Emniyet Teşkilatı Sivil Personel Sendikası (SİPER-SEN) Çalışmaları nın karşılığını almaya başladı.

Hemen her gün Türkiye Büyük Millet Meclisine giderek hazırladıkları Emniyet Teşkilatı  Sivil Personelinin sorunlarını anlatan raporu meclise götüren Siper-Sen Yönetim Kurulu üyeleri 
Emniyet Teşkilatında Çalışan Emniyet Hizmetleri Sınıfı Dışındaki Diğer Hizmet Sınıfı Memurların Yaşadıkları Sorunları meclise taşımayı başardı.

            SİPER-SEN Genel Başkanı Cenap DAŞTAN ve Genel Sekreter Ahmet SAĞLAM  yapılan meclis çalışmaları sırasında Emniyet Teşkilatında görevli sivil Personelin yıllardır birikmiş sorunlarını MHP  Milletvekili Profesör Dr. Alim IŞIK’ a  anlatarak  hazırladıkları kapsamlı bir raporda sundular.

            Sayın Milletvekili Profesör Dr. Alim IŞIK  sunulan raporu incelemesinin ardından 30 a yakın Milletvekilinin İmzasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Emniyet Teşkilatında görevli sivil memurların sorunlarının araştırmasına yönelik Meclis Araştırma Önergesi verdi.

 

        Necla DİNÇ                                                                         Cenap DAŞTAN

Genel Başkan Yardımcısı                                                               Genel Başkan

    (Basın ve İletişim)

           

Emniyet Teşkilatında görev yapan Sivil Memurların Sorunlarının araştırılmasına Yönelik Meclis Araştırma Önergesi

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA,

 

“Emniyet Teşkilatında Çalışan Emniyet Hizmetleri Sınıfı Dışındaki Diğer Hizmet Sınıfı Memurların Yaşadıkları Sorunların Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi” amacıyla, aşağıda belirtilen gerekçelerle Anayasamızın 98’inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz. 03.02.2015

 

 

1.     Prof.Dr. Alim IŞIK

   MHP Kütahya Milletvekili

 

 

GEREKÇE:

Bilindiği gibi, 169 yıllık bir geçmişe sahip Emniyet Teşkilatı, hukukun adil şekilde uygulanmasında ve halkın can ve mal güvenliğinin sağlanmasında önemli bir yere sahiptir. Emniyet Teşkilatında çalışan Emniyet Hizmetleri Sınıfı (EHS) dışında kalan 16.000 dolayındaki sivil personelin, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununun sınıf, kariyer ve liyakat ilkelerinin uygulanmaması nedeniyle diğer kamu çalışanları ile kıyaslandığında mali ve sosyal yönden ciddi olumsuzluklar içinde çalıştıkları görülmektedir. EHS personeli dışındaki sivil personelin, yıllarca aynı birimlerde çalışmaları, mevzuat ve uygulama tecrübeleri nedeniyle “uzman personel” olarak değerlendirilmeleri yönündeki haklı talepleri şimdiye kadar dikkate alınmamıştır.

Emniyet teşkilatında çalışan sivil personel, gerek eğitim gerekse kıdem bakımından uygun şartlara sahip olmalarına karşın, meslekte yükselme sınavı açılmadığı için kariyer beklentilerinin önü kapatılmış, bu nedenle de birçok personel temizlik işleri, garsonluk vb. gibi işlerde çalıştırılarak beklenen iş verimi sağlanamamıştır.

Devletin yüksek maliyetle mesleğe kazandırdığı çok sayıdaki polisi, sivil personelin yapması gereken büro hizmetlerinde çalıştırması, maliyet ve fayda planlamasındaki çelişkiyi açıkça ortaya koymaktadır. Bu çelişki 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu sınıflandırma ilkesi ile de örtüşmemektedir. Büro hizmetlerinde çalıştırılan polislerin meslek alanlarında değerlendirilmesi ile sahada aktif çalışan Polis Memurlarının iş yükü azaltılacak, uygulamada had safhaya ulaşmış mesleki rahatsızlıklar ortadan kaldırılacak, emniyet teşkilatı içinde her geçen gün bozulan iş barışı da sağlanarak daha verimli ve kaliteli hizmet üretimi gerçekleştirilebilecektir.

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlı Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS) personelinin sınıflandırma ilkesine aykırı olarak nitelikleri göz ardı edilmiş, unvan ve mesleki açıdan görev tanımı da yapılmamıştır. Bu eksiklik, Emniyet Teşkilatında Teknisyen Yardımcısı olarak çalıştırılan personelin çaycı, garson, temizlikçi vb. gibi unvanlarla çalıştırılmasına yol açmaktadır. Büro hizmet koluna bağlı sivil personelin çalışması gereken birimlerde, emniyet hizmetlerinin görülmesi amacıyla yüksek maliyetlerle yetiştirilen polis memurlarının çalıştırılması kamu yararına aykırıdır. Bu durum, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan sivil memurların 657 sayılı Yasada belirlenen sınıf ve kariyer ilkelerine aykırı olarak kadro görevi dışında çalışmasına da neden olmakta ve iş barışını zedelemektedir.

Emniyet Teşkilatında görevli Emniyet Hizmetleri Sınıfı ve diğer hizmet sınıflarındaki tüm personele 6136 Sayılı Kanuna göre Kamu Görevlisi Silah Taşıma Ruhsatı verilmekte, ancak Emniyet Hizmetleri sınıfı personelinin emekli olduktan sonra mevcut silahlarının ruhsatı Emekli Kamu Görevlisi Silah Taşıma Ruhsatına çevrilmekte iken diğer hizmet sınıfında görevli personel mevcut silahlarına silah ruhsatı harcı ödeyerek Bulundurma Ruhsatı almak zorunda bırakılmakta, maddi yönden imkânı bulunmayanlar ise silahlarını bedelsiz olarak bir başkasına devretmek etmek zorunda kalmaktadır.

Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilen yaklaşık 16 bin sivil personelin mevcut bir çalışma yönetmeliği de bulunmamaktadır. Bu durum ciddi hak mahrumiyetlerine yol açmaktadır.

5473 Sayılı yasa ile “denge tazminatı” adı altında bütün kamu kuruluşlarında görevli Genel İdari Hizmetleri (GİH) sınıfı memurlarına yapılan 105 TL dolayındaki ek ödemenin, Kanunda bütün EGM personeline verilmesi öngörülmesine rağmen söz konusu ödeme sadece Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeli ile Çarşı ve Mahalle Bekçilerine yapılmış, diğer sivil personel ise şimdiye kadar bu ek ödemeden yararlandırılmamıştır.

657 sayılı Kanununun 99. ve 178. Maddelerinde açıkça belirtilmesine rağmen, Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde özellikle vardiyalı çalışılan polis evleri, polis okulları, Eğitim ve sosyal tesisler ile hizmetin 24 saat kesintisiz sürmesi gereken birimlerde çalışan Teknisyen ve Teknisyen yardımcıları sürekli olarak haftalık 40 saatten fazla çalıştırılmakta ve karşılığında izin ve ücret ödenmemektedir.

Emniyet Teşkilatı içinde başarılı Emniyet Hizmetleri Sınıfı personeline verilen “taltif ile ödüllendirme” bürolarda aynı görevi yapan başarılı sivil memurlara ise verilmemektedir.

Yukarıda belirtilen nedenlerle Emniyet teşkilatında çalışan emniyet hizmetleri sınıfı dışındaki diğer hizmet sınıfı memurların yaşadıkları sorunlarının araştırılarakalınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekli görülmektedir.


Editör: TE Bilişim