1992’de yayımlanan "Soğuk Ekvator" adlı bir Fransız çizgi romanından ismini alan Satranç Boks Türkiye’de ilk defa Niğde’de yapılmaya başlandı. Ayrıca Türkiye’de ilk defa Satranç boks Federasyonu Niğde merkezli kurularak hizmete girerken 28 Şubat Perşembe günü ise ilk Satranç Boks turnuvası yine Niğde’de düzenlenecek.

Yeni trend olarak yaygınlaşmaya başlayan “Satranç boksu” hem güçlü, hem akıllılar için geleceğin sporu olmaya aday görünüyor. İki ayrı disiplinin bir araya geldiği bu yeni spor adından da anlaşılacağı üzere satranç ve bokstan oluşuyor. İlk anda birbiriyle pek de bağdaştırılamayan bu iki sporun karışımından oluşan satranç boksu 1970’lerin sonundan itibaren Londra’da oynanmaya başlamış.

Merkez Hakem Komite Başkanı Ali Kale; “  Satranç boks zeka, güç ve stratejik ve cesaret gerektiren bir spor branşı. Kick Boks sporuyla uğraştığımızdan bu spor dalı bize çok yakın geldi. Sporcularımızın daha çok odaklanması ve dikkatlerini toplaması hem beyin olarak düşüncelerinin gelişmesi hem de fiziksel güçlerinin artması için tüm gençlerimize faydalı olacağını düşünüyorum. Amacımız bu spor dalını Türkiye’de yayılmasını sağlamak hem de Avrupa’da ülkemizi en iyi şekilde Ülkemizin bayrağını dalgalandırmak” dedi.

Satranç boks hakkında bilgi veren Kale, “satranç boks 5 raunt üzerinden oynanıyor.  Satranç boksu ilk satranç ile ringde başlanıyor. 3’er dakikalık periyotlar halinde ve aynı zamanda satranç süresi başlayarak yapılıyor. Müsabakanın bitmesi için satrançta rakibinizi mat ederseniz kazanıyorsunuz. Boksta da tarife bildiğiniz gibi. Ya rakibinizi nakavt edeceksiniz ya da hakem kararı ile karşılaşmayı üstün tamamlamaya çalışacaksınız.

Türkiye Satranç Boksu Kurucusu ve Federasyon Başkanı Köksal Arıkan; “Federasyonumuz Türkiye’de ilk defa Niğde merkezli olarak kuruldu. Dünya da birçok ülkede resmi olarak yapılan bir spor branşıdır.  Yalnız Türkiye’de şu zamana kadar bir federasyon kurulmamıştı ve ilk olarak biz bu Satranç Boks Federasyonunu kurduk.  Satranç boks zeka, fiziksel güç strateji ve cesaret mükemmel bir kombinasyon oyunudur. Satranç boksörlerimiz hem zekalarını, hem fiziksel güçlerini kullanmak zorunda. Aynı zaman da strateji kurabilme ve cesaretli olmaları gerekmektedir.  Satranç Boksu Dünya da ilk defa 2003 yılında Berlin’de Federasyonu kurulmuştur ve birçok ülkede resmi olarak yapılmaktadır. Türkiye’de Satranç Boksu Federasyonumuzu Niğde merkezli olarak bu yıl kurmuş bulunmaktayız. Şuanda antrenörlerimizden olsun sporcularımızdan olsun ilgi büyük.  Bu spor dalının ülkemizde en iyi yere getirmek için çalışacağız ve ülkemizi de Dünya şampiyonalarında en iyi şekilde temsil edeceğiz. 2019 yılı Dünya şampiyonası Moskova’da Ağustos ayında yapılacak olup Türkiye şampiyonasını da federasyonumuzun merkezi olan Niğde’de gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.    Ayrı Satranç Boks tanıtım turnuvamızı 28 Şubat Perşembe günü Niğde 5 Şubat kapalı spor salonunda gerçekleştireceğiz” dedi.

Türkiye’de satranç boksunu kurmaya nasıl karar verdiğini belirten Satranç Boks Federasyon Başkanı Arıkan; “Kendi spor branşlarımızla ilgi sosyal medyadan videolar izlerken gördüm ve araştırmaya başladım. Satranç boksu zeka, fiziksel güç ve aynı zamanda da cesaret ve stratejiyi içinde barındıran ir spor dalı olmasıyla dikkatimi çekti ve bu spor dalının federasyonunun Türkiye’de olmadığını gördüm ve kurmaya karar verdim. Şuan itibariyle Satranç Boks federasyonunu kurduk ve faaliyetlerimize başladık. İnşallah ülkemizi Satranç Boksta en iyi şekilde temsil etmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 
 
 
Editör: TE Bilişim