TEMA Vakfı Niğde Bor Temsilcisi Ali Akbaş, yerel seçimler öncesinde tüm belediye başkanı adaylarına çağrıda bulunarak "sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkı" için taleplerini dile getirdi.



TEMA Vakfı Niğde Bor Temsilcisi Ali AKBAŞ, açıklamasında yapılan değişikliklerle birlikte kırsal alanların da kentsel alana çevrildiğine dikkat çekti; "6360 sayılı Kanun gereği, yerel seçimlerden sonra 14 ilde büyükşehir belediyesi kurulacağı biliniyor. Bu illerdeki köy ve belde belediyelerinin mahalleye dönüştürülecek olması, kırsal alanlardaki kentleşmenin önünü açıyor" denildi..

"Türkiye'de nüfusun % 91,3'ü il ve ilçe merkezlerinde yaşıyor" denilen açıklamada, "Kentlilerin gıda ihtiyaçlarının yakın bölgelerden karşılanması, yerelleşmenin yanı sıra nakliye kaynaklı karbon ayak izinin azaltılması açısından da giderek daha çok önem kazanıyor. Türkiye genelinde toplanan belediye atıklarının % 43,5'i insan sağlığını tehdit eden çöplüklere dökülüyor. Yanlış atık yönetimi kuraklık sorunuyla birlikte su varlığını da tehdit ediyor. Atık suların % 24'ü arıtma işlemine tabi tutulmadan, deniz, göl, akarsu vb. alıcı ortamlara deşarj ediliyor. Su şebeke kayıplarının % 40-45 arasında olduğu tahmin ediliyor. Elektrik şebekesindeki kayıplar ise % 14,6 olarak hesaplandı. Türkiye'de insan kaynaklı iklim değişikliğine bağlı olarak sadece büyük kentlerimizde meydana gelen sel hasarları, verimli üst toprak kaybının yanı sıra, depremlerin neden olduğu maddi kayıplara yaklaşıyor. Türkiye nüfusunun önemli bir kısmının yaşadığı İstanbul'da kişi başına düşen yeşil alanın, mevzuatın altında olduğu görülüyor." uyarılarında bulunuldu.

Akbaş; "TEMA Vakfı olarak, yerel yönetimlerin Anayasamız ile garanti altına alınan "sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşam hakkı" konusunda çok önemli bir rol oynadığına inanıyoruz" denilen açıklamada TEMA Vakfı taleplerini şu başlıklar altında topladı;

1. Tarım arazilerinin korunması
2. Doğal ve kültürel kimliklerin korunması
3. Yeşil alanların korunması
4. Atık yönetimi ve çevrenin korunması

5. İklim değişikliğine uyum sağlanması
6. Sürdürülebilir ulaşımın geliştirilmesi
7. Kentsel altyapının geliştirilmesi
8. Kentlerin sağlıklı gelişmesi
9. Paydaşların karar süreçlerine aktif katılımının sağlanması
10. Kırsal kalkınmanın desteklenmesi
11. Ekolojik okur yazar belediyelerin oluşturulması

Yerel yönetimlerin bu hakkın hayata geçirilmesinde çok önemli rolü olduğunu belirten TEMA'nın talepleri ana hatlarıyla şöyle.

-Planlama ve proje çalışmalarında yeşil alanların korunması, artırılması, dönüştürülmemesi, plan ve projelerin sosyal boyutu ile birlikte ekolojik boyutunun da göz önünde bulundurulması.

-Düzenli depolama tesislerinin kurulması, bertaraf ve dönüşüm sistemlerinin geliştirilmesi, bilinçlendirme çalışmalarının yapılması, atık su şebekelerinin iyileştirilmesi, ileri arıtma sistemlerinin kurulması.

-Tesislerin yer seçiminde orman ve mera alanları, tarım arazileri gibi sürdürülebilir yaşamın güvencesi olan alanların korunması.

İklim değişikliğiyle mücadele

-İklim değişikliği ile mücadele ve iklim değişikliğine uyum sağlanması için sürdürülebilir ulaşım politikalarının benimsenmesi, enerji tasarrufunun ve yenilebilir enerjinin teşvik edilmesi, altyapı sistemlerinin geliştirilmesi, peyzaj düzenlemelerinde yerel türlerin kullanılması.

-Toplu ulaşım sistemlerinin geliştirilmesi, farklı ulaşım türlerinin bütünleşik bir şekilde planlanması, bisiklet kullanımının teşvik edilmesi.

-Su varlığının korunması, kaçakların engellenmesi için su şebekelerinin iyileştirilmesi, enerji verimliliği ve tasarrufu için elektrik şebekelerinin iyileştirilmesi.

-Yağmur suları ile kanalizasyon sularının birbirinden ayrılarak kullanılması.

Ekolojik okuryazarlık

-Doğayla uyumlu kentler için en önemli karar alıcılar olan yerel yönetimlerin ekolojik okuryazar olmaları.

-Çevresel katılım ilkesinin benimsenmesi, ekosisteme zarar verebilecek projelerin engellenmesi veya değiştirilmesi yönünde adımlar atılması.

-Kent hizmetlerinin ulaştırılacağı bölgelerde -6360 sayılı Kanun gereği mahalle olacak köyler de dahil olmak üzere- üretim ve pazarlama olanaklarının arttırılması. Yerel tohum takas ağları, coğrafi işaretler, markalaşma, kolay ve kısa nakliye sağlayacak yerel pazar sistemlerinin kurularak yerel üreticilerin desteklenmesi ve sosyal olanaklarının arttırılması."



Editör: TE Bilişim