Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi yaptıkları açıklamada sulama kooperatiflerine ilişkin müjdeli haberler verdi. Sulama kooperatiflerine ait açık kanal sulama sistemi kapalı sisteme dönüştürülüyor.

 
Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi açıklamalarında Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü eliyle ilimize ödenek ayrıldığı müjdesini verdi. Vekiller, Bakanlar Kurulu kararına istinaden Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün almış olduğu karar neticesinde Sulama Kooperatiflerine ait açık kanal sulama sistemi ile sulanan sahanın kapalı sistem sulama şebekelerine dönüştürülmesi çalışmalarının başladığını dile getirdi.

 
Bu çerçevede Niğde Çamardı İlçesi Kavlaktepe Sulama Kooperatifi ve Niğde Altunhisar İlçesi Ulukışla Sulama Kooperatifleri’nin sulama sistemleri için ödenek aktarıldığını ifade eden vekiller, İl Özel İdaresi tarafından kapalı sistem sulama projelerinin hazır olduğunu Kavlaktepe Sulama Kooperatifi yağmurlama sulama tesisi işinin KDV hariç 321 bin liraya ihale edildiği bilgisini verdiler. Altunhisar Ulukışla Sulama Kooperatifi yağmurlama sulama tesisi işinin ise tüm sulama sahalarını içine alacak şekilde 30 Aralık tarihinde ihaleye çıkacağı belirtildi.

 
Çamardı İlçesi Kavlaktepe Sulama Kooperatifine ait açık sulama kanallarının kapalı sisteme dönüştürülmesi için 240.000 TL, Altunhisar İlçesi Ulukışla Sulama Kooperatifine ait açık sulama kanallarının kapalı sisteme dönüştürülmesi işi için ise 1 milyon 200 bin lira ödenek aktarıldı.

 
Konuyla ilgili yaptığı değerlendirmesinde su israfının önüne geçmek için yapılan çalışmaların her zaman destekleneceğinin altını çizen Alpaslan Kavaklıoğlu; “İç Anadolu Bölgesi yağış açısından sıkıntılı bir bölge. Bizim için su son derece önemli. Gerek içme suyu, gerek tarımsal sulama suyu. İlimizin su kaynaklarının bir damlasını bile boşa harcama lüksümüz yok. Bu konuda sulama kooperatiflerine ait açık sulama kanallarının kapalı sisteme dönüştürülmesiyle ilgili Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından bir proje yürütülmekte. Bu projeye Niğde İli’nde şu anda iki projeyle dâhil oldu. Bu projeler Çamardı ve Altunhisar ilçelerimizde de uygulanacak. Projeleri özel idare eliyle yapılan işler için özel idare hesaplarına iki proje için yaklaşık 1,5 milyon lira para girdi. İşlerin ihalesi de özel idarece gerçekleştirilerek projeler hayata geçecek.” dedi.

 
Ömer Selvi ise proje kapsamında Niğde İli’nden 17 projenin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’ne bildirildiğini, 17 projeden 8 adedinin tarım reformu Programına alınarak buradan finanse edilmesinin planlandığını kalan 9 projeden ise 2 adedine ilişkin ödeneğin aktarıldığını netice itibariyle kalan 7 proje içinde Devlet Su İşleri Genel müdürlüğü nezdinde projelerin takip edildiğinin altını çizerek; “Bilindiği üzere kooperatiflere kapalı sistem sulama kanalları yapılması konusunda Bakanlar Kurulumuzun kararı var. Bu çerçevede ilimizden 17 sulama kooperatifine ilişkin projeler Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğüne gönderildi. Bu projelerden 8 adedi Tarım Reformu Programına alındı. Kalan 9 kooperatif projesinden ikisi için ödenek geldi. Kalan 7 proje içinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü nezdinde çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
 
 


Editör: TE Bilişim