Ak Parti...
Ak Parti adayını açıkladı. Ak Parti Eski İl Başkanı Emrah Özdemir. Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan gibi  görevden  alınmadı, istifa etti. 
Ak Parti’nin 17 yıllık iktidarı, onca hataları, olumsuz uygulamaları, kendi deyişleri ile metal yorgunlukları, laflar, sözler, dedikodular her şeye rağmen yine en çok aday adayı başvurusu yine Ak Parti’de . Niğde Belediye Başkanlığına en yakın parti yine Ak Parti. Bir dört yıl daha iktidarda olduğu gerçeği yanında, birçok, uzun uzun anlatılacak sebepleri var. Yerelde ve ulusalda yanlışları, günahları çok yazarız. 

Emrah Özdemir’in en çok dikkatimi çeken yönü… Klasik bildiğimiz tipte bir siyasetçi değil… Adaylık sürecinde bunu daha iyi fark edeceksiniz. Niğde’de siyasetin sınıf atlaması gerekiyor. Bu muhalefet içinde geçerli.  Son 30 yıldır süregelen siyaset anlayışı ile Niğde yine kaybeder. Niğde’nin atıl kalmış, durağan, sıradan politikalara tahammülü yok. Emrah Özdemir bu farklılığı adaylık sürecinde fark ettiremez ise, siyasetin o bilinen çarkı içinde bir seçim süreci geçirir ise Ak Parti’nin Niğde’de işi çok zorlaşır. Emrah Özdemir’in   yeni açılımlar, yeni bakış açısı oluşturması lazım.   (dikkat yeni projeler demiyorum)  Niğde yıllardır; (şaibeli)  belediyecilik, şehirleşme, sosyal yaşam,  hizmet alma, etkin olma, konularında çok yıprandı. Bu daha çok Ak Parti döneminde yaşandı.  Emrah Özdemir’in yapması gereken en önemli işi; Niğde’ye yeni bir siyaset anlayışı getirmesi olmalıdır. Gerisi gelir, takip edilir. (Bu anlayış ilerde detaylandırılır). 17 Yıllık süreçte herşey söylendi. Duyulacak, hissedecek yeni birşeyler söylenmesi lazım. Niğde'nin buna ihtiyacı var. Bence Ak Parti’nin ve Emrah Özdemir’in başka şansı da yok.

 MHP...
Adaylığı kesinleşen bir başka siyasetçi ise MHP’nin adayı  Mimar Hakan Er. Hakan Er  genç yaşta İl Başkanlığı, adaylık süreçleri, MYK üyeliği gibi görevlerde bulundu. Genel Merkeze yakın durdu. Milletvekili ve Belediye Başkanı  adayı da oldu, aday adayı da. Siyaseti,  hele,  MHP’deki siyaseti öğrenmiş olması lazım.   MHP’de siyaset çok zordur. Parti içi siyaset daha da zordur.  İl Genel ve Belediye Meclis üye adaylarında hata yapmaz ise. İyi bir ekip ile seçim sürecini geçirirler ise, daha önceki seçimlerde olduğu gibi kazanmaya namzet parti olurlar. Genel seçim gibi sloganla yürütülebilecek bir seçime gitmiyoruz. Projelerin, eleştirilerin, hesaplaşmaların, farklı propaganda tekniklerinin uygulanacağı  çetin bir seçim yaşayacağız. MHP yönetimi yeni, temiz ve dinamik. Ocak gençliği de var. Sadece  Ak Parti – MHP ittifakının yerele faturasının olumsuz olacağını düşünüyorum. Mesela; “Eski başkan Faruk Akdoğan neden görevden alındı” sorusunu sorabileceklerini  düşünmüyorum. MHP dirençli ve aksiyoner bir partidir. Olumlu şartlar olduğunda Niğde’deki geniş kesimlerin oy verebileceği bir partidir. Lakin seçim süreci çok önemli göreceğiz. MHP’nin durumu asıl İyi Parti’nin pozisyonu ile ilişkilidir.

CHP...
CHP’den üç aday adayı çıktı. İnşaat Mühendisi, sanatçı,  çiftçilik yapan Çağdaş Özmen, Mali Müşavir İlknur Başak Davarcı ve Avukat Uğur Karaca.

