Bor’da temeli atılıp kalan, Biathlon (kayaklı koşu sporu) Tesisi inşaatı… Çiftlik ilçesinde fizibilite çalışması yapılıp gerçekleşmeyen Ketençimeni Kayak tesisleri,... Çamardı’da adı önce Demirkazık Kayak Tesisleri olan ve ardından Demirkazık Kamp Merkezine çevrilen tesis…


Bu ve benzeri konuları haber yapmıştık…

Ama dün  bir haber dikkatimizi çekti…

Akdeniz bölgesinde yer alan komşumuz Tarsus İlçesinde Karboğazı Turizm Merkezi kurulmuş ve pist sayısını 4’e çıkarmak için her şey tamam Gençlik ve Spor Bakanlığından pist yerlerini onaylatmak için heyet bekliyorlarmış… Üstelik bu tesisler Niğde’ye de hitap edecekmiş… Gülek Beldesi Belediye Başkanı böyle söylemiş... 

Selim Gökel bu sefer yorum yapmasın, çünkü bu konu ile ilgili iki ay kadar önce çok güzel  bir haber-yorum yapmıştı (lütfen TIKLAYIN)

Kendi kayak tesislerimizin haberini yapamıyoruz… Bari komşu illerin ilgili haberlerini yapalım…

Haber aşağıda okuyun…

 

Mersin Kayak  Turizmine Hazırlanıyor 

 

Mersin'in Tarsus ilçesine bağlı Gülek beldesinde çalışmaları süren Karboğazı Turizm  Merkezi Projesinde pist sayısı 4'e çıkarılıyor. 



Gülek Belediye Başkanı Tekin Çelik, yaptığı açıklamada, Toros ve Bolkar dağlarının eteklerinde bulunan ve 2006'da  Turizm  Bölgesi ilan edilen Karboğazı'nda çalışmaların sürdüğünü söyledi. 



Kar kalınlığının bin 500 rakımda 120, 3 bin rakımda ise 2,5 metreye ulaştığı bölgenin kayak 
turizmi açısından önemli bir merkez haline geleceğini belirten Çelik, "Tarsus-Kazanlı  Turizm  Merkezi Projesi, Tarsus-Gülek Karboğazı  Turizm  Merkezi Projesi ile entegre edildiğinde kayak ve  deniz   turizmini  bir arada sunma açısından önemli bir  fırsat  doğacak" dedi. 



Karboğazı'nın 
Turizm  bölgesi ilan edilmesine rağmen bürokratik  işlemlerin  istenildiği hızda yürümediğini, bunun da çalışmaları geciktirdiğini öne süren Çelik, şöyle devam etti: 


"Tarsus-Gülek Karboğazı Turizm Merkezi Projesi, 
Çukurova yöresi için büyük bir ihtiyaç haline geldi. Hafta sonları bölgeye kar görmeye gelen araç sayısı 3 bini aşıyor. Bu nedenle artık bu işi yatırım eylemine dönüştürmek gerekiyor. Bu kapsamda çalışmalar sürerken Karboğazı Kayak Merkezi projesindeki pist sayısı 4'e yükseltilerek, 2. etap ilanı yapıldı. Buna bağlı olarak da bakanlık 1/25 bin çevre düzeni planı onaydayken, beklemeye aldı. Yeniden çizilen plan dahilinde çalışmalara tekrar başlandı. Bölgenin yeniden jeolojik etütleri yapıldı. Şu anda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığından pist yerlerini onaylamak için gelecek heyeti bekliyoruz. Ardından da teleferiklerle ilgili çalışmalar başlayacak. Daha önce 3 pistin yer aldığı proje Karboğazı'nın doğusunda bulunan Elmalı Boğazına da bir pist yapılmasıyla 4'e çıkacak." 



Bölgede yeterli olmamakla birlikte yol yapıldığını, elektrik ve su sorununun çözüme kavuşturulduğunu anlatan 
Çelik, "Yol yapımıyla ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı 50 bin lira ödenek gönderdi. Ancak her şeyden önemlisi bürokratik işlemlerin hızlandırılması gerekiyor" diye konuştu. 



Beldedeki genç nüfusun göç ettiğine işaret eden 
Çelik, şöyle devam etti: 



"
Gülek halkı geçmişte Kurtuluş Savaşı verdi. Şimdi ise ekonomik savaş var ortada. Bu savaşı da hemşehrilerimizin bizlere verdiği destekle kazanıp göç veren nüfusumuzu tersine çevirmeyi planlıyoruz. Gülek-Karboğazı Turizm Bölgesi'ne yapılacak oteller yaz-kış hizmet verecek. Merkez yazın dağcılık, tırmanma, çim kayağı, yamaç paraşütü ve yapılacak futbol sahalarıyla profesyonel takımların kamp yapacağı alan olarak kullanılırken, kışın da kayak turizmi ile sadece Çukurova yöresine değil, Güney ve Güneydoğu bölgelerine de hizmet verecektir. Bu nedenle Valiliğin, Türkiye'nin en gözde kayak merkezi olacak Karboğazı'ndaki yeni imar çalışmalarını bir an önce bitirmesi ve yatırımlara bir an önce başlanmasını arzu ediyoruz." 



-'İsteyen kar, isteyen deniz keyfini yaşayabilecek"- 



Karboğazı'nın doğal ortamı ve 
Yağan düzenli kar sayesinde kayakçıları bölgeye çekeceğine işaret eden Çelik, Kayak merkezinin bölgenin ekonomik ve sosyal gelişimine önemli katkı sağlayacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: 



"
Tarsus Kargılı'ya yapılacak uluslararası nitelikteki Çukurova Havaalanına yakınlığı da ulaşım açısından büyük avantaj sunacaktır. Bölgemize gelecek yerli ve yabancı turistler isterlerse denizden çıkıp yaklaşık 1,5 saat içinde bin 800 metre rakımdaki Karboğazı'na ulaşıp kayak yapabilme olanağına sahip olacaklar. 



Gülek sınırları içinde, Bolkar Dağları'nın güney yamaçları üzerinde 700 hektarlık alanda yer alan GülekKarboğazı bölgesi, Mersin'e 120 kilometre mesafede bulunuyor. Bölgede her yıl Mayıs ayı sonuna kadar kar kalıyor. Kayak merkezi Mersin, Adana, Niğde, Kahramanmaraş, Antakya ve Gaziantep'i kapsayan çok geniş bir alana hitap etmeyi amaçlıyor." 

 

Editör: TE Bilişim