Niğde Üniversitesi  Teknoloji Geliştirme Bölgesi, NİĞDE ÜNİVERSİTESİ TEKNOPARK’ın kuruluşu tamamlanarak Resmi Gazetede yayınlandı.

 

Niğde Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Kurucu Heyeti'nin bir süre önce Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'na yaptığı müracaatla başlayan Niğde Üniversitesi Teknopark kurma çalışmaları kısa zamanda gerekli onayı alarak olumlu sonuçlandı.

 

2012 yılında Niğde Üniversitesi, Niğde Valiliği, Niğde Belediyesi, Niğde Ticaret ve Sanayi Odası, Niğde Ticaret Borsası ve Niğde Organize Sanayi Bölgesi işbirliğinde bir ön protokolle ilk çalışmalarına başlanan Niğde Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi oluşum süreci 03.01.2013 tarihli 28517 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu onayıyla tamamlanmış oldu

Niğde Teknopark Yönetici Şirket Ana Sözleşmesinin hazırlanarak yönetici bir şirketin oluşturulacağı Teknopark’ın planlanan İdari Bina ve İnkübatör İnşasının en kısa sürede başlatılması gerekiyor. Bu süreçte, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan destek talep edilecek. Ayrıca inşaat süresi tamamlandıktan sonra Niğde Teknopark bünyesinde AR-GE faaliyetlerini yürütecek şirketler için başvuru ve değerlendirme süreci başlayacak.

Niğde Teknoparkı ile amaç; üniversite-sanayi işbirliğinin artırılması, ileri teknolojiye yönelik girişimciliğin teşvik edilmesi, teknolojik bilgi üretilmesi, bilimsel bilginin ticarileştirilmesi, Ar-Ge’ye dayalı ürün ve üretim yöntemlerinin geliştirilmesi olacak. Bu oluşum aynı zamanda firmalar ve girişimcilere üniversitenin altyapı imkânlarından akademisyen ve öğrenci/mezun potansiyelinden yararlanma imkânı sağlayacak.

Teknopark’ın kurulma sürecinin onaylanmasıyla ilgili bir açıklama yapan Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Teknopark’ın gerek Niğde Üniversitesi, gerek Niğde, gerekse bölge için çok önemli bir fırsat olduğunu, iyi değerlendirilmesinin ciddi yararlar sağlayacağını belirterek, “bilindiği üzere Kent-Sanayi-Üniversite işbirliğine büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda birçok çalışma yaparak Üniversite’de üretilen bilginin toplumsal faydaya dönüşmesi için büyük gayret sarf ediyoruz. Niğde Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi bu anlamda atılmış en önemli adımlardan biridir. İyi değerlendirilmesi gerekmektedir. bu doğrultuda Üniversite olarak üzerimize düşen her türlü sorumluluğu yerine getirmeye hazırız” diye konuştu.

Araştırma olanaklarına ve nitelikli insan kaynaklarına olan yakınlık,  erişim kolaylığı ve buna ek olarak verimliliklerindeki artış ile düşük maliyetler firmalar açısından Teknoparklarda yer almayı oldukça cazip kılıyor. Üniversitenin oluşturduğu bilgi ve deneyimin ürüne dönüşmesi, akademik personelin sanayi finansmanını da kullanarak araştırmalarını sürdürmeleri, öğrenci ve mezunlara istihdam olanağı sağlanması gibi nedenler, Teknoparkları üniversiteler açısından da cazip kılmaktadır. Bütün bunlara ek olarak teknoparklarda faaliyet gösteren işletmelerin çalışmalarını üniversitesindeki araştırma odakları ile eşgüdümlü bir şekilde yürütebilmeleri, gerek işletmelerin, gerekse Teknoparkların başarısını belirleyen etken olmaktadır.

Bunların dışında teknopark bünyesinde faaliyet gösterecek firmalar için yasal bir takım avantajlar da söz konusu olmaktadır:

ü      Bölgede faaliyet gösteren gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin, münhasıran bu bölgedeki yazılım, AR-GE ve yenilikçiliğe dayalı faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları 31.12.2023 tarihine kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmaktadır.

ü      Bu süre içerisinde münhasıran bu bölgelerde ürettikleri ve sistem yönetimi, veri yönetimi, iş uygulamaları, sektörel, internet, mobil ve askeri komuta kontrol uygulama yazılımı şeklindeki teslim ve hizmetleri de katma değer vergisinden muaf tutulmaktadır.


*  
Bölgede çalışan araştırmacı, yazılımcı ve AR-GE personelinin bu görevleri ile ilgili ücretleri 31.12.2023 tarihine kadar her türlü vergiden muaf tutulmaktadır.


 *  
Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde bulunan personelin sigorta pirimi işveren hissesinin %50’si, 5746 sayılı kanun kapsamında desteklenmektedir.

 *  
AR-GE projesi kapsamında çalışan AR-GE personelinin, bölgede yürüttüğü görevle ilgili olarak yönetici şirketin onayı ile bölge dışında geçirmesi gereken süreye ait ücretlerinin bir kısmının da gelir vergisi kapsamı dışında tutulmaktadır.

Editör: TE Bilişim