AKP’nin tasarladığı “yerel yönetimler reformu” projesi, istinaf mahkemeleri, kalkınma ajansları yoluyla alt yapısı hazırlanan eyalet sistemine geçiş olarak değerlendirildi.

Merkezi idareye tırpan
AKP’li Nihat Zeybekçi, Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Mustafa Bilici, Osman Kahveci ve Aydın Bıyıklıoğlu’nun imzasını taşıyan tasarıya göre, merkezi idarenin yetkileri belediye başkanlarına devredilecek, valiler pasifleştirilecek.

Federasyona hazırlık
Tasarıyı değerlendiren CHP’li milletvekilleri Gürkut Acar ve Dilek Akagün’e göre, “Oslo’da mutabakata varılan konular hayata geçirilmeye çalışılıyor. Bu PKK’nın dolayısıyla ABD’nin istediği federasyonun alt yapısıdır...”  


Çok tehlikeli bir plan
MHP Milletvekili Oktay Öztürk’ün değerlendirmesi ise şöyle oldu: Bunların davası başkanlık sistemi üzerinden eyaletleşmeyi tamamlamak. Akıllarınca bölücülük meselesini böyle çözmek istiyorlar. Tehlikeli plan Türkiye’yi parçalar...


Sinsi projeyi adım adım takip ettik
Mütareke yıllarında Ahrar Fırkasını kuran ve “ademi merkeziyetçilik” sistemini savunan İngiliz ajanı Prens Sebahattin’in hayali, İslami hassasiyetlere sahip AKP’de hayat buluyor! İktidar, sistemin alt yapısını parça parça hazırlarken konuyu yakından tekip eden Yeniçağ, gelişmeleri okuyucusuna duyurdu...


Bölünmüş Türkiye için 
bir adım daha atılıyor!
Başkanlık ve yarı başkanlık sistemi tartışmaları arasında  AKP, “Yerel yönetimler reformu” adı altında Türkiye’yi eyaletlere bölecek bir çalışmaya imza attı.

Haber: Refika Karabacak
Başkanlık ve yarı başkanlık sistemi tartışmaları arasında AKP,  “Yerel yönetimler reformu” adı altında Türkiye’yi eyaletlere bölecek bir çalışmaya  imza attı. AKP’liler tarafından hazırlanan yerel yönetimlerde reform paketinde kritik öneriler arasında  il genel meclisi ve ilçe belediyelerinin kaldırılması ve her ilin sadece tek bir belediye başkanı ve tek bir yerel meclisle temsil edilmesi yer aldı. Denizli Milletvekili Nihat Zeybekçi, Bursa Milletvekili Mustafa Kemal Şerbetçioğlu, Van Milletvekili Mustafa Bilici, Karabük Milletvekili Osman Kahveci, Trabzon Milletvekili Aydın Bıyıklıoğlu’nun imzasını taşıyan çalışmada şunları yer verildi: “Yerel meclislerin, sınırları kanunla belirlenmek şartıyla vergi ve harç koyma yetkileri olmalı. İçişleri bakanının görevden alma yetkisinin kaldırılarak bu yetkinin mahkeme ve seçimlerle yerel halkın iradesine bırakılması gereklidir. İçişleri Bakanlığı’ndan, emniyet ve jandarma birimlerini ayırarak bir İç Güvenlik Bakanlığı oluşturulması ve İçişleri Bakanlığı’nın doğrudan ve yalnızca yerel yönetimlerle ilişkilendirilmesi gerekmektedir. Bir yerel yönetim bakanlığı veya başbakanlığa bağlı bir müsteşarlık kurulmalıdır.”

Çizmeyi aştı
YENİÇAĞ’a tasarıyı değerlendiren CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, “Başkanlık sisteminin alt yapısını oluşturmaya çalışıyorlar” dedi. Acar, “Bir fiskeyle dağılabilecek eyalet yapısı kurmak istiyorlar. Gözümüzün önündeki ülkelerden ders almalıyız. Irak’ı parçaladılar, Suriye parçalanıyor. Şimdi bu sistem Türkiye’de dağılabilecek gevşek idari yapı demektir. Bu filmi Yugoslavya’da gördük. Bu eyalet sistemi ile Türkiye Cumhuriyeti, cumhuriyet olmaktan çıkar. İsminin TC olması hiçbir şey ifade etmez. Çünkü devlet yapısı bozulmuş olur. Türkiye Federal Devleti olur” ifadelerini kullandı. CHP’li Acar sözlerini şöyle sürdürdü: “Böylesine bir uygulama gündeme geldiği andan itibaren biz mücadelemizi ederiz, sadece mücadele etmekle kalmayıp halkı da bilgilendirmek lazım, tüm Türkiye’yi ayağa kaldırmak lazım. Bu durumu anlatmak için ev ev, kapı kapı gezeriz anlatırız. Böyle bir öneriye hem mecliste hem halkın içinde tepkimi gösteririm. AKP artık çizmeyi aşmıştır. Şımarıklık içine girmiştir. Boyundan büyük işlerle uğraşmaktadır. Türkiye’de Recep Tayyip Erdoğan Mustafa Kemal Atatürk’ün dehasını yenecek dehaya sahip değildir. Aklını başına toplamalı.  Bu gidiş gidiş değildir. ABD de kadiri mutlak değildir. 


