CHP Kemerhisar Belediye Başkan Adayı ve Tyana Vakfı Başkanı Beytullah Kirazcı, Kmerhisar’ın turizm potansiyelinin değerlendirilmediğinden, her yıl milyonlarca lira artı değerden yoksun olduklarını ifade etti.

Haber- Foto: Gökhan ÖZBEK / TyN HABER

 

Kemerhisar’ın kemerleri ve antik Tyana Kenti’nin bir türlü turizme kazandırılamaması Niğde gündemini işgal etmeye devam ediyor.

CHP Kemerhisar Belediye Başkan Adayı ve ayrıca Tyana Vakfı Başkanı Beytullah Kirazcı yaptığı açıklamada, her yıl milyonlarca liralık gelirden yoksun bırakılan Kemerhisar’ın makûs talihine son vermeyi amaçladıklarını ifade etti.

Anadolu’nun ilk yerleşim yerlerinden olan ünlü düşünür ve kimi kaynaklara göre de Hz. İsa olarak adlandırılan ve dünyanın ilk vejetaryeni Tyanalı Apollon’un yaşadığı Kemerhisar Beldesi’nin bir türlü turizmden istenilen artı değeri almamasının nedeni olarak Beytullah Kirazcı, yerel ve merkezi yönetimi suçladı.

Kirazcı; “Kemerhisar gibi tarihi bir yerde, günümüze ulaşmayı başarmış kemerlerimizi, tarihimizi iyi tanıtamıyoruz. Düşünün 2012 yılındayız ve ışıklandırmasını bu yıl vakfımız üstlenerek Ahiler Kalkınma Ajansı ile yaptık.  Oysa yerel yönetimin burayı gerek tanıtım açısından gerekse iktisadi açıdan değerlendirmesi gerekir. Fakat bunu yapmadıklarından gelen turist sayısı az ve Kemerhisar’a para bırakmıyor. Oysa orada bir satış ofisleri olsa, konaklama tesisleri yerel yönetim teşviki ile yapılsa, gelen turist sayısında da Kemerhisar’a bırakılan parada da ciddi artış olur. Belediyenin ve Turizm İl Müdürlüğü’nün yapamadığını bizler sınırlı bütçemizle vakfımız aracılığıyla yapmaya çalışıyoruz. Önce Kemerlerin çağdaş aydınlatmasına kavuşturduk. Satış ofisleri inşasını tamamladık. Şimdi buraları ticari yaşama kazandıracağız. Artık turist geldiğinde bizler sadece bakmayacağız, Kemerhisar için artı değer kazandıracağız. Bizler biliyoruz ki Kemerhisar’ın kurtuluşu ancak ve ancak turizmle olur. İnanın böylesine bir değer bırakın Avrupa’yı, Amerika’yı her hangi bir Ege beldesinde olsa, her yıl yüzbinlerce turist akın ederdi. Oysa anlayış ve yönetim noktasında böylesine bir değerin sahipliğini üstlenemiyoruz. Kemerleri sadece Kemerhisar’a isim vermesi olarak algılıyan, sığ düşüncüler, sadece kendilerine değil, Kemerhisar’ın iktisadi yaşantısına en büyük darbeyi vuruyorlar. Bu sürece dur diyebilmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi.

Önümüzdeki günlerde oluşum aşaması tamamlanmak üzere olan ve Türkiye’nin ilk alternatif Belediyecilik Uygulaması olarak tarihe geçecek olan Bağımsız Kent Konseyleri’nde turizm konusunda eksiklikleri tespit edip, çözüm üreteceklerini ifade eden Beytullah Kirazcı, Ulusal Çapta düzenledikleri Tyana konseptli konferansların ve tanıtımların artık Niğde dışında daha aktif yapılacağını ifade etti.

 

 

 

Editör: TE Bilişim