Dünya Yürüyüş Günü etkinlikleri kapsamında Niğde Milli Eğitim müdürlüğüne bağlı birçok okuldan öğrencilerin katılımıyla İmam Hatip Meydanından Ömer Halisdemir Meydanına kadar yürüyüş yapıldı. 

Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Dünya Yürüyüş Günü’ olarak belirlenen 3-4 Ekim haftası ülkemizde olduğu gibi Niğde’de de İmam Hatip Meydanı’ndan başlayıp Şehit Ömer Halisdemir Meydanı’na kadar gerçekleşen yürüyüşe; Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek’in eşi Dr. Çiğdem Olgun Şimşek, kurum amirleri, okul müdürleri, öğretmenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Yürüyüş sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, “Günümüzde toplumun fiziksel aktivite konusunda bilgi düzeyinin yetersiz olması, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin yeterince anlaşılmaması ve giderek daha hareketsiz yaşam tarzının benimsenmesi, toplumda obezite, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, osteoporoz gibi kronik hastalıkların görülme sıklığını artıran önemli nedenlerden biri olmuştur. Fiziksel hareketsizlik dünya genelindeki ölümlerin dördüncü önde gelen risk faktörü olarak belirlenmiştir’’ dedi.

SAĞLIKLI HAYATIN İLK ADIMI AKTİF YAŞAM

Koç, sağlıklı yaşam için hareketin öneminden bahsederken “Günlük yaşamı mümkün olduğunca aktif geçirmek sağlıklı bir yaşamın ilk adımıdır. Yürüyüşü günlük aktiviteleriniz içerisine kolayca yerleştirebilirsiniz. Gün içerisinde toplu taşıma aracı kullanıyorsanız ineceğiniz yerden bir-iki durak önce inip yürüyebilir veya arabanızı gideceğiniz yerin önüne değil birkaç sokak uzağa park ederek gideceğiniz yere yürüyebilirsiniz. Size en yakın belediyelere ait yürüyüş yollarından veya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait spor tesislerinden faydalanabilirsiniz. Tek başınıza egzersiz yapmaktan hoşlanmıyorsanız, arkadaşlarınızla yürüyüş grupları oluşturabilirsiniz. Yürüyüşü aileyle birlikte zaman geçireceğiniz keyifli bir aktiviteye dönüştürebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

BİREYSEL ÇABA GÖSTERMELİYİZ

Yıllara göre obezite oranının arttığını ve obezite ile mücadelede bireysel gayretin önemini vurgulayan Sağlık Müdürü Koç, “Obezite ile mücadelede vatandaşların bireysel gayret göstermeleri gerekmektedir. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme herkes için özellikle de çocuklarımızın sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmektedir. Gerek ailede gerekse okulda beslenme eğitiminin yeterli düzeyde olması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında önemli yer tutmaktadır. Öğün atlamamak; şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketimini azaltmak bu alışkanlıkların başında yer alır. Çocuk ve gençlerin sahip olduğu yanlış beslenme alışkanlıkları önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Çocukluk dönemindeki hatalı beslenme uygulamaları; yüksek tansiyon, kalp ve obezite gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturmaktadır” dedi.

NEDENİ SADECE İRADE YETERSİZLİĞİ DEĞİL

Koç “Obezite yani şişmanlık; genetik ve çevresel etkileşimleri olan, sadece irade yetersizliği ile açıklanamayacak kadar ciddi, psikolojik faktörlerinde etkin olduğu karmaşık ve kronik bir hastalıktır. Obezite ile fazla kilolu olma arasında fark vardır. Obezite vücuttaki yağ dokusunun gereksiz yere fazla olmasıyken fe,azla kiloluk ‘ideal vücut ağırlığının’ üstünde olmak demektir. Obezite, birçok hastalığın ortaya çıkmasına zemin oluşturan, önlenmediği takdirde yaşam süresini ve kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de değişen yaşam koşulları nedeniyle hem yetişkinlerde hem de çocuklarda şişmanlığın ve obezitenin görülme sıklığı gitikçe artmakta, sağlık üzerindeki etkileri ciddi boyutlara ulaşmaktadır” diye belirtti.

AMAÇ FARKINDALIK YARATMAK

Bu tür etkinliklerde asıl amacın farkındalığı artırmak olduğunu ifade eden Koç, “Sağlık Bakanlığımızca, obezitenin azaltılması çalışmaları kapsamında; toplumda sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirmek, fiziksel aktivite düzeyini artırmak ve sağlıklı yaşam kültürünün yerleşmesini sağlamak amacıyla yapılan rutin çalışmalar dışında özel gün ve haftalarda farklı etkinliklerin düzenlenmesi konuya farkındalık düzeyinin artmasını sağlamaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından ‘Dünya Yürüyüş Günü’ olarak belirlenen 3-4 Ekim haftası ülkemiz genelinde çeşitli etkinliklerle düzenli olarak her yıl kutlanmaktadır” dedi.

Editör: TE Bilişim