Türkiye’de internetin kontrolü hükümetin eline geçiyor. Yeni sansür kalemleri servis sağlayıcı şirketlere ek yükler bindireceğinden internet hem yavaşlayacak, hem de daha pahalı olacak

Torba kanun tasarıyla birlikte Türkiye’de internetin kaderi artık hükümetin kontrolüne geçiyor. 5651 sayılı kanuna eklenen maddelerle artık internet siteleri herhangi bir mahkeme kararı olmadan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı’nın emriyle kapatılabilecek. Ancak olayın sansürün ötesinde daha önemli bir boyutu var. Eklenen kanun maddesine göre kurulacak Erişim Sağlayıcılar Birliği, tüm mobil ve sabit internet servis sağlayıcı şirketlerinin çatı örgütü olacak. Erişim Sağlayıcılar Birliği, abonelerin internet trafiği bilgilerini 2 yıl boyunca tutacak. Böylece Türkiye’deki 34 milyon internet abonesinin internette hangi sitelere girdiği veya akıllı telefonlardan hangi uygulamaları kullandığı tespit edilebilecek. Bu servisi verebilmek için, şirketler daha büyük kapasiteli sunucular satın almak zorunda kalacak ve ek maliyet gerekecek. Bu yüzden son kullanıcılara ulaşan internet fiyatı artacak. İndeksleme ve süzgeç sisteminin kullanıcılacağı bir çalışma sayesinde de internet abonelerinin profilleri oluşturulabilecek. Bu çalışmalar internet servis sağlayıcıların üzerine ek bir maliyet yükleyecek. Yeni dönemde kullanıcıların internet trafiği indeksleme ve süzme gibi işlemlerden geçirilecek. Söz konusu süzme ve indeksleme işlemi şirketlerin sunucularına ek yük getirdiği için internet hızı yavaşlayacak.


Fişleme gibi...


Taslakta yer alan Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne yönelik maddede, abonelerin 2 yıllık internet trafik bilgisini tutmak zorunluluğu da var. Yani kullanıcıların hangi internet sitelerine girdiği veya akıllı telefonlardan hangi uygulamaları kullanıdığı kaydedilecek. Böylelikle kullanıcılar hakkında bir profil oluşturulabilecek.


Neler engellenecek?

Tasarıyla beraber internetteki “uygunsuz” içerikler için engelleme kararı alınabilecek. Buna göre özel hayatın gizliliğinin ihlal eden yayın, kısım, bölüm, resim ve videolar kapsam dahilinde tutulacak. Hakaret gibi kişilik haklarıyla ilgili konularda da mahkeme kararı beklenmeyecek. Yasa taslağında yer alan maddeye göre engellemeler artık IP adresi üzerinden yapılacak. Bu yüzden DNS numarası veya VPN servisi kullanmak işe yaramayacak. Başka bir deyişle engellenmiş sitelere farklı yollardan girmek de mümkün olmayacak.



Editör: TE Bilişim