Canlı olmanın temel özelliklerinden birisi varlığını sürdürmekse, o varlığı sürdürmeyi sağlayacak en önemli unsur da beslenme olarak çıkıyor karşımıza.

Biz insanların besin maddelerine olan ihtiyacının beraberinde tarımı getirdiğini düşündüğümüzde, artan nüfusla beraber tarım ve hayvancılığın öne çıkan yüzünü göz ardı etmenin, imkanı olmuyor.

Bulunduğumuz coğrafyada önemli bir tarım kenti olan Niğde’mizin, sanayi ve bilişimin dünyaya hükmeden günümüz koşullarında, kendi olanaklarını geliştirip geleceğin en elzem üretim faktörü olacak tarımı ve hayvancılığı ön plana çıkarması, kesinlikle doğru ve bir o kadar da stratejik bir karar.

Onun içindir ki ilimizde ikincisi gerçekleştirilen tarım ve hayvancılık fuarını geçtiğimiz yılla karşılaştırdığımızda, onun üzerine katarak daha verimli ve işlevsel haliyle gelecek yıllara ön ayak olacak şekilde ilerliyor oluşu, hem kentimiz hem de ülkemiz adına umut verici.

İş birliği bağlantılarının oluştuğu, yenilikçi yaklaşımların gözden geçirildiği, tarımsal verimlilik ve kalitenin sağlıklı değerlendirilebileceği ortamlar, tarım fuarları.

Yedi milyarlık dünya nüfusunda her 4 saniyede 1 insanın açlık kaynaklı öldüğü, 1 milyar insanın açlık çektiği, 10 milyon insanın açlık yüzünden göç ettiği Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatınca net veriler olarak önümüze konulurken, tarım ve onun türevlerinin ciddiyetle yaklaşılması gereken bir konu olduğu, bir kez daha karşımıza çıkıyor.

Tarım ve tarımsal üretimin Niğde ekonomisinin % 48 ini oluşturduğu bir gerçek, il genel nüfusunun % 49 ununda köy ve kasabalarda yaşadığı ve tarımla ilgilendiği de ayrı bir gerçek. İlimizin ülkede tarımsal alanda 32.sırada yer alırken tarımsal hasılada 29.sırada yer alması, tarımsal verimliliğin etkin olduğunun bir göstergesi.

Toprağın karşılıksız veren, en küçük emeği bereketiyle şenlendiren, ondan gelip ona gideceğimizi hatırlatan ana şefkati ve bolluğuyla bizleri saran kollarının bu tarz fuarlarda ekonomik verilerin dışında öğrettiklerini de göz ardı etmeyelim.
Vali Sayın Kılıç’ın “ Türkiye’nin ufkuna Niğde’yi yıldız gibi doğurma gayretiyle çalışan ve emeği geçen herkese teşekkür ederken” Niğde’nin bu tarz fuarlarla kolektif bilinç eşliğinde ortak amaç ve yarar çerçevesinde buluşuyor olması, bu tarz fuarların en büyük getirileri.

Toprak ana herkesi kucaklayan geniş gönlünü bereketiyle esirgemiyor.

Bizlere de bu nimetlerin bereketinden faydalanırken; birlik ve beraberlikten vazgeçmeden, gelişen dünya şartlarını gözeterek yeniliklere açık ve paylaşımla hep beraber; bana gelin, beni yaşayın kendinizi ve nesillerinizi yaşatın mesajı veriyor, sevgili toprak.

Bu mesajı buradan alıp; üçüncüsü yapılacak olan önümüzdeki fuarlara, hem Niğde’mizi bir yıldız hem de gönlümüzü bereket yapıp, o topraklara hürmeten bu fuarların ışığında geliştirip büyütelim.

Toprak karşılıksız veriyor, biraz itina ve özen ile.

Bazen; toprak gibi olmayı denesek mi ki acaba diye düşünmeden edemiyorum.

Böylesine fuarların gölgesinde…