Borhaber.net sitemizinde içinde yer aldığı TİYO AJANS kurulalı  yaklaşık 3 ay oldu.

Tanıtım İletişim Yayıncılık Organizasyon başlıkları altında  “Sistematik Veri Hazırlama” alanında da çalışma yapan  TİYO AJANS ilk Anket Araştırmasında seçim sonucunda en yakın sonuca ulaştı.  

Bir kuruluş için 28-29-30 Mayıs 2015 tarihlerinde üç gün gibi kısa sürede Niğde’de seçim araştırması yapan TİYO AJANS’ın seçim araştırması tam isabetli oldu.

BELDE VE KÖYLER HARİÇ BÜTÜN MERKEZLERİ KAPSADI, 2 BİN 481 KİŞİ İLE YAPILDI

Niğde’nin mahalleleri, Bor İlçesinde iki mahalle ve çarşı merkezi, Altunhisar, Ulukışla, Çiftlik ve Çamardı çarşı merkezlerinde yapılan anketimiz ne yazık ki hem seçim yasakları, hem de ilgili kuruluş ile protokolümüz gereği yayınlayamadık.

Niğde geneli belde ve köyler hariç yaptığımız 2 bin 481 kişinin katılımı ile yapılan  seçim araştırmasında; Parti, Yaş, Eğitim ve Meslek sorularını yönelttik. 1 Haziran 2015 sabahı hızlıca  raporladık ve ilgili firmaya  yazılı ve elektronik ileti olarak teslim ettik.

TİYO AJANS UYARMIŞTI

Ama, izin alarak anket sonucunu Niğde’deki adaylar ve bazı parti temsilcileri ile paylaştık. Niğde'dek parti temsilcilerinin bazılarına anketimizi inandırmakta güçlük çektik.  MHP'nin 2. parti olduğunu, "zayıf halka"nın CHP olduğunu, Ak Parti'nin 2. Milletvekilliğinin bıçak sırtı gibi olduğunu yorumladık, iletmiştik. 

Araştırma  işvereninin isteği üzerine Anketin Yorumlamasını – Değerlendirmesine   da yaptık.

Değerlendirmeyi anketin seçimden 1 hafta önce yapıldığını,  köyler ve sembolik olarak Kemerhisar hariç hiçbir beldenin katılmadığını, İl merkezi ve ilçe merkezlerinde yapıldığını, ilgili yerleşim yerlerindeki seçim sonuçlarının da  göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz. 

Araştırmanın tamamı indirmek için TIKLAYIN…

Seçim Araştırmasında son bölümde  yer alan yorum ise AŞAĞIDA…

***

Araştırmanın Değerlendirilmesi;

 

Niğde merkez ve ilçelerinde yapılan 2.481 kişinin katıldığı araştırma sonucunda;

Ak Parti : 959 oy  % 39

CHP : 501 oy  % 20

MHP ; 780 oy  % 31

HDP : 64  oy % 3

SP : 70 oy  % 3

DİĞERLERİ: 107 oy % 5

Şeklinde oluşmuştur.

İl ve İlçe Merkezleri olarak araştırma yapılmış, kırsal kesimlerde araştırma yapılmamıştır.

Doğru yanlış toleransı % 3’dür

Türkiye’deki seçim sistemi olan D’hont sistemi ile bu sonuca göre : Niğde’de yapılan araştırmamızın sonuçlarına göre, ilk 3 Parti de den bir milletvekili seçiliyor.

Ancak, yapılan araştırma, şehir merkezleri odaklı gerçekleştirildi. Köy ve beldeler hatta şehirlerin varoşları, kısaca kırsal kesim araştırmamız da yer almadı.

Buna göre; Niğde’nin bazı beldeleri ve birkaç köyü hariç tutulursa, yukarıda belirtilen değerlerin iktidar partisi lehinde değişeceği tahmin ediliyor.

ARAŞTIRMADA AK PARTİ’NİN DURUMU

Araştırma sonucuna göre, Ak Parti Niğde’de oy kaybediyor. Her ne kadar % 39’luk bir oran görünse de, varoşlar,  köyler ve kasabaların büyük bölümü hala Ak Parti’nin farkla birinci olduğu yerlerin başında geldiğinden bu oranın % 5-6 üzerinde oy alacakları beklentisi var. Bu da onları 2. Milletvekilliği için şanslı kılıyor.

Şehir merkezi, ilçeler, beldeler ve köyler… Her kesimden oy alıyorlar. Her yaş ve her meslek grubundan da  oy alıyorlar.

Ak Parti’ye daha önce oy vermiş, milliyetçi kesimlerin oylarının tekrar MHP’ye yöneldiği görülmektedir. Ak Parti’nin oy kaybından en çok MHP faydalanmaktadır.

CHP, Saadet Partisi ve HDP,  Ak Parti’deki bu oy kaybını kendi hanelerine yazamamışlardır.

Araştırmaya göre, Ak Parti bir Milletvekili kazanmış  görünmekte ancak 2. Milletvekilliğine çok yakın oy oranında bulunmaktadır.

 

ARAŞTIRMADA CHP’NİN DURUMU

2011 seçimlerinde Niğde genelinden 2. Parti çıkan ve bir milletvekili kazanan CHP yerel seçimlerde 3. Parti oldu. Araştırmaya göre de hala 3. Parti olarak görünüyor.

Türkiye genelinde metropol, şehir partisi görüntüsü olan CHP’nin özellikle Niğde Merkezdeki oy oranı tahmin edilenden daha düşük.

