Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ülke genelindeki 22 bin internet kafenin uygunsuz kullanımının önüne geçmek için yeni bir projeyi hayata geçiriyor.


 Projeyle; televizyon yayınlarında uygulanan akıllı işaretlere benzer bir sistem kullanılarak hangi yaş grubunun hangi digital oyunu oynayacağı belirlenecek. Çalışma kapsamında her gün 5 milyon kişinin faydalandığı internet kafelerin çocuklar ve gençlerin nitelikli zaman geçirdiği bir mekan olması nedeniyle birer dijital kültür merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, internet kafelerle ilgili önemli bir çalışmayı hayata geçiriyor. Bakanlık, Türkiye genelinde faaliyet gösteren internet kafelerin fiziki özellikleri ve kullanım durumunu inceledi. Yapılan inceleme sonucunda 81 ilde 22 bin internet kafenin faaliyet gösterdiği ve günlük 4 ila 5 milyon insanın faydalandığı tespit edildi. Yaz aylarında internet kafeleri kullanma oranının 6 milyonlara kadar yükseldiği tespit edilen incelemeye göre bu kafelerden en çok çocuklar ve gençler faydalanıyor. İnternet kafeler daha çok; oyun oynama, ödev yapma ve sohbet etme amacıyla kullanılıyor.


Bu tespitlerin ardından 2013 yılı şubat ayında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı internet kafe çalışması başlattı. Bu kapsamda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme, Adalet ve İçişleri, Gençlik ve Spor Bakanlıkları, konu ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve internet kafe odalarıyla görüşmeler yapıldı. İnternet kafelerin çocuklar ve gençlerin nitelikli zaman geçirdiği bir mekan olması ve bu alanların birer dijital kültür merkezi haline getirilmesi amaçlanıyor. Çalışma sonucunda 20 maddelik bir eylem planı hazırdı. İlgili kamu kurum ve kuruluşları ve internet kafe odaları ile birlikte eylem planının tek tek faaliyete geçirilme sürecine geçildi. Eylem planına göre ilk etapta internet kafelere gelecek çocukların yaşını belirlemek için yanında kimliğini bulundurması şartı getirilecek. Yaşını belirleyen kimliği yanında bulunmayanlar internet kafelerden faydalanamayacak. Dijital oyunlar kriterleri ve yaş gruplarına göre sınıflandırılacak. Her internet kafede görme engellilerin kullandığı uygun yazılım ve donanım bulundurulacak. Ayrıca internet kafe sahipleri ve sorumlu müdürleri eğitimlerden geçirilecek.


Türkiye'de hangi oyunun hangi yaş grubu tarafından oynanması gerektiği ile ilgili bir çalışma bulunmuyor. Bununla ilgili Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na bağlı Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu ile ortak bir çalışma yürütülecek. Çalışma kapsamında dijital oyunlar sınıflandırılacak. İnternet kafeye gelindiğinde hangi oyunun hangi yaş grubu tarafından oynanabileceği belirlenecek. Uygulamada televizyon yayınlarında kullanılan akıllı işaretlere benzer bir sistem kullanılacak ve oyun klasörleri şifrelenecek. İnternet kafelerde bulunan oyunların yanı sıra çocuklarına satın alacakları oyunların üzerinde içeriği, hangi yaş grubuna hitap ettiği, oyunun içeriğinde cinsel ve şiddet içerikli unsurların bulunup bulunmadığı bilgileri yer alacak. Aileler bu bilgilere göre çocuklarına uygun oyunları seçebilecek. Bu sayede çocukların psiko-sosyal gelişimi üzerindeki oyunların zararları en aza indirilecek. Dijital oyunlara bir yaş derecelendirilmesi gelecek. Bakanlık, bu kapsamda başta Amerika olmak üzere Avrupa'da bu konuda uygulanan sistemleri inceledi. Amerika ve Avrupa'da dijital oyunlarla ilgili yaş grubu derecelendirilme sistemi Türkiye'de de uygulanacak.


Eylem planı kapsamında internet kafe sahipleri ve sorumlu müdürleri eğitimden geçecek. İnternet kafe odaları tarafından talep edilen bu eğitimler kapsamında ergen psikolojisi, internet kafelerde iletişim gibi dersler verilecek. Aile ve Sosyal Politikalar ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı bir eğitim planlaması hazırlayacak.


Editör: TE Bilişim