşen sarjı iki kere sarj etmeniz gerekiyor. Tamamen biten bir pili bir kez sarj etmenizden daha az zarar verecektir.

Sarjı tamken sarjda bırakmayın!

Telefonunuz yada bilgisayarınız tamamen sarjlı biçimde bırakmamalısınız. Lityum iyon pillerini yüzde 100 sarj etmeniz gerekmiyor. Yüzde 50 ile 80 arası sarj olması daha iyidir. Pil ömrünü uzatmak istiyorsanız bu durumu dikkate alın.

Ayda bir kere tam sarj!

Bu öneri kulağa biraz ilginç gelebilir. Fakat pilinizi yüzeysel desarj ederken ardından kalibrasyonunu kaydedebilir. Üreticiler bu konuda kalan pil değerinin doğru görünmesi için ayda bir kere tam desarj etmenizi öneriyor. Yni sonuna kadar kullanmanızı öneriyorlar.

Serin havada muhafaza etmek!

Pil yaşam ömrünü uzun tutmak için sıcaktan ziyade soğuk bir alanda daha az tükenecektir. Laptop standı gibi bir çözüme başvurmanız önerilir. Bu önerilerden faydalanarak pilinizin ömrünü uzatabilirsiniz. 
Editör: TE Bilişim