Türkiye genelinde ve Niğde'de elektrik nakil hatlarında saat 10.36'da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektrikler kesildi.

31 Mart 2015 Salı günü Niğde Merkez ve bazı ilçelerde yapılan elektrik kesintisi ile ilgili MEDAŞ'tan sitemize  yapılan açıkalmada;  "ENKETRKONNEKTE SİSTEMDEN OLUŞAN ARIZA NEDENİYLE KONYA MERKEZİN ÖNEMLİ BİR KISMI DAHİL OLMAK ÜZERE DİĞER İLLERİMİZDE MEYDANA GELEN  KESİNTİLERİN MEDAŞ İLE İLGİSİ YOKTUR. KAMU OYUNA DUYURULUR"denildi. 

****

ELEKTRİK MÜHENDİSLERİ ODASI AÇIKLAMASI

Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaner bugün yaşanan elektrik kesintisi sorununun, özelleştirmelerden kaynaklandığını düşünüyor.

BBC Türkçe'ye konuşan Kemal Ulusaner, "Özelleştirmelerden sonra farklı elektrik iletim firmaları farklı saatler için farklı fiyat veriyor. Sistemde senkron kayması yaşanınca da domino etkisi gibi iletim hatları kesilebiliyor. Özelleştirmelerden sonra sistemi toparlayamadılar" dedi.

2006'da da benzer bir olayın yaşandığını hatırlatan Ulusaner, "Ege, Marmara ve Antalya’ya kadar uzanan bir kesinti yaşanmıştı. Frekans kayması nedeniyle 11 saat elektrik verilememişti" diye konuştu.

****


Trakya' nın ardından doğu illerine de elektrik verilmeye başlandı. Erzurum' da 70 dakikalık kesintinin ardından elektrikler geldi.

TBMM'DE ELEKTRİK VAR

TEİAŞ'tan, Ankara ve İstanbul'un yüzde 15'ine elektrik verilmeye başlandığı, Ankara'da metro ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin de elektrik verilen yerler arasında olduğu bildirildi.

İSTANBUL'A YARIM SAAT İÇİNDE ELEKTRİK VERİLECEK

Türkiye'de hayatı bir anda felç eden birçok ilde meydana gelen elektrik kesintileri ile ilgili Boğaziçi Elektrik Dağıtım (BEDAŞ) şirketinden bir açıklama geldi. Açıklamada İstanbul'a yarım saat içinde elektrik verileceği belirtildi.

BAZI SEMTLERDE HAYAT NORMALE DÖNDÜ

Bu arada İstanbul'un bazı semtlerine elektik verilmeye başlandı. Konuyla ilgili bir açıklama da Türkiye Elektrik İletim A.Ş.'den (TEİAŞ) geldi. Açıklamaya göre; Ankara veİstanbul'un yüzde 15'ine elektrik verilmeye başlandı.

***


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, kesintiyle ilgili şunları söyledi:

"10.36 itibari ile sistemde çökme oldu sebebini araştırıyoruz. İletim hatlarından kaynaklanıyor olabilir. Manevra dediğimiz bir hadiseden kaynaklanıyor olabilir. Terör ihtimali az mı çok mu ben söyleyemem. Sebebini de bu şekilde söylemekten kaçınmam lazım. Doğru olmaz. Operasyonel hata mı yoksa siber saldırı mı takipteyiz. Daha önce böylesi genel bir kesinti yaşanmadı. Bazı illere şu an elektirik verilmeye başlandı. ben Bu kesintinin çok uzun sürmeyeceğini umuyorum."

İLK KEZ

Hürriyet'in haberine göre; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, 15 yıldan beri ilk kez böyle ülke genelinde elektrik kesintisi olduğunu söyledi. Yetkililer, "Otoyol olarak tabir edilen büyük hatlarda sıkıntı var. Kesintinin nedeni araştırılıyor. İlk izlenimler arızanın Ege bölgesi kaynaklı olabileceğini ortaya koyuyor. Arızanın giderilmesi için bütün olanaklar seferber edildi" dedi.

BİRÇOK BÖLGEDE ELEKTRİK YOK

TEİAŞ yetkilileri, elektrik nakil hatlarında saat 10.36'da yaşanan sorun nedeniyle birçok bölgede elektrik kesintisi meydana geldiğini bildirdi. Teknik inceleme başlatıldığını belirten yetkililer, sisteme en kısa sürede elektrik verilmesi için çalışıldığını kaydetti.



Editör: TE Bilişim