İlk Türk muharebe tankı Altay için düğmeye basıldı. Koç Grubu ve Güney Koreli Rotem şirketinin üzerinde çalıştığı ilk prototipin aralık ayında üretileceği öğrenildi.
Türk savunma sanayinin en büyük hayallerinden biri olan milli tank üretme projesi için 2008 yılında ana yüklenici olarak Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar firması seçilmişti. Prototip üretimi için 500 milyon dolarlık kaynak ayrılmıştı. Zaman gazetesinden Emre Soncan'ın haberine göre; tasarım aşamasında artık son dönemece girildi. Savunma çevrelerinden alınan bilgiye göre 2011'in sonunda prototip üretimin başlamasıyla birlikte Altay, 2012'nin başında görücüye çıkacak.

Projenin teknik destek sağlayıcısı, Güney Koreli Rotem. Tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikasyon aşamalarının tamamlanması için Otokar ve Rotem birlikte çalışıyor. Prototipler üretildikten sonra, seri üretim için tekrar ihaleye çıkılacak. 3. nesil ana muharebe tankı olarak tasarlanan aracın prototip testleri ve kalifikasyon çalışmalarının 2012'de tamamlanması, seri imalatın ise 2013'te devreye girmesi planlanıyor. İlk etapta 250 tankın üretilmesi öngörülüyor. Tasarım aşamasında G.Kore üretimi XK-2 ana muharebe tankı projesinden elde edilmiş tecrübelerden yararlanılıyor. Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemi ve tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanacak ve üretilecek. 120 mm'lik 55 kalibre ana silah sistemi, Hyundai-Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından, modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından imal edilecek. İlk milli muharebe tankında dizel motor kullanılacak.
 
 
 
Editör: TE Bilişim