Mahalle, cadde,sokak adları kimi zaman değiştiriliyor. Bu bağlamda kim neye göre bu kararı veriyor çok bilinen bir durum değil.  Geçmişte bir yere verilecek ad o yer ile bağı irdelenir ve ona göre isimlendirme yapılırdı.Geçmişte değişen köy isimleri dahil  bir yerleşmenin adının değişmesi o yerde yaşayanların ve o yerin geçmişini araştıran bilenlerinde bilgi ile olması doğru olandır. Yıllar önce amcam Fethi Dinçer Gürer  Niğde Belediyesine bir dilekçe vermişti. O dilekçe bir örneğini bana gönderdi. Dilekçede  Niğde kurucu ailelerinden olan  Büyük dedemin sülalesinin adının yer aldığı sokak adı değiştirilmişti. Alaybeyzade sokağının adının değişmesine karşı çıkan amcam hatanın düzelmesi içinde yetkililerden bir yanıt bekledi ama gelmedi. Bor’da da tarihi sokak adları ve bazı mahalle isimleri de geçtiğimiz yıllarda kaldırılmıştı. Kimi Selçuklu  döneminden kalan adların kalkması üzerine yazımda oldu ama değişen olmadı. Geçtiğimiz günlerde Sabit Cığızoğlu aradı. CIğızoğlu Sokağı  adının bulunduğu yere farklı bir isim verdildiğini özünde bu sokağın Cığızoğlu sokağı adı  ile dünden bugune geldiğini ifade etti. Cığızoğlu adının yeniden sokakta olmasının doğru olduğunu ifade etti.


Cığızoğulları Bor ilçesinde köklü  ailelerindendir. Aile soyağacı ve kitabı Sabit Cığızoğlu tarafından çıkarıldı.Bor Şehri kitabımın yanında Niğde kitaplarımda da bende Cığızoğlu ailesi ile ilgili bilgilere yer verdim. Bor Okçu suyu ve eğitim konusunda önemli girişimleri olan ailenin  Bor’da çok hizmette de imzası var. Sabit cığızoğlu son yıllarda Cığızoğlu konağı olarak bilinen ve alt katında kilise yer olan yapının kurtarılması için ciddi emek veriyor. Cığız oğlu Konağı ilginç bir onarım süreci de  dünden bugune süre geliyor. Bor Orta Mahallede çok sayıda tarihi yapı yok olmaya terk edildi. Başka illerde kurtarılıp turizme kazandırılan bölge dokusu Bor’da ise yok edilişe doğru gidiyor. Orada kurtarılması olası Cığız oğlu konağı için son on yılda çok kere gündem oluştu. Bakan dahi geldi gezdi. Ödenek geldi. Kurtuldu, kurtarılıyor denirken yapı hızla tükenişe doğru gidiyor. Bu sürece Sabit Cığızoğlu müdahil oldu ve kurtarılması adına önemli bir çalışma başlattı. Yetkililerle görüştü onların yapılacak yönünde bildirimleri ile umutlandı. Biz  konağın 20 yıldır onarılacak  denildiği sürecin tanığız bu kere olsun sözlerin doğru çıkmasını umuyoruz. Konağı kurtarılması en azından orta mahalle ile ilgili bir yapının geleceğe taşınmasına vesile olacak. O nedenle Sabit Cığızoğlu çabasının mutlaka olumlu sonuçlanmasını diliyorum.

Bu bağlamda Niğde Valisinin turizm konusunu önemsemesinin de katkısı olacağına inanıyorum. Cığız oğlu konağı eğer bu süreçte de kurtarılmaz ise harap bir yapı olarak yıkılıp gidecek. Bor’da çok sayıda yapı  bu dönemde yıkılmış. Eski Sokak araları harabelerle dolu. Cığızoğlu konağının olsun geleceğe kalması için herkesin çabası şart.

Cığızoğlu konağı yanında sokakta Cığızoğlu adınında yaşaması önemli. İnanıyorum ki konak onarılması ile aile farklı yerlerde bulunan çok sayıda ferdinin vereceği eserlerle güzel bir yerel müzede doğacaktır. Eğer bir konuya sahip çıkan varsa orada umut devam ediyordur. Sabit Bey  bu Cığızoğlu konağı için uğraşı umarım kısa sürede olumlu son ile sonuçlanır.