Her üç aday da diğer partilerin aksine bilinirlik konusunda eksikler. Ailelerinden dolayı siyasetin içindeler ancak ilk aday adaylıkları. Cesaretli, ancak seçim süreci yönetebilmek için tecrübesiz görünüyorlar. Çağdaş Özmen, Eski belediye  başkanı Ahmet Özmen’in ve ÇYDD eski başkanı Suna Özmen’in çocuğu. Siyaseti öğrenmek için bu iki isim bile yeterli aslında.  Çağdaş Özmen ile uzun uzun konuştum. Samimi, kendine güveni tam, diksiyonu düzgün, kültürlü, yabancı dili var, mütevazi, ufku geniş kentli bir CHP’li.  Yurt dışında eğitim görmüş, ünlü sanatçılar ile çalışmış, İnşaat Mühendisi ama tarım ile uğraşıyor.  Babası belediye başkanlığı yapmış  ama 15 katlı Özmen Tower’ları yok!. Oysa çok para lazım çok!

İlknur Başak Davarcı’nın aday adaylık konuşma metnini okudum. Muhalefet eleştirir, tebrik ediyorum.  Kadın siyasetçilerin hele CHP’de kadın siyasetçilerin farklı olacağını tahmin ediyorum. Aday olarak görmek isterim. Niğde siyasetine renk gelir.

CHP’nin diğer adayı Avukat Uğur Karaca ise daha ilginç, makam aracı kullanmamaktan, sandalye de oturmaya kadar, farklı bence popülist bir söylemi var.

Niğde’de sol bir zemin var. Ak Parti ve MHP gibi sağ siyasetten bıkmış, yılmış  büyük bir kesim de var. Ama sağcı siyasetin ezberini bozacak CHP örgütü yok. Gençliği yok. Milletvekili yok!.

CHP’li Ömer Fethi Gürer bütün enerjisini soru önergesi vermek, meclisten okumak ile geçiriyor. Muhalefet ama yumoş gibi.  Sol tabir ile “örgüt”ü ihmal etti, uzak durdu, önemsemedi.  Yerelde eski vekil Doğan Şafak’ın daha etkin olduğunu düşünüyorum. “Yalnız” “sade-ce milletvekili”. Arkadaşı Şenol Bengü’yü Bor İlçesine monteleyince! sanki görevini yapmış sanıyor. CHP bu seçimde topal…

İyi Parti…
Genel seçimde oy ve taban potansiyelini gösterdiler. Doğru aday ile hata yapmazlarsa Ak Parti, MHP gibi başa oynayabilecek bir parti. Şuan Niğde'de en çok merak edilen ve konuşulan parti. Bu seçimin Niğde’de belirleyici partisi olacak.

Niğde Eski Belediye Başkanı Mumin İnan adaylığa talip, dün Meclis grup toplantısına katıldı. Meral Akşener ile görüştü. Sadece “Hakkımızda hayırlısı olsun” paylaşımı yaptı. Mumin İnan tabanı diri tutmanın yöntemini bilen birisi. Ama henüz partiden bir açıklama yok.

Diğer partilerin aday ve muhtemel adaylar içinde en tecrübeli siyasetçisi. Hatipliği de var, agresifliği de. Ülke siyasetini de bilir,  Niğde siyasetini de bilir.  Kime nasıl konuşulur, kimlerle temasa geçilir, kim kime temas eder bilir, kurar.  Adaylık için yeterli mi? Bu soruya Ankara ve Niğde parti çevrelerinden  farklı cevaplar, duyumlar geliyor.

Partinin aday arayışının sürdüğü kulağımıza geliyor. Teklif edilen veya teklif eden bir çok isim var, Naim Erem’den, Dr.  Nadi Özdamar’a, Eski Ak Parti Milletvekili Mahmut Uğur Çetin’den, Eski İyi Parti Milletvekili Özcan Yeniçeri’ye kadar.  Ama  dillendirilen, konuşulan  en ilginç isim ise işadamı Fikret Çıtırgı. MHP’den Belediye Başkanlığına daha önce aday olmuştu.   Niğde’de halen aktif bir ekibi var. Niğde'de hesapları altüst edecek birisi. Olabilir mi? Siyasette her şey olur. Hele İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Müsavvat Dervişoğlu ile birlikte Yusufiye de bulunması kafamı karıştırıyor.  

İlginç bir adaylık süreci yaşıyoruz… Seçimde çok ilginç olacak.