Okul Önlerinde Sigara İçilmesi yasaklanıyor… Niğde İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde kurulan Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Kurulu toplandı.  
 İl Sağlık Müdür Yardımcısı Yakup Atıcı başkanlığında gerçekleşen toplantıya, Çevre ve Orman Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Niğde Eczacılar Birliği temsilcileri ile Devlet Hastanesinde görevli hekimler katıldı.
Atıcı, Dünyada 2005 yılında gerçekleşen 58 milyon ölümden 35 milyonunun  kronik hastalıklardan kaynaklandığını, bu sayının Türkiye’de ise 2000 yılında 430 bin ölümden 305 bininin kronik hastalıklardan öldüğünü söyledi.
İl Sağlık Müdürlüğü toplantı salonunda gerçeklen toplantıda konuşan Sağlık Müdür Yardımcısı Yakup Atıcı; “Dünya Sağlık Örgütü GARD (Kronik Solunum Hasalıklarına karşı küresel İşbirliği) gerçekleştirmiştir. Ülkemizde de “Herkesin Özgürce Nefes Aldığı Bir Dünya” vizyonu ile Kronik Hava Yolu Hastalıklarını önleme ve eylem planı hazırlanmıştır. Söz konusu eylem planı dâhilinde Kronik hava yolu hastalıklarını Önleme Ve Kontrol Kurulu oluşturarak kurul çalışmalarını değerlendirmek üzere bu toplantıyı gerçekleştirdik” dedi.
SİGARA BIRAKMA POLİKLİNİKLERİ OLUŞTURULMALI
Toplantıda  konuşan kurul üyeleri görüşlerini bildirdi.  Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Özlem Karaköse, Hastanede kendi poliklinik odalarında sigara bırakma poliklinik oluşturulması çalışmasının hızlandırılmasının ve bir an önce faaliyete geçirilmesini istedi.
Çevre ve Orman Müdürlüğünden Çevre Mühendisi Yusuf Ziya Öner; toplantıda hava ölçüm cihazlarının halkın görülebileceği yerlere konulması yönünde çalışma yapılması, özellikle şehir merkezinde ısınmada doğal gazın yaygınlaştırılmasına yönelik çalışma yapılmasının faydalı olacağını dile getirdi.
Gençlik ve Spor Müdürlüğü Şube Müdürü Gafur Emlek, parklara ve yürüyüş yollarına kondisyon cihazlarının konulduğunu, spor salonlarına giriş ile ilgili önlemler alındığına, konunun kent toplantısında dile getirildiğini belirterek,  halkın  spor yapma ve hareketli yaşam konusunda bilincin yüksek olduğu vurguladı.
Niğde Eczacılar Birliği Temsilcisi Uzman Eczacı Aylin Atabek, sigarayı bırakma ilaçlarının yan etkileri hakkında bilgi talep ederken, Göğüs Hastalıkları Uzman Dr. Özlem Karaköse, ilaçların hekim kontrolünde kullanılmasının önemine değindi.
Devlet Hastanesinde görevli Göğüs Cerrahi Uzmanı Rıza Serdar Evman Sağlık Müdürlüğü tarafından okullarda gösterilmek üzere sigaranın kötü sonuçlarını gösteren gerçek görüntülerden oluşan etkileyici bir Cd’si hazırlanıp okullarda gösterilmesini istedi.
Toplantının sonunda Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Atıcı, koruyucu Sağlık Hizmetler kapsamında veri tabanı oluşturulmasının önemi üzerinde durarak, Okullarda sigara ile ilgili eğitimlerin önemi bir kez daha dile getirdi.
OKUL ÖNLERİNDE SİGARA İÇİLMESİ YASAKLANIYOR
 
Niğde’de Okul önlerinde sigara içen vatandaşların çocuklara kötü örnek olmamalarını önlem amacıyla okul önlerinde sigara içilmesi yasaklanıyor
Niğde İl Tütün Kontrol Kurulu Niğde Belediyesi toplantı salonunda İl Sağlık Müdürü Dr. Bahattin İlter Başkanlığında toplandı. Toplantıda;  “ Okul önlerinde sigara içen vatandaşların çocuklara kötü örnek olmamaları için daha gizli ve imtinalı davranmaları gerektiği” maddesi görüşüldü.
İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Bahattin İlter,  Tütün sektörünün hedefleri  içerisinde okul çağındaki çocukların bulunduğunu söyleyerek, “okul önleri olmak üzere öğrenci ve gençlerin kalabalık olduğu yerlerde halkımızın sigara kullanımı konusunda daha hassas olmaları gerekmektedir” dedi.
İlter şunları dedi; “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımıza iyi örnek olabilmemiz için mutlaka çok dikkatli olmamız gerekmektedir. Çocuklarımız bebeklikten başlayarak  çoğu yetenek  ve davranışını taklit ederek öğrenmektedir. Ayrıca çocuklar çok iyi gözlemleme yapabilmektedirler. Ağzında sigarayla dolaşan bir kişi ile ilgili sorular soran bir çocuğa  onun kötü ve zararlı olduğunu anlatmakta çok zorlanacağımız kesindir. Sağlık bedenen,ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.Sağlıklı nesillerimizin olabilmesi için gençlerimizi içinde binlerce zararlı madde bulunan  bu zehirden korumalıyız. Tütün sektörünün hedefleri  içerisinde yer alan okul çağındaki çocuklarımızı bu zararlı alışkanlığa karşı korumak toplumdaki her bireyin görevi olmalı.  Bu nedenle de  her kes üstüne düşen görevi yerine getirmeli. Özellikle okul önleri olmak üzere öğrenci ve gençlerin kalabalık olduğu yerlerde halkımızın sigara kullanımı konusunda daha hassas olmaları gerekmektedir”
 
 
Editör: TE Bilişim