Su kuyularına sayaç takılması zorunluluğu nedeniyle zor günler geçiren çiftçilere müjdeli haber geldi. AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Orman ve Su Bakanlığı’nın yeraltı sularının kullanma belgesi (ruhsatlandırılması) ve su kuyularına otomatik sayaç yani ön yüklemeli uzaktan kontrollü su sayacı takılması zorunluluğunun ertelenmesine ilişkin çalışmalara başladığını belirtti.  

 

 

Kavaklıoğlu açıklamasında şunları söyledi: “Kuyulara sayaç takılması uygulamasının, ileriki bir tarihe ertelenmesine için hazırlıklar başladı. Tabiki erteleme için kanun değişikliği gerekiyor ve Orman ve Su Bakanlığımız gerekli düzenlemeleri yapmak için hazırlıklara başladı. Bu çiftçimizin ve üreticimizin üzülmesi için yapılan çalışmadır. Meyve, sebze, tahıl üreticisi, çiftçilerimizi hiçbir şekilde mağdur etmeyecek bir düzenleme yapılacaktır. Yeraltı su kaynakları ülkemizde başta tarım olmak üzere, içme ve kullanma, sanayi, enerji gibi alanlarda kullanılmaktadır. Orta Anadolu ve İç Anadolu bölgesinde yerüstü su kaynakları zengin değil. Önceki dönemlerde yeraltı sularının kullanılması disiplin altına alınmadığı için Konya Ovası’nda, ruhsatsız olarak kuyuları nedeniyle büyük çöküntüler oluştu. Sürdürülebilir tarım ve kalkınma hedefimiz için suyu verimli şekilde kullanmalıyız. Bölgemiz için bu elzemdir. Bu yönde çalışmaları gelecek nesillerimiz için yapmamız gerekir. Ancak çiftçilerimizin içinde bulunduğu durum da gözetilerek uygulama zorunluluğunun bir süre daha ertelenmesinin değerlendirilmesi ve bu yönde çalışmalara başlanması kararlaştırılmıştır”.

 

Yeraltı sularının kontrollü kullanılması ve sürdürülebilir şekilde yönetilmesi amacıyla açılmış ve açılacak olan tüm sondaj kuyularına su sayacı takılması zorunluluğu getirilmişti. Uygulama nedeniyle özellikle çiftçiler endişeli günler geçirmekteydi. Uygulamanın ertelenmesi için çalışmaların başlaması üreticiler ve sivil toplum kuruluşlarınca memnuniyetle karşılandı.

 

 

Editör: TE Bilişim