Leeds Üniversitesi'nden araştırmacılar Dünya'nın iç katmanları hakkında ortaya attıkları yeni teoriyle birçok cevapsız soruya cevap arıyorlar. Bilindiği gibi Dünya'nın iç çekirdeği katı demirden meydana gelmekte, daha dışarıdaki dinamik dış çekirdek ise sıvı demir-nikel alaşımından meydana geliyor. Daha da dışarıda manto ve katı kabuk bulunuyor.

Milyarlarca yıldır dünyanın çekirdeği soğuyor ve soğurken dışarıya verilen ısı, dünyanın dinamosu halini alırken, dönüş hızıyla beraber manyetik alanın oluşmasına neden oluyor. Araştırmacılar yeni bir modellemeyle sismolojik verileri birleştirerek dışarıya verilen bazı ısıların kabuktan çıkamadan geriye döndüğünü ortaya çıkarttı. Bu şekilden teori, içeride yerel bir erimenin meydana geldiğini ve yer kürenin çekirdeğinin aynı anda hem soğurken hem de ısındığını ortaya çıkartıyor.

"Modelimiz, sismik ölçümlerde ortaya çıkan iç çekirdeğin etrafındaki sıcak sıvı katmanın ."varlığını açıklamamıza yardımcı oluyor. Yerel erime teorisi ayrıca başka sismik gözlemleri de açıklayabilir, örneğin deprem dalgalarının neden çekirdeğin bazı bölümlerinde daha hızlı hareket ettiği gibi
 
 
 
Editör: TE Bilişim