Panasonic, 100GB'lık yeniden yazılabilir BD-RE XL diskini duyurdu.
Veri depolama ve taşıma son zamanların en büyük sorunu. Gün geçtikçe veri miktarı artıyor ve aynı oranda artan veriler hafızalara sığmıyor. Artık dosyalar sadece metin tabanlı da değil. Günlük hayatımızda video, resim, ses dosyaları vazgeçilmez durumda ayrıca kaliteleri de artmakta.
 
Daha kaliteli dosya daha fazla tanımlama bilgisi demek. Daha fazla tanımlama bilgisi de daha fazla boyut demek. Büyük boyutlu dosyalar önceden CD'lerle kolayca taşınabilirken artık yüksek kalitede bir film zevki için DVD'ler yeterli değil.
 
DVD'ler veri taşıma kapasitesi ile herkesin gözdesi durumunda. Bir anda 4.5 GB veriyi yedekleyebilmek büyük avantaj. Ama artık bu teknoloji de yeterli değil. Zira Şu anda elle tutulur büyüklükte bir sabitdisk 40-60 GB dolaylarında. Bunun ortalama 10 GB'lık kısmının sistem ve program dosyalarından oluştuğunu varsayarsak devamlı dolan sabit disklerimizin boşaltılması için DVD'ler yetersiz gelmekte.
 
Ve bu aşamada imdadımıza Blu-ray diskler yetişiyor. Tek katmanda 25 GB (çift katmanda 50 GB) veri saklama özelliğiyle Blu-ray diskler yeni gözdemiz olacaklar.
 
Blu-ray diskler gittikçe yaygınlaşıyor, firmalar blu-ray atılımları yapmaya devam ediyor. Bugün Panasonic, 100GB'lık yeniden yazılabilir Blu-ray diski  BD-RE XL'yi duyurarak Blu-ray kavramını bir adım ileri taşıdı.
Bu üç katmanlı Blu-ray diski hangi sürücüler yazabilecek derseniz, bu konuda Pioneer ve Buffalo şimdiden destek vermeye hazır. Panasonic BD-RE XL yeniden yazılabilir diskin fiyatı 10.000 yen (118 dolar) olarak belirlendi.
 
 
 
Editör: TE Bilişim