İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Ertan Değirmencioğlu Dr. Ertan Değirmencioğlu 10 Mayıs Dünya Sağlık için Hareket Et günü nedeni ile bir basın açıklaması yaptı.

Dr. Ertan Değirmencioğlu açıklamasında;  
Fiziksel aktivite, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmaktadır. Bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisidir.

Hareketsiz yaşam sadece ülkemizi değil bütün insanlığı tehdit eden önemli bir sağlık problemidir. Hareketsiz yaşam; kalp-damar hastalıkları, diyabet, bazı kanser türleri, hipertansiyon ve kas-iskelet sistemi hastalıklarının temel nedenleri arasındadır. Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır.Aynı zamanda obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biri hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşmasıdır. Fiziksel aktivite; kan basıncını azaltır, HDL seviyesini arttırır ve kilo kontrolü için anahtar role sahiptir.
Bu hastalıklardan korunmanın en önemli yolu fiziksel aktiviteyi yaşamımızın bir parçası haline getirmektir.
Fiziksel aktivite, kadın-erkek, her yaştaki bireye sağladığı, fiziksel, sosyal, zihinsel ve ruhsal yararlar açısından hayati önemdedir. Yetişkinler için haftanın 5 günü en az 30 dakika orta şiddette fiziksel aktivite yapılması sağlığın korunması, kalp-damar hastalıkları, diyabet, kolon ve meme kanseri riskini azaltmak için gereklidir.
Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olamayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde(okul, ev, işyeri) toplum genelinde fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs “ Sağlık için Hareket Et Günü” olarak belirlenmiştir.
Siz de “Sağlıklı bir yaşam için harekete geçin”." dedi 


 
Editör: TE Bilişim