Haber-Araştırma : Selim GÖKEL

Niğde ve Bor İlçesinde  kış hava şartlarının oluşması ile birlikte  hava kirliliği had safhaya ulaştı. Hava Kalitesi İzleme İstasyon değerleri olması gereken üst limitlerin çok  üzerine çıkıyor.
Niğde ve Bor İlçesi doğal gaz kullanımına geçti ancak,  hava kirliği son yılların en yüksek oranınında olması halk sağlığını tehdit ediyor.   
Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından  2006 yılında Niğde’de kurulan Hava Kalitesi İzleme İstasyonu saatlik ölçüm yapıyor. Bu ölçümlerin ardından oluşturulan veriler ilgili kurum ve kuruluşlarca değerlendirmeye tabi tutuluyor.  Bu istasyonun verilerinden bir kısmını aşağıda görebilirsiniz.
Niğde de havaların soğuması ile birlikte vatandaşların  ısınma ihtiyaçlarını  karşılamak amacıyla sobalarını yakmasıyla başlayan hava kirliliği,  kalitesiz ve kaçak kömür, yanlış teknikle yakma işlemi ve eksoz gazlarının birleşmesi ile özellikle Aralık ayının ilk haftasında  çok yüksek boyutlara ulaştı. Hava kirliliği, havanın rüzgarlı ve yağışlı olduğu günler ile hafta sonları normal seyrediyor .
Hava Kalitesi İzleme İstasyonunun Niğde verileri  incelendiğinde Aralık ayının ilk haftası  havadaki (PM10) (Partikül Maddeler)  oranı AB ve Ülkemizde üst limit  düzeyi 250 miligram olması gerekirken  bu oran Niğde de bazı zamanlar  767 miligram ulaştığı  görüldü. 
Yine  Aralık ayının ilk haftalarında Niğde de (SO2) Kükürtdioksit oranı bazı zamanlar 282 miligrama  ulaştı. AB Ülkeleri ve Ülkemizde SO2 Kükürtdioksit oranının en üst limiti  150 miligram olabileceği belirtiliyor.
Hava Kalitesi İzleme İstasyonunun verilerine bakıldığı zaman ve Ülkemizde  olması muhtemel en üst limit düşünüldüğünde, Niğde İlimizin havasının belli saatlerde  tehlikeli boyutlarda olduğu anlaşılıyor. Günlük yada haftalık ortalamalar, olması gereken rakamların çok üzerinde.
Niğde deki PM10 Partikül Maddeler ve SO2 Kükürtdioksit oranları hafta içi sabah 07 -09 saatleri arasında, öğleden sonra ise 16 – 20 saatleri arasında rekor düzeylere ulaşıyor.  Kar yağması ve rüzgarlı havalarda Niğdenin hava kirliliği oranı normal düzeylere gelebiliyor.
Geçtiğimiz ay  Vali Yardımcısı Dr. Adil Nas başkanlığında toplananan Niğde Mahalli Çevre Kurulu  Niğde’nin hava kirliliğini değerlendirdi. Sağlıklı yaşamak için herkese bir takım görevler düştüğünü belirten Vali Yardımcısı Nas, “ İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin kaloriferli binalara anlık ziyaretler yaparak gerekli incelemeleri yapacaklar. Bu kentte yaşıyorsak sağlımız için ortak hareket etmek zorundayız. Kimseye yaptırım uygulamak istemeyiz. Ancak uyarılarımızı dikkate almayanlar hakkında kanuni işlemleri başlatacağız” şeklinde konuşmuştu.
Niğde de durum böyle iken Bor İlçemizde deki havanın da hiç farklı olmadığı görülüyor. Özellikle doğalgazın ısınma sisteminde daha kullanılmaması, yaygınlaşmaması nedeni ile apartmanların kalitesiz kömür yada yanlış yakma tekniklerinden dolayı şehir merkezinde  hava kirliliği ve kesif bir kömür kokusu hakim.
Dünyada Hava Kirliliğinden her yıl 3 milyon kişi ölüyor. Bu ölümlerin yüzde 90’ıda fakir ve gelişmekte olan ülkederde oluyor. Yetişkin bir insan günde ortalama 13 bin-16 bin litre hava soluyor. Birim ağırlık başına çocukların yetişkinlere göre yüzde 50 daha fazla hava soludukları belirtiliyor. Çocukların solunum sistemleri gelişmekte olduğundan dolayı, vücutları çevresel şartlara karşı çok daha hassastır. Dolayısıyla, temiz veya kirli hava çocukların ve yaşlıların sağlığı için oldukça önemli olduğu belirtiliyor.
Hava Kirliliğini Oluşturan Maddelerin  Zararları
(SO2) Kükürtdioksit
Kükürtdioksit (SO2) Kükürt içeren kömür ve petrolün yakılması işleminden kaynaklanır. Yakıt yanması sonucu yüksek oranda SO2 ve NOX asit yağmurunun temel sebebidir.  Asit yağmuru ile toprak , göl ve akarsularda asitlenmeye sebep olur, ayrıca binaların ve tarihi eserlerin korozyon yoluyla aşınmasını hızlandırır. 
SO2 Astımlı çocukların ve dışarıda faaliyet halinde olan yetişkinlerin solunum proplemlerinin artmasına neden olabiliyor.  Uzun süreli S02 oranının yüksek olduğu havalarda kalmak kişilerde solunum hastalıkları,  kalp-damar hastalıkları ve gözlerde görüş mesafesi düşüklüğüne sebep olabiliyor.
(PM) Partikül Maddeler
Partiküller havadaki katı tanecik ve sıvı damlacıklarına verilen genel isimdir. Partiküller bazen gözle görülebilecek tanecikler olabileceği gibi bazıları da elekron mikrokobuyla görülebilecek kadar küçüktür. Partikül taneciklerinin yoğun olduğu havalara maruz kalmak, karaciğer, kalp ve solunum hastalıkları gibi sonu ölümle biten hastalıklara sebep olabilir. Çocuk ve yaşlılar büyük risk grubundadırlar. Ekolojik dengeyi de bozan Partikül Maddeler  boyalı yüzeyler ve binalara bile hasar vermektedir.

Bu Foğoğraf geçen hafta Bor İlçemizde çekilmiştir.
 











Haber, metin İzinsiz alınamaz.
Editör: TE Bilişim