Sitemizde “ Niğde OSB büyüyor” başlıklı bir haberimiz var. (burada tıklayın) Niğde OSB Yönetimi Başkanı Mustafa Altunbaş’ın bir açıklaması oldu.

Açıklama da; Niğde OSB genişleme alanı içerisinde yer alan hazine arazilerinin Niğde OSB’ye devrinin tamamladığını,  Bu genişleme alanı içerisinde bulunan toplam 945.000,00 m²’lik 249 parsel hazine arazisinin 4562 Sayılı OSB Kanunu’nun 4. maddesinin 7. fıkrası gereği devri ve Niğde OSB adına tapu tescili yapıldığını belirtiyor. Yani  Niğde OSB'ye yeni alan kazandırılıyor. Yasal olmasına rağmen bu zor devir işini  kısa bir zamanda yapılmasına gayret ettikleri için de Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu, yeni aday eski Milletvekili Erdoğan Özegen’e ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı hemşerimiz Cevahir Uzkurt’a teşekkürlerini iletiyor.
 
Buraya kadar OSB Başkanı Mustafa Altunbaş görevini yapıyor. Diğer isimler ise doğal olarak siyasi! görevlerini yapıyor. Bende bir vatandaş olarak görevimi yapıp tek bir soru soracağım. 


Niğde OSB yerleşim yerlerinin içine girdi. Yani, insanların yaşam alanlarının içinde.  

Karşısında 25 bin öğrencisi olan Niğde Üniversitesi Yerleşkesi. Üzerinde Fertek Köyü, Koyunlu Köyü, Fesleğen Köyü, hemen yanında 5 bin nüfusa yaklaşan Bor Toki ve Saltuk Mahalleleri ile Bor…  Sanayi Bölgesi ile arasında sadece bir yol olan Fen Lisesi, Yunus Emre Lisesi, Spor Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, 75. Yıl Mehmet Göğer  Lisesi… Yanı başında insanların nefes alması için yapıldığı öne sürülen Kent Ormanı… Yeni yapılan Olimpik Havuz ve inşaatı devam eden spor salonu ve yapılması muhtemel Tıp Fakültesi alanı…

Bugün birçok ilde plansız OSB’leşmeden dolayı sorunlar yaşanıyor. OSB’ler taşınıyor. Bunları hep okuyoruz. İddia ediyorum 20-30 yıl sonra Niğde OSB’nin taşınması gündeme gelecek. Çünkü insanlar için artık bir tehdit oluşturuyor. Bu konuda özellikle Niğde OSB’nin tehdit oluşturduğu ve sosyal ve sağlık sorunlarına yol açan bir unsur olduğuna dair araştırmalar var, görüşler var. Bunları isteyenle paylaşabilirim. 

Niğde OSB, Niğdelilerin yaşamları için uzun değil kısa vadeli bir tehdittir. Buna basit bir örnek,  OSB’nin önünden  araçla geçerken  burnumuz fark ediyor. OSB arıtmasını peryodik! izlerken ve sabahları Niğde üzerindeki kesif kirli havadan gözümüz fark ediyor. Önceden söylendiği gibi "Niğde OSB Akkaya'nın günah keçisi değil"  ... değil. 

Haa.. Fabrika düşmanı mıyım? Hayır… Ama OSB için çok önceden, çok güzel bir yer düşünülmüş. Bor Karma Organize Sanayi var. 

Niğde OSB’de yer doldu ise Bor OSB var. Orada da  yer var ve genişlemeye müsait,  alabildiğince bozkır. Nitekim orası da genişleme kararı uygulandı.  Şimdi karşısına Enerji Endüstri Bölgesi kuruluyor. Onun alt yapısı TEİAŞ santrali kuruluyor.  Vali Bey söyledi… Elektrik % 20 ucuz, teşvikler aynı…

Nitekim, muhtemelen Niğde Havaalanı yapılacak en güçlü yere de çok yakın… Ankara-Adana-Mersin otobanına da yakın…

Bütün bunlara ek olarak bir başka yerleşim yerlerine çok  yakın bölgede, Niğde'ye yeni OSB kurulması için bir grup çaba sarf ediyor. Düşünülen yerlerin çevresi şimdiden parsellenmiş! 

İşte bütün bunlardan dolayı, 

Tek soru kalıyor…

Niğde OSB mavi kuvvetler de… Bor OSB kırmızı kuvvetler mi?…