Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanlarına yönelik olarak “Spor Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu (SPORAK) Hakkında Bilgilendirme Toplantısı” gerçekleştirildi.

Çevrim içi olarak gerçekleştirilen toplantıya, Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, Spor Bilimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve SPORAK Eğitim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mitat Koz, SPORAK Başkanı Prof. Dr. Nurtekin Erkmen ve Üniversitemiz Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüçhan İri ve Antrenörlük Eğitimi Bölümü Öğretim Üyeleri ve Görevlileri ile Bölüm Başkanları katıldı.

Spor Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulunun, Akreditasyon süreci ile ilgili detaylı bilgileri ÖHÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Elemanları ile paylaştığı çevrim içi toplantıda, ÖHÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüçhan İri de Spor Bilimleri Fakültesi hakkında, kurula detaylı bilgiler verdi.

Çevrim içi programın açılış konuşmasını gerçekleştiren ÖHÜ Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rüçhan İri, SPORAK’ın genel olarak spor alanında eğitim veren fakülte, yüksekokul ve programların ilerletilmesi, sürekli olarak iyileştirilmesi ve yeni programları geliştirilmesi ile teşvik edilmesini hedeflediğini belirterek SPORAK’ın bu yönüyle oldukça değerli bir yapıyı ifade ettiğini belirtti.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar ise açılış konuşmasında, “Üniversitemizdeki kalite çalışmalarını aralıksız sürdürüyoruz. Üniversitemiz gönüllü olarak YÖKAK’ın İzleme ve Değerlendirme Sürecine başvuru yapan ilk on Üniversiteden biri. Göreve geldiğimiz günden bu yana bu sürece hocalarımıza daha az yükle nasıl dahil olacağımızı araştırdık ve bu kapsamda komisyon marifetiyle çalışan yapılarımızı koordinatörlük yapısına dönüştürdük. Buradaki amacımız kurumsal bir hafıza oluşturmak oldu. Çünkü yönetimlerde bir değişiklik olduğu zamanlarda kalite çalışmalarında bir aksama olmadan devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu birim Üniversitenin tüm birimleri ile ilişki içinde adeta Üniversitenin kalbi gibi hareket eden bir yapı olması gerekiyor. Bu yapıya da idari ve akademik personel desteği sunarak burayı güçlendirdik” dedi.

Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarının devamında, Üniversitemizdeki dijital dönüşüm çalışmaları hakkında da bilgiler vererek bu çalışmaların kalite sistemine de büyük katkılar sağladığını belirtti. Üniversitemiz öz kaynaklarınca kurulan ve geliştirilen sistemler sayesinde BAP projeleri, lisansüstü tezlerin dağılımı, öncelikli alanlarda yapılan projelerin sayısı, dış kaynaklı proje sayısı ve görevlendirme sayısı gibi konularda raporlama imkanı elde edildiğini de sözlerine ekledi. Rektörümüz Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamlarında ayrıca AKAPEDİA (Akademik Performans İzleme ve Değerlendirme Sistemi) sistemine de değinerek bu sistem ile Üniversitemizin Ar-Ge ile ilgili çalışmalarına, atama ve yükseltmelere, faliyet raporlarına, BAP özgeçmişlerine ve teşvik başvurularına ulaşmaya imkan sağladığını belirtti.

Rektörlük olarak gerçekleştirilen bu çalışmaların bir çatıyı oluşturduğunu ifade eden Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, açıklamalarının devamında “Kalite sisteminin kurum kültürü olması ve bu sürecin ilerlemesi konusunda bir vizyonumuz var. Bu çatıyı ayakta tutacak olan ise bölüm bazlı akreditasyonlardır. Amacımız her bir akademik birimimizin en az bir bölümünde akredite edilmiş bir program olsun. Böylece ikinci ve üçüncü programların akredite süreci de daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde gerçekleşmiş olacaktır. Bu nedenle üniversite genelinde böyle bir akreditasyon çalışması başlattık. Bu konuda Dekanımızla yaptığımız istişare sonucunda Antrenörlük bölümümüzün uygun olacağı kanaatine vardık” diyerek katılım sağlayan herkese teşekkürlerini iletti.

Spor Bilimleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mitat Koz, kalite güvence sisteminin üniversite sistemine oturtulmasının çok önemli olduğunu belirterek başladığı konuşmasının devamında “Spor Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu Çalışmaları” adlı sunumunu gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Mitat Koz sunumunda, yükseköğretimde spor bilimleri alanındaki güncel veriler hakkında bilgileri paylaşarak bu alanda toplam 100 eğitim kurumu, 310 program ve 2187 akademik personelin olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Mitat Koz açıklamalarının devamında Spor Bilimleri Derneği ve SPORAK hakkındaki bilgiler ile değerlendirme ve akreditasyon uygulama esaslarının detaylarını katılımcılarla paylaştı.

Prof. Dr. Mitat Koz’un sunumunun ardından SPORAK Başkanı Prof. Dr. Nurtekin Erkmen de “Program Akreditasyon Sürecinde SPORAK : Görev, Yetki ve Sorumlulukları” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Nurtekin Erkmen sunumuna nicelik olarak önemli bir sayıda bulunan spor bilimleri ile alakalı kurumların niteliklerinin artırılmasının önemli olduğunu ifade ederek başladı.

SPORAK hakkında detaylı bilgiler veren ve SPORAK’ın üyelerinden ve bu üyelerin görev sürelerinden de bahseden Prof. Dr. Nurtekin Erkmen, SPORAK’ın toplam 9 üyeden oluştuğunu da ifade etti. Prof. Dr. Nurtekin Erkmen açıklamlarının devamında “Spor Bilimleri Programlarının, Spor Bilimleri Derneği tarafından akreditasyonu gönüllülük esasına dayalı bir süreçtir. Spor Bilimleri Derneği yalnızca kendisine başvuruda bulunan programları akredite etmek amacı ile değerlendirmeye alır” dedi.

Prof. Dr. Nurtekin Erkmen Spor Bilimleri Derneği Akreditasyonun temel amacının ise başvuran spor bilimleri programları arasında değerlendirme ölçütlerini sağlayanları belirlemek olarak ifade etti. Diğer amaçların ise akredite edilen programları ilan etmek ve alandaki eğitim programlarının sürekli iyileşmesi ve yeni programların geliştirilmesi konularında yönlendiricilik yapmak olduğunu belirtti. Prof. Dr. Nurtekin Erkmen açıklamlarını SPORAK Akreditasyonu hakkındaki temel bilgileri paylaşarak sonlandırdı.

Editör: TE Bilişim