Bir erteleme olmazsa Tarım Bakanımız Sayın Eker Niğde’ye geliyor. Bu Sayın Bakanın son altı ayda ikinci gelişi. Sayın Bakana ne yazık ki yanlış bilgiler veriliyor. Ya da Sayın Bakan gezilerini sembolik yapıyor. Niğde’nin tarımda ağır sorunları vardır bunları görmezden gelmek ya da bilmemek  Niğde adına büyük bir kayıptır, sadece Niğde değil Türkiye adına büyük bir kayıptır. 

Ova Köylerimizde Elektrik borçları sorunu çözülmedi. Çiftçi boyunduruk altında, Elektrik kurumunda 8-10 avukat bürosu var icra takibi yapıyor. Cumhuriyet tarihinde hiçbir zaman bir kurumda bu kadar avukat istihdam edilmemişti. 

Diğer yandan Genetiği değiştirilmiş tohumlarla orijinal Anadolu patatesinin tohumları  ve Çamardı fasulyesi tohumları, Sazala domatesi ve tarımda birçok ürününün tohumları artık yok, İsrail ve Hollanda firmalarının ürettiği kısır tohumları kullanıyoruz. Anadolu’da sebze ve baklagillerde kendi içinden döngüsünü sağlayan öz tohumlarımız artık yok. Bir başka deyişle yarın patates ya da Fasulye tohumunu size vermeyeceğim derse Hollanda ve İsrail  patates ve fasulye yetiştirmemiz mümkün değil. Ülkenin geldiği nokta maalesef çok üzücü! ...

Sayın Bakan derhal en kısa sürede son kalan bu yerli ve doğal tohumlarımızın çoğalması için harekete geçmeniz gerekiyor. Bu konuda derhal  teşviklerle yerli orijinal ürünlerin çoğaltılması gerekiyor tabi ki eskiden patates ve Fasulye Domates tohumu kalmışsa. Arjantin’den, Rusya’dan, Ukrayna’dan  buğday ithal edeceksin, arpa ithal edeceksin yerli tohumların kökünü kazıyacaksınız, milletin gözünü boyayacaksınız sonrada biz tarıma hayvancılığa, teşvik verdik diye halkı aldatacaksınız, medyaya baskı yapıp halkı aldatacak rakamlar vereceksiniz sonrada vicdanınız rahat edecek.

Pancarda durum aynı şekilde çok sıkıntılı bir şekilde çiftçinin Bor bölgesinde sorunu ağırlaşıyor, Ama hükümet Şeker fabrikasını satma peşinde. Koyunu Yeni Zelanda’dan, ineği yurt dışından alacaksınız  bu memlekette hayvancılık gelişiyor diyeceksiniz. Nüfusu 1000 iken  8000 bin koyun ve keçisi olan bir kasabamızda bu gün nüfusu 2100 ve  500 koyun var.  Sütün kilosu sudan ucuz, yemin kilosu çok pahalı.  Sayın bakan  Niğde’nin köyleri göç veriyor. Nüfus azalıyor Tarım ve Hayvancılık bitiyor, KOP projesi bir türlü hayata geçirilemedi. Dünyanın en pahalı Tarımsal faaliyetini Niğde, Nevşehir yapıyor. Sayın Bakan  siz yanınızdakilerden çok muhalefete kulak verin gelecek yılki ziyaretinizde Patates, elma, buğday, süt, pancar, arpa, sebze  aynı fiyat, gübre, yem zamlı fiyat, çiftçinin borcu ikiye katlamış bir şekilde buluşmamak  dileği ile.  

 DOĞAN ŞAFAK

CHP NİĞDE MİLLETVEKİLİ





Editör: TE Bilişim