“Federalizm”e giden yolun 
taşları parça parça döşendi
YENİÇAĞ, gelişmeleri sürekli olarak gündeme taşıyarak ülkede çılgın bir dönüşümün yaşandığına dikkat çekmeye devam ediyor. İşte AKP’nin yeni anayasa ile hayat bulacağı ve 2. cumhuriyetin önünü açacak o düzenlemeler:
11 Aralık 2004: Eyaletin temeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 11 Aralık 2004 tarihinde katıldığı bir televizyon programında atıldı. Erdoğan, Türkiye’nin eyaletlere bölünebileceğini ilk kez burada açıkladı.
12 Haziran 2006: AKP’nin ABD’ye verdiği eyaletleşme taahhüdünün ilk harcı Diyarbakır’da atıldı ve finansmanını AB’nin sağladığı Bölge İstinaf Mahkemesi’nin yapımına başlandı.
23 Kasım 2006: Avrupa Birliği’nin dayattığı federalizm, Kalkınma Ajanslarıyla devreye girdi. Avrupa’nın, Osmanlı’ya dayattığı federalizm, AKP tarafından “Kalkınma Ajansları” adı altında uygulamaya konuldu, Türkiye, bölgelere bölündü.
31 Mart 2007: Hükümet kurulurken ABD’ye vermiş olduğu memorandumdaki eyaletleşme sözünün önemli bir aşaması gerçekleştirildi. Memorandumda Erdoğan’a küreselleşmenin şehir devletleri demek olduğu kendisinin de bu yönde hareket etmesi halinde destekleneceği belirtiliyordu.
7 Eylül 2007: AKP, Amerika’nın dayatması, Avrupa’nın parasıyla bölge istinaf mahkemeleri için “9 eyalet” merkezini seçti. İstanbul, Ankara, İzmir, Kayseri, Konya, Samsun, Adana, Erzurum ve Diyarbakır’da kurulması planlanan istinaf mahkemeleri ABD’yi örnek alan merhum Cumhurbaşkanı TUrgut Özal’ın hayalini kurduğu, ancak gerçekleştirmeye fırsat bulamadağı “9 eyalet” merkeziyle birebir örtüşüyordu.
10 Aralık 2010: Adalet Bakanı Sadullah Ergin, müsteşar, genel müdürler ve daire başkanları ile birlikte ABD’ye gitti. ABD’li bir bakanlık yetkilisi, Türk yetkililerin Amerikan eyalet ve federal sistemini incelediklerini ima etti.
11 Temmuz 2012:  Eyalet merkezi olarak da adlandırılan 15 bölge kuruldu, bu bölgelerin 11’inde 13 Bölgesel Ağır ceza Mahkemesi kurarak yargı ayağını da tamamladı.


Amaç bölücülüğe yumuşak geçiş
MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, AKP’nin yerel yönetimlerle ilgili yaptığı çalışmanın, Türkiye’nin bölünmesi yolunda bir adım olduğunu söyledi. Öztürk şunları kaydetti: “Bunların derdi davası Başkanlık Sistemi, ardından eyalet sistemini hayata geçirmek böylelikle bölücülük meselesini yumuşak bir geçişle çözmek istiyorlar. Birçok yönden tehlikeli. Ayrıca bu plan bize ait değil. Amerika nasıl Almanya’yı eyaletlere parçaladı. Aynen Türkiye’ye de bunu yapmak istiyor. Zaten ucu görünmeye başladı. Suriye’de de bir tampon bölge oluşturuldu. Şimdi Türkiye’ye de bu ayrım yapılacak ama her ülkeye aynı teknikte yapmıyorlar, kullandıkları metot farklı. Bu Türkiye’nin bölünmesi demektir. Atatürk yıllar önce bu durumu fark etmiş bir liderdir. Bunların aklı Mustafa Kemal’in aklının önsözüne yetmez. O gelecek yüzyılları görerek bir karar almıştır. Şimdi AKP yeniden hem de başkalarının dayatması ve akıl hocalığıyla Türkiye’yi böyle bir handikap içine sokmaya çalışıyorlar. Biz buna en baştan karşıyız. Her zeminde ülkenin yararına olmayan bu uygulamaların üzerine gidilecektir.”


Son hazırlıkları yapıyorlar

CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz:, Oslo görüşmelerinde görüşülen konuların hayata geçirilmeye çalışıldığını belirtti. Yılmaz, Bu tamamen PKK’nın dolayısıyla Amerika’nın istediği federasyon yapısının alt yapısıdır. Küçük devletçikler oluşturma çabası. Böyle bir şeye evet denilmesi mümkün değil. Buna karşı ciddi bir mücadele edilmesi lazım. Oslo sürecinde anlaşılan konular teker teker karşımıza çıkıyor“ dedi. Akagün Yılmaz, “Bunlar BDP’nin dile getirdiği demokratik özerklikten çok da farklı değil. Hatta 25 bölgeye ayrılsın gibi talepleri vardı. Artık bunların hükümet eliyle uygulamaya geçirilmesi olarak bakıyorum. Ülkenin bölünmesine dönük son hazırlıklarını yapıyorlar. Sona doğru gidiyoruz. Biz bununla sonuna kadar mücadele ederiz ama basına da çok görev düşüyor. Bunun ne anlama geldiğini anlatmaları lazım, bu ülkenin bölünmesi yolunda çok ciddi bir adım olduğu vurgulanmalı. Bunu halka duyurmak lazım. Bu tür konuları bilerek yaz dönemine getirip geçiştirmeyi düşünüyorlar. Bunlar gerçekten içler acısı öneriler. Ancak bunlarla mücadele etmek gerekiyor, sineye çekmemek lazım” ifadelerini kullandı.


yeniçağgazetesi
Editör: TE Bilişim