Tarım kenti Niğde artık icralık
 
   MHP Niğde Milletvekili Aday Adayı Hikmet Bekil, tarım kenti Niğde’nin artık icralık olduğunu belirterek, “MHP iktidarında Niğde eskisi gibi tarım kenti olacak ve yeniden daha güçlü bir şekilde ayağa kalkacak” dedi. Yıllardır borç içinde kıvranan çiftçinin artık tarım yapamaz hale geldiğini işaret eden Bekil, MHP’nin bu konuda ciddi çalışmaları olduğunu dile getirdi.  
          Çiftçilerin sulama elektriğine olan borcunun ve buna bağlı olarak vatandaşların evlerine gelen icraların Niğde’nin önemli bir sorunu olduğunu ifade eden Bekil, Niğde tarımının sadece patates üretiminde 22 milyon TL (trilyon) zararda olduğunu ve bunun da artarak devam ettiği belirtti. Bekil, bu borçlar sebebiyle son günlerde Orhanlı Kasabası’ndaki    vatandaşların evlerinden icra memurlarının eksik olmadığına da vurgu yaptı.
 
        MHP Niğde Milletvekili Aday Adayı Hikmet Bekil, Gazetemiz Yeni Yıldız’a ziyarette bulunarak Gazetemiz İmtiyaz Sahibi, Genel Yayın Yönetmeni Şerife Türkeş ve Haber Müdürü Nevin Varol ile görüştü. Bekil, MHP’nin iktidarında vatandaşların içinde bulundukları bugünkü çıkmazların çözüleceğinin teminatını verdi. Son yıllarda çokça gündeme gelen ve yüzlerce çiftçinin mağdur olmasına sebep olan tarım arazisi sulama suyu elektrik borcunun Niğde çiftçisini çıkmaza soktuğunu bu durumun hacizlere ve Niğde tarımında gerilemeye sebep olduğunu belirtti.
 
ORHANLI YAŞANACAKLARIN HABERCİSİDİR
 
       Yıllardır borç içinde kıvranan çiftçinin artık tarım yapamaz hale geldiğine işaret eden Bekil, MHP’nin bu konuda ciddi çalışmaları olduğunu ifade ederek “Özellikle son 3-4 gündür Orhanlı Kasabası’nın tamamında MEDAŞ’a borcu olan vatandaşların evlerine sürekli olarak icra memurları gidiyor. Bu görevliler çiftçinin kapısında traktör, tarım aleti ne varsa haciz ederken evlerin eşyaları da toplanıyor. Yetkililere sorulduğunda ise ‘Biz görevimizi yapıyoruz’ deniliyor. Fakat bunun asıl kaynağına da inmek gerekiyor. Bizler yıllardır ülkemizin iyi ve doğru yönetilmediğini sürekli olarak dile getiriyoruz. Bugün Orhanlıda yaşanan olay yarın diğer köy ve kasabalarda olacağının da habercisidir” dedi.
 
 
ÜRETİM 1 MİLYON 287 BİN TONDAN
728 BİN TONA GERİLEDİ ZARAR ÇOK BÜYÜK
 
       Niğde tarımında yaşanan sıkıntılar neticesinde gelinen noktaya da değinen Bekil “2003 yılında Niğde genelinde patates üretimi 1 milyon 287 bin ton idi. 2010 yılı sonu itibariyle üretilen patates miktarı yüzde 43 gerileme ile 728 bin tondur. Bu da rakamsal olarak değerlendirildiğinde 2003 yılında patatesten Niğde’ye sağlanan katkı 386 milyon TL (trilyon) iken üzerinden 8,5 yıl geçmesine rağmen artması beklenen getiri gerilemiş 2010 yılı sonu itibari ile bu değer 364 milyon TL (trilyon) gibi yani 22 milyon TL (trilyon) daha düşmüştür. Genel baktığımızda Niğde’nin yüzde 60’ının tarımla geçindiği düşünülürse bu rakamlar durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor. Tarım kenti olan Niğde’de tarım şuanda bitme noktasına geldi. Hâlbuki içi boş fabrikalar yapılana kadar Niğde tarımı ayağa kaldırılırsa patates üretimi 1 milyon 287 bin tonun üzerinde gerçekleşebilmiş olsaydı bugün ilimize 600 milyon TL (trilyon) para girmiş olacaktı. 600 milyon TL eğer Niğde bütçesine dahil olmuş olsaydı 5 bin kişilik fabrikalardan daha çok katkı sağlardı. Elma ve diğer tarım ürünleri de buna keza” diye konuştu.
 
VATANDAŞ KORKUYOR
 
            Çiftçilerin kendi özel araçlarıyla Niğde İl Merkezine gelmeye bile korktuklarının altını çizen Bekil “Vatandaş ‘Yolda çevirirler borçlar yüzünden aracımız haczedilir’ diye Niğde’yi unuttular. Ürettiği patatesin, ürününü satıp bankada bulunan ödeme çekini dahi alamaz oldular. Çünkü banklar tarafından vatandaşlar hacizli olduğu için hesaplarına el konuluyor” dedi.
 
BİR TORBA KÖMÜRE VE 1 POŞET GIDAYA MUHTAÇ ETTİLER
 
    Vatandaşın bir torba kömür,gıda torbası, sosyal yardımlaşmadan alacakları 200-300 TL’ye muhtaç edildiğine de değinen Bekil, ‘Bakın sıkıntılarınız var, sıkıntılarınızın hepsini biliyoruz. Bizlere oy vermezseniz kömür, gıda ve para vermeyiz, Yeşil Kartı’nızı iptal ederiz’ gibi söylemlerde bulunulduğunu ve vatandaşın korkutulduğunu söyledi. Bekil, “Bizler iktidara geldiğimizde verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz” diye konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim