Niğde Belediyesi tarafından sunulan proje kapsamında kabul gören bedeli hibe olan projenin ihalesi yapıldı. Proje Grontmij Türkiye ve Grontmij Hollanda Konsorsiyumunca gerçekleştirilecek. İhale sonrası Proje bütçesi 590.000 Avro.

 

Hollanda Hükümetinin PSO (Atıksu Sektöründe Enerji Verimliliğini Götürme Projesi) çerçevesinde ki projelerine yönelik şartları kapsamında, Niğde Belediyesi Arıtma Tesisleri için yapılan ihale sonuçlandı.


Hollanda hükümeti tarafından yapılan ihaleyi 590 bin Avro’ya
Grontmij firması kazandı. Grontmij firması sonuçlanan ihaleyle ilgili yaptığı açıklamada; “Türkiye Atıksu Arıtma Sektöründe Enerji Verimliliği Niğde Pilot Projesi, Hollanda Ekonomi Bakanlığı’nın birimi olan Agency NL tarafından yürütülen ve Gürcistan, Ukrayna, Rusya Federasyonu, Sırbistan ve Türkiye’yi kapsayan PSO-M Çevre programı çerçevesinde gerçekleştirilmektedir. Bu program, adı geçen ülkelerde, çevre alanında önemli sürdürülebilir iyileştirmeler elde etmeyi hedeflemektedir. Proje Grontmij Türkiye ve Grontmij Hollanda Konsorsiyumunca gerçekleştirilecektir. Proje bütçesi 590.000 Avro’dur. Projenin genel amacı, Niğde Atıksu Arıtma Tesisi’nde enerji verimliliğini ve işletme koşullarını iyileştirmektir. Bu projenin Türkiye Atıksu Arıtma Sektörü için örnek oluşturacak bir pilot proje olması hedeflenmektedir. Proje amaçlarına ulaşılması için, Atıksu Arıtma Tesisinin havalandırma ekipmanının bir kısmı değiştirilerek, havalandırma ve aerobik çamur stabilizasyonu tanklarına fonksiyonel oksijen ölçüm ve kontrol sistemi yerleştirilecek ve bu sayede havalandırma sistemi iyileştirilecektir. Proje kapsamında, tesis personeline, ekipmanın bakım ve onarımı ile ilgili eğitim verilecektir, ayrıca Türkiye Atıksu Arıtma Sektörüne bilgi aktarılması için bir seminer düzenlenecektir. Proje’nin Ocak 2011’de başlaması ve 15 ay sürmesi planlanmaktadır. Proje başlangıç tarihi olan 2011 Ocak ayı içinde, Konsorsiyumumuz Niğde Belediyesine ilk ziyaretini yapmayı planlamaktadır” denildi.

 

Dört aşamadan oluşacak proje kapsamında yapılacak olan çalışmaların 1. aşaması 1 Ocak 2011- 30 Nisan 2011 tarihleri arasında, Hollanda’da Başlangıç Toplantısı, proje yaklaşımının tartışılması, iletişim ve raporlama üzerine karara varılması, Ankara’da Başlangıç Toplantısı, AgencyNL, Çevre ve Orman Bakanlığı, iller Bankası, Niğde Belediyesi ve diğer taraflar ile Niğde Atık su Arıtma Tesisinin mevcut durumunun değerlendirilmesi, Niğde Atık su Arıtma Tesisinin, enerji verimliliği önlemlerinin detaylı değerlenmesi ve iyileştirme programı hazırlanması. Niğde Belediyesi ve Çevre ve Orman Bakanlığı ile iyileştirme programı ve ekipman listesi üzerine anlaşma, Niğde Atık su Arıtma Tesisi ve İller Bankası personelinin eğitimi şeklinde yapılacak.

 

2. aşama ise 1 Mayıs 2011- 30 Eylül 2011 tarihleri arasında, Yeni ekipman montajı yapılarak, yenilenmiş Atık su Arıtma Tesisinin işletme ve bakımı üzerine eğitim verilecek.

Projenin izleme olarak adlandırılan 3. Aşamasında, 1 Ekim 2011- 1 Mart 2012 Atık su arıtma tesisinin komple izlenmesi, yeni ekipmanın farklı mevsimlerde (kuru ve yağışlı, soğuk ve sıcak) test edilmesi planlanmakta. Projenin sonuncusu olan 4. Aşama 1 Ocak 2012- 31 Mart 2012’ de Belediye yönetimlerince okunan bir aylık dergide düzenli olarak yayınlar yapılması, Türkiye Su dergisinde benzer yayınlar yapılması, Çeşitli web sitelerinde yayınlanmak üzere bültenler hazırlanması; Çevre ve Orman Bakanlığı, İller Bankası, suyla ilgili kuruluşlar(ASKİ gibi), Türkiye’de Atık su Arıtma Tesislerinde enerji verimliliği ile ilgili Pazar araştırması yapılması, Türkiye ve Hollanda’da, proje sonuçlarının sunulması için iki seminer düzenlenmesi hedefleniyor.

Editör: TE Bilişim