Niğde’nin birkaç kasaba ve köyü hariç büyük çoğunluğunda Ak Parti etkisi hala mevcut ve bu sandığa yansıyacak. Bazı köylerde ve kasabalarda hala çok yüksek oranda oy alacağını gözlemliyoruz. Ak Parti’nin buralardan alacağı yüksek oylarla seçim barajını yükselteceğinden dolayı CHP’nin zaten bıçak sırtında olan bir milletvekilliği yok olabilir. Aynı zamanda Ak Parti’nin bu köy ve beldelerden alacağı yüksek oranlı oyların olumsuz etkisi daha çok MHP’de de görülecektir, ama araştırmaya göre MHP hala bir milletvekilliği oranında sorun çıkmayacağı şeklindedir.

Partiye oy verenlerin yaş oranına baktığımızda CHP Niğde’de  orta yaş üzeri bir parti konumundadır. Niğde’de 18-25 yaş arasından alabileceği oy oranı çok düşük çıkmıştır. CHP’ye oy kullananların yaş ortalamasına bakıldığında emekliler için verilen seçim vaatlerinin de etkili olduğu da görülmektedir.

Meslek grubuna bakıldığında özellikle memur kesimin düşüklüğü, CHP’nin devlet kadrolarından emekli! edildiği görülmektedir.

 

Araştırmada CHP’nin sadece Kemerhisar’da bariz üstünlüğü vardır. Ulukışla ve Çiftlik ilçelerinde kan kaybedilmektedir. Sunuş kısmında belirttiğimiz gibi burada sadece ilçe merkezlerinde ve esnaf ağırlıklı araştırma yapılabilmiştir.

MHP’NİN DURUMU

2011 yılında milletvekilliği çıkaramayan MHP, yerel seçimlerde yine Niğde ve Bor Belediyesini Ak Parti’ye kaptırmıştır. Niğde’de sürekli inişte olan MHP’nin bu durumu parti içi hizipleri tetiklemiş, partide lümpenlik, seviyesizlik yükselmiştir.

MHP yıllardır kendi içine dönük siyaset yapma mecburiyetinde kalmıştır. Bu iç tartışmalarda unutulan, boşalan, takip edilmeyen alanlar özellikle köy ve kasabalar  3/2 oranında Ak Parti’ye, 3/1 oranında da CHP’ye kaymış veya bu partiler o boşluğu doldurmuştur. Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili adayları açıklandığında adeta bir travma yaşamıştır. Doktrin partisi olduğunu iddia ederek,  aday sindirilmeye çalışılmış ise de  sancıları seçime kadar sürecektir.

Diğer büyük partilerin adaylarına göre Vedat Bayram ismi yeni bir isim. Vedat Bayram’ın bireysel olarak seçime bir katkısı olmadığı gözlemlenmektedir. MHP  rüzgara kapılmış bir yaprak gibi Niğde’de savrulmaktadır. Partinin çekirdek kadrosu hala kavgalıdır.

Bunlara rağmen araştırma ki sonuç neden böyle? MHP rahat bir milletvekilliği görünmektedir.

Ülkenin bugünkü şartları tamamen MHP lehine gelişti. Son yıllarda gelişen olaylar sonucunda, Asker’in güvenirliğini yitirmesi, Polisin güvenirliğini yitirmesi, çözüm süreci, başkanlık, federe devlet vs. korkusu.  HDP körüklenmesi… Vatandaşlar tarafından MHP’nin stepne olarak veya güvenli bir liman olarak görülmesini, bu partinin yaşaması isteğini oluşturdu. Parti içi tartışmaları, köydeki, kasabadaki ve şehir merkezindeki sıradan sağ seçmen görmüyor, haberi olmuyor.

Ak Parti politikalarından bıkan, zarar gören, korkan sağ seçmen kendisine en yakın MHP’yi görüyor ve direk içinde, seçim çalışmalarında yer almasa hatta mitingine dahi gitmese de doğal olarak kendince  seçenek olmadığından  MHP’yi tercih ediyor. Bütün olumsuzluklara rağmen tercih ediyor.

Gençlere hakim olmak, gençlere güç vermek,  gençlerin aidiyet duygusuna yanıt vermek açısından bulunmaz bir parti. Nitekim oy kullananların yaş oranı bunu açıklıyor.

Niğde ve Bor başta olmak üzere, bütün ilçelerde MHP var. Bu varlıklarını klasik propaganda araçları! bariz hissettiriyorlar. Ülkü Ocakları ve etkin sendikaları ile de Niğde’nin yaşamında varlar.

Ak Parti’den rahatsız, milliyetçi, muhafazakar oyların gidebileceği başka yer Niğde’de yok.. Organize olmaktan   yoksun, acemice yöntemlerle yürütülen bir seçim süreci ama ona rağmen böylesi bir araştırmanın MHP açısından   sonucu, ancak yukarıdaki nedenlerle açıklanabilir.

 

***

Sonuç;

 

28-30 Mayıs 2015 tarihleri arasında Tiyo Ajans tarafından yapılan Anket -Araştırmasının sonucu her ne kadar 1-1-1 gibi görünse de, yukarıdaki açıkladığımız konjektürlerden ötürü, parti gözlemlerimiz sonucu  “zayıf halka” CHP olduğu sonucu çıkıyor.

En rahat partinin MHP olduğu ve oylarını bariz artırdığı görülüyor.

Ak Parti’nin kan kaybettiği ancak 2 milletvekilliğine çok yakın olduğu…

HDP ve Milli İttifak-Saadet Partisinin Niğde’de % 3-5’lerde kalacağı… Fazla bir etkisinin olmayacağı,

Seçeneklerde kararsız belirtilmemiş, kararsız olanlarla anket gerçekleştirilmemiştir.

Araştırmanın yorumu, zaman darlığından dolayı kısa ve detaysız  yapılmış, ileriki zamanlarda  detaylı yorumlanacaktır..

Saygılarımızla..

Tiyo Ajans 01/06/2015

Editör: TE Bilişim