Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, kadınların ya da genç kızların başını niçin örttüğü ya da nasıl örtmesi gerektiğine yönelik çalışma yapmanın ve fikir yürütmenin siyasetçinin ya da siyasi partinin işi ve haddi olmadığını söyledi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Celalettin Özüdoğru, çözülmesi gereken bir sorundan çok, hukuksuz bir yasağın varlığına dikkat çekti. Özüdoğru, “Esasen, ortada bu yönüyle çözülecek bir sorun değil, kaldırılması gereken hukuksuz bir yasak var. Bazılarının ‘biz çözeriz’ derken başörtülü kızlarımızın yaşadıkları sorunu mu başörtülerini mi çözmeyi kastettikleri konusunda tereddüt içerisindeyiz. Çünkü geçmiş yıllarda ‘ikna odaları’nda genç kızlarımızın başörtülerini açmayı çözüm olarak görüyorlardı” ifadelerini kullandı.
Siyasetçilerin, yargı mensuplarının ve yükseköğretim kurumu yöneticilerinin görevinin, yükseköğrenim gören başörtülü kızlarımızın “niyetlerini okumak” değil onların “okuma niyetlerini korumak” olduğunu ifade eden Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Özüdoğru, yükseköğrenim gören kızların başlarını açtırmak için çaba gösterenleri, yükseköğrenim gençliğinin ufkunu açmak için çaba göstermeye davet etti.
Başörtülü öğrencilere baskı uygulamak için ‘ikna odası’ oluşturanlara, 12 Eylül’de insan hak ve özgürlükleri açısından bir ders verildiğini de dile getiren Celalettin Özüdoğru, “Biz, baş örtmenin din ve vicdan özgürlüğünün gereği bir hak olduğunu biliyoruz. Mutlak surette Anayasal ya da yasal bir düzenleme yapılacaksa, yaşama hakkı gibi doğuştan gelen bir hak olan inancı gereği başını örtme özgürlüğünü ifade etmek için değil, başörtüsü özgürlüğünü ihlal etme çabalarını izale etmeye yönelik bir düzenleme yapılmalıdır” dedi.
Başörtüsünün; siyaset zeminine, siyasi çekişmelere ve siyasetçilerin söylemlerine malzeme yapılmasını istemediklerini de ifade eden Özüdoğru, başörtüsünün siyasetle değil insan hak ve özgürlükleriyle ilgili ele alınmasının önemine dikkat çekti.
Yaşanan sorunu “başörtüsü sorunu” olarak isimlendirmeyi doğru bulmadıklarını da kaydeden Celalettin Özüdoğru, “Sorun başörtüsü değil, ideolojik saplantılarla dokunmuş ‘akıl örtüsü’ sorunudur” değerlendirmesinde bulundu.
Özüdoğru açıklamasının sonunda, ‘niçin başını örttüğünüze karışamıyorsak hiç olmazsa başınızı nasıl örtmeniz gerektiğini biz belirleyelim’ dayatmasında bulunulduğunu da belirterek, bunu yapanların yıllarca dinin siyasete alet edildiğini iddia edenler olmasının ve bu olayı provoke ederek çıkmaza girdirmeye çalışmanın da ibret verici olduğunu kaydetti.
 
Editör: TE Bilişim