CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,   ülkemizde yaşanan ekonomik sorunların komşu ülkelerle izlenen dış politikanın yansıması olduğunu belirtti. Resmi kayıtlarda 3,5  milyon, farklı araştırmalarda 5 milyon Suriyelinin ülkemize mülteci olarak geldiğine dikkat çeken Gürer, bu konunun ekonomiyi baskılamasının kaçınılmaz bir son olduğunu kaydetti. Yanlış dış politikanın yanında ithalata dayalı ve üretmeyen bir  yaklaşımın sorunlar yaşatacağını söyleyen Gürer, “Yönetenlerin her alanda uyguladığı yanlış politikalar ile ülkemiz ciddi sorunların içine sürüklenmiştir” dedi.
 
TÜİK VERİLERİ
 
Ömer Fethi Gürer, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 31 Aralık tarihi referans alınarak idari kayıtlara dayalı olarak ilk kez üretilen sonuçları değerlendirdi.  Gürer, “Türkiye’ye göç edenlerin sayısı 2017 yılında bir önceki yıla göre %22,4 artarak 466 bin 333 kişi olduğu, bu nüfusun %52,3'ünün erkek, %47,7'sinin ise kadın nüfustan oluştuğu açıklandı. Aynı dönemde Türkiye’den yurt dışına 253 bin 640 kişinin göç ettiği görülüyor. Görüldüğü gibi gidenin iki katı gelen var. Bu dikkat çekici bir durum” dedi.
 
GENÇ NUFUS HAREKETİ
 
Gürer, “TÜİK verilerine göre ülkemizden göç eden nüfusun yaş gruplarına bakıldığında; en fazla göç edenler %15,5 ile yine 25-29 yaş grubudur. Bu yaş grubunu sırasıyla %14,4 ile 20-24 ve %12,3 ile 30-34 yaş grubu izlemektedir. Bu durum genç nüfus hareketliliğinin irdelenmesini de gerektiren bir durumdur” dedi
 
IRAKLILAR GELİYOR
 
Gürer, “TÜİK verilerine göre Türkiye’ye 2017 yılında gelen yabancı uyruklu nüfusun içerisinde ilk sırayı %26,6 ile Irak vatandaşları almıştır. Bunu sırasıyla; %10,4 ile Afganistan, %7,7 ile Suriye, %5,7 ile Azerbaycan ve %5,6 ile Türkmenistan’ın izlediği görülmektedir. Veriler göreceli olarak sorunlu ülkelerden ülkemize gelişleri göstermektedir. Suriyeli mülteciler ile ciddi sayılacak rakamlarda yabancı uyruklu nüfus ülkemizdedir. Yabancı uyruklu nüfus kapsamında, Türkiye’de en az üç aylık ikamet/çalışma iznine, ikamet izin belgesine eşdeğer bir belgeye veya uluslararası koruma statüsüne sahip olanlar ile izinle T.C. vatandaşlığından çıkmış olup ülkemizde ikamet eden kişileri de TUİK değerlendirilmiştir. Suriye'den gelip geçici koruma statüsü ile ülkemizde bulunan yabancılar bu çalışmaya dâhil değildir. Bunun  doğal yansıması bu ekonomik baskılamadır. Göç olgusu dünyada gelişmiş ülkeler için ciddi üzerinde durduğu ve düşündüğü konuların başında gelmektedir. Gelişmiş ülkeler artan göç baskısının etkisi ile sorunu aşma arayışlarını yıllardır sürdürmektedir. Ülkemizde bu konuda da uygulanabilen düzenli bir politika varlığından söz edilemez. İnsani boyutun birde ekonomik yansımasının olması kaçınılmaz, özellikle ucuz iş gücü ile ülkemize gelen göçlerin  oluşturduğu sorunlarda vardır. Bu yolla emek sömürüsüne göz yumulmaktadır. Göç ile gelenlerin, hijyen koşullarına dikkat edilerek  insanca yaşam olanaklarına ulaşmaları da ayrıca irdelenmelidir. Başka ülkelerde yaşanan dramlara çözüm üretmek tüm insanlığın görevidir. Ancak çözüm her ülkenin kendi toprakları içinde göçlere neden olmayacak biçimde yaratılmalı ve aranmalıdır. Emperyalist güçlerin acımasız sömürü düzenlerinin yarattığı dramlar, o sorunu doğrudan sorumluluğu olmayan ülke halkının üzerine yükleyemez. Ülkemizde sorunların varlığı yönetenlerin yanlış politikalarının yansımasıdır. Ülkemize kaçak giriş yapanlarla gelen göç olgusu başlı başına düşünülmesi gereken bir durumdur” dedi.



 
Editör: TE Bilişim