Obezite halk arasında şişmanlık olarak bilinir. Vücutta fazla miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
 
 Obezite, besinlerle alınan enerji miktarının, metabolizma ve fizik aktivite ile tüketilen enerji miktarını aştığı durumda ortaya çıkar. Obezite; insan vücudunda kalp ve damar sistemi, solunum sistemi, hormonal sistem, sindirim sistemi gibi sistemleri etkileyen ve birçok önemli rahatsızlığa zemin hazırlar, Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, solunum rahatsızlıkları, eklem hastalıkları, adet düzensizlikleri, kısırlık, iktidarsızlık, safra kesesi hastalıkları, taş oluşumu, bazı kanser türleri, obezite ile doğrudan ilişkili hastalıklardan birkaçıdır. Sonuç olarak obezite, insan yaşamını kısaltan ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalık olarak tanımlanabilir. Yapılan araştırmalara göre, obezite özellikle son 20 yılda, bütün dünyada süratle artmakta ve bir salgın hastalık gibi yayılmaktadır. Bu salgından ülkemiz de etkilenmektedir. Kadın nüfusumuzun yaklaşık üçte biri, erkek nüfusumuzun da yaklaşık beşte biri obez, yani şişmandır.
 
 
           Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın savaş açtığı obeziteye karşı Erzurum’da ‘sağlık için hareket et’ yürüyüşü düzenlendi. Spordan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak’ın da katıldığı yürüyüş sonunda Bakan Akdağ, “Obezite için önlemler almaya devam edeceğiz” dedi.     
 
         Sağlıklı yaşam için sporun ve hareket etmenin önemine değinen Akdağ, hareketsiz yaşamın obeziteye, bunun ise kanser başta olmak çeşitli kronik hastalıklara neden olduğuna işaret etti. Akdağ, obeziteye karşı, 'acıkmadan sofraya oturmamanın ve doymadan sofradan kalkmanın' gerekliğine dikkat çekerek, “Bizim kültürümüzde acıkmadan sofraya oturmayacaksın, doymadan sofradan kalkacaksın” dedi.          Şişmanlığın, insan sağlığını etkilemesi açısından çok önemli bir mesele olduğunu vurgulayan Bakan Akdağ, şunları kaydetti: "1998'den itibaren obezite oranının arttığını, yüzde 22'lerden yüzde 32'lere kadar çıktığını söyledi. Şişmanlık ya da obeziteyi, sadece vücudumuzun şekil değişikliği olarak görmemek lazım. Sağlımızı çok derinden etkiliyor dedi.
BAKAN ÖZAK: SPOR VE BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

       Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Özak ise obeziteye karşı toplumun bütün kesimlerine görev düştüğünü anlattı. Bakan Özak, sağlıklı nesiller için herkesin dengeli ve sağlıklı beslenmesinin gerekliğini de vurguladı.
Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak; Spor ve sağlığın birbiriyle ilişkili çok önemli olgular olduğunu ifade ederek, spor ve doğru beslenmenin sağlıklı yaşam açısından önemine dikkati çekti. Obezite probleminin sadece Türkiye'nin değil tüm dünyanın sorunu olduğunu dile getiren Bakan Özak, şöyle konuştu: "Önemli sosyal problem. 21. yüzyılın bir sorunu, obeziteyle ilgili ülkemizin de önemli sorunu var. Spor yaptığınız zaman hastaneye daha az gidiyorsunuz, ruhsal ve fiziksel iyileşmeler oluyor, daha verimli, Çalışkan, üretken, güler yüzlü oluyorsunuz, daha az hasta oluyorsunuz. Bu bakımdan bütün iş sporla olmuyor. Az ve dikkatli yemek lazım. Özellikle yavrularımız, ayakta ve yanlış besleniyorlar. Bu yüzden okullarda ilköğretimden başlayarak bütün yavrularımıza spor salonları yaparak spor kültürünü oluşturmamız gerekiyor dedi.
 
NİĞDE GENÇLİK VE SPOR İL MÜDÜRÜ METİN KAPLAN
 
     Gelişmiş Ülkelerde çağın hastalığı Obezite ile ilgili yoğun bir mücadele yapılmakta, sağlıklı nesiller yetiştirmek için eğitim sistemlerinde öğrencilerin mutlaka bir spor dalında spor faaliyeti içinde bulunmalarına önem verdiğini belirten Gençlik ve Spor İl Müdürü Metin Kaplan;”Obezite ile mücadelede başta ailelere ve toplumda her kesime görev düşmektedir” dedi.
 


Editör: TE Bilişim