Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili  ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in Passolig uygulamasına yönelik sorularını Gençlik Ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç yanıtladı. Bakan  Kılıç’ın  Özel hukuk hükümlerine tabi, tüzel kişiliğe sahip özerk yapıda bir kuruluş olan Türkiye Futbol Federasyonu'na dair soru önergesinde yer alan konularla ilgili yaptığı açıklamalar aşağıdadır:

 "Passolig uygulaması stadyumlarda seyirci sayısının azalmasına sebep olmamıştır. Spor Toto Süper Lig 2014-2015 sezonunun ilk 7 haftasındaki ortalama seyirci sayısı yaklaşık 6.700, 2015-2016 sezonunun ilk 7 haftasındaki ortalama seyirci sayısı yaklaşık 8.300, 2016-2017 sezonunun ilk 7 haftasındaki ortalama seyirci sayısı yaklaşık 9.400'dür. Passolig uygulaması nedeniyle TFF 1. Lig müsabakalarında da seyirci sayısında azalma yaşanmamıştır. TFF 1. Lig 2014-2015 sezonunun ilk 7 haftasındaki ortalama seyirci sayısı yaklaşık 1.600, 2015-2016 sezonunun ilk 7 haftasındaki ortalama seyirci sayısı yaklaşık 2.100, 2016-2017 sezonunun ilk 7 haftasındaki ortalama seyirci sayısı yaklaşık 2.400'dür. Stadyumlardaki elektronik bilet uygulaması, 14 Nisan 2011 tarihinde TBMM'de yer alan tüm partilerin mutabakatıyla yürürlüğe girmiş olan, 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun hükümleri gereğince başlatılmış olup bu Kanuna dayalı olarak sürdürülmekte olan bir uygulamadır." dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Passolig  uygulamasının   6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliği Önlenmesi adına çıkan bir kanun olduğuna dikkat çekerek “Kanunun çıkışında amacına uygun sürecin devamı yanında insanların küfür ve şiddetin olmadığı tribünlerde karşılaşmaları seyredebilmesi, biletsiz seyircilerin giriş yapmasının önlenmesi, çocuk ve kadınların daha çok stadyumlara gelmesinin sağlanması gibi  amaçları vardı. Uygulamada yaşanan sorunların bertaraf edilmesi için çalışmalarda bulunulmalı ve tribünlere daha çok seyirci gelmesini sağlayacak çalışmalar yapılmalıdır.”dedi. İlk haftalarda seyirci sayısının iki sezonda    stad kapasiteleri dikkate alındığında ortalama 7 binlerde kalmasının,  stadların önemli ölçüde boş kaldığının bir yansıması olduğunu da belirtti. Kriterlerin dün rakamlarına göre değil mevcut olanaklarla oluşan seyirci ilgisine göre ele alınması gerektiğini de vurguladı.Seyirci sayısını artırıcı düzenlemeler üzerinde çalışılmasının yararlı olacağını  ifade etti.

Editör: TE Bilişim