"Milli benliğini yitirmiş uluslar, başka milletlerin avıdır."Mustafa Kemal ATATÜRK

 

Demokrasi tanımı iyi algılanmalı !!!

 

Değerli arkadaşlar,

Daha önceki SORUNLARIMIZA ULUSAL ÇÖZÜMLER ÜRETELİM başlıklı yazılarımda birçok sorunumuzu dile getirmiş ve

Şimdi bu olayları ve sorunları oluşturan etmenleri düşünelim;

·       Neden ve niçin ve de hangi amaçla bu sorunlar karşımıza çıkıyor?

·       Bu sorunlara verilen tepkiler ve üretilen çözümler uygun mu?

·       Bu ortamda, bu çözümlerin dışında daha neler yapılabilir?

·       Daha uygun ve daha akılcı çözümler için kimlerle iş birliği yapılabilir?

diye sormuştum. Ne yazık ki bırakın sorunlarımıza ulusal çözümler üretmeyi, sadece sonuçlarla ilgilenip sorunların esas nedenleri de araştırılmamaktadır.

 

Değerli arkadaşlar,

Arap Baharı yüzünden Libya’da kaybımız 20 milyar $, Suriye’de 10 milyar $ ve son olarak ta Mısırda 2 milyar $ civarında. Korkarım daha da artacak. Sanki Arap Baharı gelişmekte olan ülkemizi zor durumda bırakmak için yapıldı. Ayrıca dünya çok büyük bir ekonomik sarsıntı geçirirken, güzel ülkemizin de hem içte hem de dışta birçok önemli sorunu var ve halkımız ulusal çıkarlarımıza uygun çözümler bekliyor. Örneğin;

  • Özelleşme ile yabancılar getirdiklerinden çok götürüyorlar. Ekonomistlere göre özelleştirmeyle gelen yabancılar ülkemize yeni bir katma değer yaratmıyor. Yeni istihdam alanı açmak bir yana aldıkları işyerinde çalışanları da işten çıkarıyorlar. (02.03.2013-Cumhuriyet).
  • Şirketler üstüne para verilerek satılmış. Özelleşmişler !!! TEDAŞ özelleştirilirken 10 şirketin paraları da devredildi. Şirketlerin kasalarında ve bankalarda unutulan paralar yüzünden zarar 3 milyar 892 milyon TL (05.05.2013-Cumhuriyet).
  • Cari açıkta U dönüşü. Ekonomide yavaşlamayla düşen açığın artmasına zayıf toparlanma işaretleri yetti. 80 yılın cari açığı son 10 yılda 8 e katlandı (12.04.2013-Cumhuriyet).
  • En pahalı benzin yine Türkiye’de. Dünya petroldeki %17’lik düşüşü tüketiciye yansıtırken Türkiyede akaryakıt fiyatına ancak %5 indirim yapıldı. (20.04.2013-Sözcü).
  • Ekonomide sert fren. Türkiye ekonomisi 2012 de beklentilerin altında %2,2 büyüme kaydetti. Kişi başı gelir de 38 $ artarak 10.504 $ oldu. 2011 yılında büyüme %8,8 olmuştu. Son büyüme rakamı için Ekonomi Bakanımız acı fren yorumunun yaptı (02.04.2013-Milliyet).
  • Kamunun IMF borcu sıfırlanırken, diğer borçlarımız arttı. Hazine müsteşarlığına göre 2012 sonu itibariyle Kamu borcumuz 110.8 milyar $ ve Özel sektörümüzün de 226 milyar $ olmak üzere toplam 336.8 milyar $ oldu (13.05.2013-Milliyet).
  • Milyonerler kulübü 52 binleri devirdi. Haziran 2012 itibariyle BDDK verilerine göre 1 milyon liranın üzerindeki hesap sahibi sayısı 48.967 idi. 1 milyon TL ve üzerindeki hesapların Türkiye’deki toplam 53 milyon hesap içindeki payı 52 bine ulaştı. Buna karşılık milyoner olan bu binde 1’lik kesim, mevduata yatırdığı 354 milyar TL’lik hacimle Türkiye’deki toplam mevduatın %50’sini kontrol ediyor(19.03.2013-Milliyet).
  • Hükümet dış borcu azaltacak formülü buldu: II. Varlık Barışı. Kendi parasını dışarı taşıyıp “kredi” olarak geri getirenler dikkat (20.04.2013-Milliyet).
  • Türkiye’ye şok uyarı. İngiliz Financial Times gazetesi haberine göre, İNG Yatırım yönetim strateji araştırmaları sonucu en fazla kaygı duyulan dört ülke: Türkiye, Hindistan, Güney Afrika ve Endonezya (15.03.2013-Sözcü).
  • En zengin Lüksemburg, Türkiye sondan altıncı. Satınalma Gücü Paritesine (SGP) göre, Avrupada 37 ülke arasında en yüksek kişi başına gelir Lüksemburg’da elde ediliyor. Türkiye listede 30’ncu sırada yer alıyor (20.06.2013-Milliyet).
  • Merkez bankamız son bir ayda 4,9 milyar $ sattı ve ancak 2 kuruş kazandık. (09.07.2013-Sözcü). FED eylemine karşı tüm dünya ekonomik kaosta. Merkez Bankası, Pazartesi günü yedi döviz satım ihalesiyle toplam 2,25 milyar dolarlık döviz satışı gerçekleştirerek bir gün içinde döviz satım ihaleleri ile yapılan en yüksek tutardaki satışı gerçekleştirdi.
  • Altın tepsisi eksik. Petrol yasa tasarısıyla yabancı şirketlere suyu, ormanı kullanma olanağı geliyor. Tasarı tekelleşmenin önünü açıyor ve TPAO devre dışı bırakılıyor (29.03.2013-Cumhuriyet).
  • Sünni-Şii savaşı kışkırtıcılığı. Tarihte İslam medeniyeti içinde din eksenli bir büyük savaş hiç olmadı. Sünni-Şii savaşı bunun için kaşınıyor. Böyle bir savaşta Batı bir taşla üç kuş vuracak. Medeniyetler çatışması kuramı ile buna zemin hazırlandı. Batının ılımlı İslam uydurması ile İslam ülkelerinin başına Batıyla işbirliği yapıp kaynakları peşkeş çekecek Müslüman görünüşlülerin gelmesi ve Müslüman ülkelerin Batı mallarının tüketicisi olmaları isteniyor (10.03.2013-Cumhuriyet, Mehmet Dülger).
  • Batı uyumlu İslam peşinde. Şimdiki hedef Türkiye’de Atatürk Cumhuriyeti felsefesinden kurtulmanın çabası nasıl devam ediyorsa bu coğrafyanın tümünde de Atatürk’ün ürünü olan Cumhuriyetler ortadan kaldırılmak isteniyor. Niye Katarda, Suudi Arabistan’da bir şeyler olmuyor? (31.03.2013-Cumhuriyet, Hüsnü Mahalli).
  • Freedom House örgütü basın özgürlüğü 2013 raporunu açıkladı: “Kısmen özgür” Türkiye üç basamak gerileyerek 197 ülke içinde 120. Sıraya düştü. (03.05.2013-Milliyet). 

