Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonlarından Life Plus İşletmecisi Temel Yıldırım; “Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin sağladığı yararlar ise şöyle özetlenebilir: Kas gücünü, dayanıklılığını, esnekliği ve koordinasyonunu artırır” dedi.


Daha nitelikli bir yaşam seçimi, kişilerin daha iyi beslenme alışkanlıklarına sahip olması ve düzenli egzersizler yapmalarıyla sağlanır. Fiziksel uygunluğu sağlamak için yarışma sporcusu olmak gerekmez. Bu nedenle kendimiz için uygun olan sporu seçerek onu düzenli bir şekilde sürdürebiliriz. Sporda artık yarışma amacının dışında, sağlığı koruma düşüncesi de yer almakta ve insanlar bu düşünceyle spor yapmaya davet edilmektedir. Bu davet özellikle gelişmiş ülkelerde yerini bulmakta ve geniş insan kitleleri çok değişik sportif etkinliklerde bulunmaktadır. Yaşam boyu spor yapan insanların sayısının arttırılmasına çalışılmaktadır. Niğde’de spor yapma alışkanlığına yeni bir soluk getiren ve yıllarını spora adamış Türkiye Vücut Geliştirme Şampiyonları’ndan Temel Yıldırım gazetemiz Yazı işleri Müdürü Fatih Mehmet Adaş ile spor hakkında konuştu. Life Plus İşletmecisi Temel Yıldırım ve ortağı Yeliz Uğurluel yaptıkları açıklamada; “Fiziksel hareket ve egzersiz sağlıkla ve performansla ilgili olmak üzere iki amaca yöneliktir. Sağlıkla ilgili egzersizler bütün vücut fonksiyonlarının ahenk içinde çalışmasını amaçlar. Performansla ilgili egzersizler ise kasların daha hızlı, güçlü ve dengeli hareket etmesini dolayısıyla sporla ilgili yeteneklerin gelişmesini amaçlar. Çoğu kişi için beslenme ve sporun birinci amacı sağlığı korumak ve geliştirmenin yanı sıra performanslarını artırmaya yönelik ek egzersizler de yapmak zorundadırlar. Düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin sağladığı yararlar ise şöyle özetlenebilir: Kas gücünü, dayanıklılığını, esnekliği ve koordinasyonunu artırır. Kardiovasküler uyumu sağlar. Şişmanlık riskini azaltır. Yetişkinlik ve yaşlılıkta oluşabilecek kemik bozuklukları ve kronik hastalıklara ( şeker, yüksek tansiyon, koroner kalp hastalıkları, bazı kanserler... vb.) yakalanma riskini azaltır. Stresin azaltılmasına yardımcı olabilir. Bazı hastalıkların iyileşmesine yardımcı olur. Kişilerin kendilerine olan güvenini daha fazla, çevresiyle ve arkadaşlarıyla uyumunu daha iyi, ruhsal sağlıklarını daha dengeli ve düzenli hale getirir. Sağlıklı Yaşam ve Beslenme İçin Uyulması Gereken Kurallar Yiyecek ve içeceklerin besleyici değerleri yanı sıra sağlığa uygunluğu da önemlidir” dedi.


Sağlıklı Beslenme Konusundaki Uyarıların Başlıcaları Şunlardır
 
Yıldırım; “Açlıktan ve fazla yemekten kaçınıp, yaşa, cinsiyete, yapılan aktiviteye ve içinde bulunduğumuz özel duruma ( gebe, emzikli, çocuk, genç?) uygun şekilde yeterli ve dengeli beslenmeliyiz. Hareketsizlikten kaçınıp, her gün düzenli egzersiz yapmalıyız. Böylece boya uygun vücut ağırlığınızı yaşam boyu koruyabiliriz. Öğün atlamamak, günde üç ana öğün, mümkünse 1-2 ara öğün tüketmeliyiz. Günlük yağ tüketimimizi azaltarak, çok yağlı yiyecekleri yememeye özen göstermeliyiz. Günlük saf şeker tüketimimizi azaltmaya çalışmalıyız. Daha çok posalı yiyecekleri tercih etmeliyiz. Çok Tuzlu yiyecekler yememeliyiz, daha az Tuz kullanmamız gerekir. Yediğimiz, içtiğimiz yiyeceklerin mikroplar ve kimyasal Maddelerden arındırılmış olmasına özen göstermemiz gerekmektedir. Stresten mümkün olduğu kadar kaçınmalıyız. Alkol kullanmamak ya da en aza indirmemiz gerekmektedir. Spor yapan herkes için sağlık ve mutluluklarını korumanın yanı sıra performanslarını maksimum düzeye çıkarmak başlıca amaçtır. Sağlıklı ve uygun bir diyet düzenlemek, besin öğelerinin çeşit ve miktar olarak doğru seçimini gerektirir. Yiyecek ve içecekler farklı miktarlarda çeşitli besin öğesi içerirler. Vücut çalışması için gerekli olan besin öğeleri; Karbonhidratlar, Yağlar, Proteinler, Vitamin ve mineraller, Posa, Su, olmak üzere altı grupta toplanabilir. Temel besin öğeleri olan karbonhidrat, protein ve yağlar vücuda enerji sağlarlar” diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim