Niğde Bor’a bağlı Kemerhisar Belediyesi yeni yerel yönetim yaklaşımıyla, kalıpların dışına çıkarak, yerel yönetimde alternatif bir model geliştirmeye çalışıyor. Başkan Beytullah Kirazcı, teorik ve pratik katkı çağrısı yaptı.

 

30 Mart’ta yapılan yerel seçimler sonrası CHP’den Kemerhisar Belediye Başkanı seçilen Beytullah Kirazcı, fiziki ve teorik projelerini bir bir hayata sokmaya başladı.

İç Anadolu’da yüzde 54 gibi yüksek bir oranla belediye başkanı seçilen Kirazcı, 2012 yılında ortaya attığı Kemerhisar Modeli fikrini yerel yönetim yaklaşımı olarak geliştiriyor.

Partisinin 90 yılı aşkın tarihinde ilk defa aday belirleme yöntemi olarak halk oylaması yapılarak belediye başkanı seçilen Kirazcı, yeni yerel yönetim yaklaşımına “Tyana Yerel Teorisi” ismini verdi.

Çoğunlukçu Değil, Birliktelikçi Demokrasi!

Yerel yönetim teorisi inşasına da başlayan Kirazcı, yerinde ve doğrudan demokrasiye inandığını belirterek; “Günümüzde maalesef demokrasi en çok dejenere olan kavram. Çoğunlukçuluk hegemonyasında can çekişen bu kavram, aslında 2000 yıl önce ilk defa Kemerhisar’da yerinde ve yerel anlayışla hayat buldu. Demokrasinin bugün farklı türevleri olabilir fakat bizim çağrımız başta konunun uzmanı akademisyenlere, uzmanlara ve aydınlaradır. Çoğunluk nasıl istiyorsa öyle değil, birliktelik ruhu ne gerekiyorsa o şekilde bir model gerekmektedir. Sonuçta ortak idealler herkes için aynı sayılır. Refah, huzur, gelecek kaygısı! İşte bizde bu eksende tüm yönetilenlerin katıldığı bir meclisle, tüm yönetilenlerin ikna olarak birlikte uyguladığı projelerle bir model geliştirmek istiyoruz. Kemerhisar aslında bu modelimiz için laboratuvar bir ortamdır! Bizlere katkı verilmesini istiyoruz” dedi.

Yeni ve Farklı bir Yaklaşım!

Mevcut iktisadi ve politik teorilerin belli kalıplar içinde 2 kutuplu dünya ve 2 kutuplu insan modeli yaratma kaygısında olduğuna dikkat çeken Kirazcı; “Maalesef insanlık sosyalizm ve libaralizmin farklı türevleri arasında sıkışıp kalmış. Oysa idealler bu iki kalıba sığmayacak kadar saf ve temiz. Bu noktada ekoloji, üretkenlik ve birliktelik ruhunda bir yeni model geliştirmek gerekiyor. Ekoloji bu modelin temeli ama aslolan üretkenliği birliktelik ruhu ile yakalamaktır. Nedir bu birliktelik ruhu, hep beraber karar alıp, herkesin inanarak uygulamasıdır. Belki ütopik gelebilir insanlığa ama kaygısız ve ön yargısız bir yaklaşım sergilenirse tüm karar ve uygulamalar yüzde yüz birlik ruhu ile gerçekleşebilir. İşte biz bugün pratikten inşa ettiğimiz yerel yönetim modeli bu eksene dayanmaktadır.” Dedi.

 

Halk Asla İnkar Etmez!

Temel yaklaşımda ki ana eksenin halk olduğuna dikkat çekerek, hiçbir toplum yapısının kötü olarak adlandırılmayacağını ve iyi olan her şeye sahip çıkacağını ifade eden Kirazcı, “Biz başta Kemerhisar halkına güveniyoruz. Halk kendisine yapılan hiç bir şeyi inkar etmez, iyi yada kötü olsun. Aslında tüm eylemlerin birer turnusol kağıdır halk. Eğer bir politik ideoloji, iktisadi bir yaklaşım, sosyal bir STK başarılı olamıyorsa bunun tek nedeni halkta ki yansımasını doğru analiz edememesinden kaynaklanmaktadır. Biz bu noktada yerel yönetim anlaşıyışımızı halk kavramı üzerine koyuyoruz. Dahası yanlışı da doğruyu da kendisinin yapmasını istiyoruz. Eğer gerçekten doğrudan ve yerinde bir model inşa edersek halk zaten yanlış yapmaz! Bu eksende halka güvenen, birikimlerini bize aktarmak isteyen herkesi Kemerhisar’a bekliyoruz” dedi.

Kadınların Omuzlarında Yükselecek…

Yeni teorik, çalışmaların devam ettiğini ifade eden Beytullah Kirazcı, Türk toplumunda dış etkenlerden kaynaklanan ata-erkil baskısı altında kadını değersizleştirme, üretimden, yönetimden koparma çabalarına karşın “Bizler kendimizi önce Kemerhisarlı Kadınlara Emanet Ediyoruz” çünkü onlar, tarihin her evresinde yöneten, üreten yaşamımızın asli unsurları olmuşlardır. Bu eksende çalışmalarımız, pratikte de kadınlar üzerine kurulu olacaktır.

Kirazcı, yeni yerel yönetim teorisinin daha emekleme sürecinde olduğunu ifade ederek, ilerleyen günlerde elde edilen sonuçlara göre daha netleşeceğini ifade etti.

 

Editör: TE Bilişim