 

Değerli arkadaşlar,

AB-D ülkeleri ekonomik kriz yaşarken, kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan güzel ülkemiz, IMF’ye muhtaç olmadan hayatını devam ettirebiliyor. Ancak bu konumumuzu kıskanan AB-D emperyalizmi, şimdi de Suriye ve Mısır olaylarını başımıza dert etti. Burada BOP kapsamı ile ortaya çıkartılan ekonomik ve askeri sorunların, önümüzdeki süreçte ülkemizi giderek daha da yıpratacağı kaygısı içindeyiz.

 

Demokratik yaşama kavuşmak kolay değildir. Hele de laik bir demokraside barış içinde yaşamak herkese nasip olmuyor. 51 tane İslam ülkesi içinde tek Laik ve demokratik ülke olarak, tüm dünyaya örnek olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isterim. Yüce önderimiz ve kurucu liderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK’ümüze ne kadar şükran borçluyuz.

 

Umarım sizlerde, yukarıdaki uyarı ve önerilerime ekleyecek, geliştirecek ve de ulusal çıkarlarımız doğrultusunda çözecek, yeni öneriler üretebilirsiniz. Emeklerinizin boşa gitmeyeceğine eminim.Çünkü kazanan güzel ülkemiz, ulusal birlikteliğimiz ve Türk Milleti olacaktır.

 

Sevgi ve saygılarımla (10.07.2013).

Prof.Dr. Mehmet Ali KÖRPINAR

 

NOT:

Vergilerimiz ve Elektrik faturalarımızdaki zorunlu ödemelerle ayakta duran TRT-1 de yaklaşık 25 yıldır her Pazar günü bir kovboy filmi oynatılır. Bir başka ülke varmıdır ki en büyük devlet TV’sinde her Pazar bir kovboy filmi oynatılsın. Korkarım AB-D emperyalizmi sonunda, Türk milletini de kovboy yapacak galiba. Yani herkes silah sahibi olacak ve silahını erken çeken son sözü söyleyecek. Silah kaçakçılarına gün doğdu. Yıllardır bireysel silahlanmaya karşı mücadele verenUMUT VAKFI’nın (http://www.umut.org.tr) emeklerine yazık oluyor.