Haber-Yorum : Selim GÖKEL

Bu yerel seçim için yazılacak çok şey var. Bunları uzun uzun tahlil etmek  yerine kısa ve yüzeysel notlarla iletmeye çalışalım.

İlk önce rakamlardan bahsedelim…

Ak Parti adayı Sıtkı Erat yüzde 49’luk oyu ile Niğde Merkez dahil bütün ilçelerdeki Ak Partili adayların önüne geçti. Önceki seçimlere bakarak bu durum şaşırtıcı oldu.  Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan % 41, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı % 48, Çamardı Belediye Başkanı Yavuz Soylu % 48, Ulukışla Belediye Başkanı Ali Uğurlu % 45 ve MHP’li tek ilçesi Çiftlik Belediye Başkanı Serkan Güzel  % 41 oy aldı. Niğde merkez ve İlçe Belediye Başkan adayları içerisinde en yüksek oy oranına Bor’da Sıtkı Erat ulaştı.

Bir önceki seçimde 160 oy farkla kazanan Sıtkı Erat, Bu kez 1.049 ile Bor Belediye Başkanı oldu.

Başpınar, Armutlu, Dink, Orta mahallelerde bütün sandıklarda üstün çıkan MHP oldu, ama diğer mahallelere çoğunluk sandıklardan da üstün çıkan Ak Parti oldu. Seçimlerde MHP gençliğine güvenmesine rağmen, Ak Parti’nin kadınlardan daha çok oy aldığını düşünüyorum. Cemaatin MHP desteğinin yanında, bir tarikatın da ortaya karışık yaptığını öğrendik.

Niğde Merkez ve Çiftlik hariç bütün ilçeleri kazanan AK Parti seçimin galibi. İlginç şekilde Niğde genelinde 1 tane il genel meclis üyesi çıkarabilen, Ulukışla ve Çiftlik gibi kalelerini kaybeden CHP ise bu seçimin bariz kaybedeni oldu. Tesellisi ise Kemerhisar oldu. MHP’nin tesellisi ise Çiftlik İlçesi oldu.  Ak Parti’nin İl Genel Meclis üyeliğinde bariz üstünlüğü var.

Türkiye geneli, Niğde Bor için de söylenebilir, vatandaş “Huzur” istiyor. Vatandaş elindekini kaybetmek istemiyor. Bu konu en zengininden,  kömüre muhtaç fakire kadar.

Vatandaş için ayakkabı kutusu, çözüm süreci değil,  duvarına rahatça çivi çakabildiği Toki tarafından yapılan  kendi evi önceliği oldu.
Bir tarafta “Savaştan Çıkmış Gibisin Bor” afişi… Diğer yanda ise  “Ben Lafa Değil, İcraata Bakarım” afişi. Muhalefet Genel Merkezlerine vatandaşın güven eksikliği. Millet ses kayıtlarına takılmadı, hatta rahatsız oldu. Bu konuları ve seçimi kazanmanın yöntemini bir ay önce burada yazmışız (Lütfen Tıklayın)

Akkaya Bor’un hatta Niğde’nin siyasi  gündemi oldu. Niğde adayları Akkaya için projeler hazırlamışlardı. Umarım seçim sonrası gündemden düşmez.

MHP Bor’da yıllardır aynı. Dünya değişti ama seçim stratejileri hiç değişmedi, şaşırtıcı hiçbir manevra yapamadılar. Ülke gündemi,  kendilerini de bilinçsizce sürükledi gitti.
 
Başkan Erat projelerini 20 gün önce açıkladı, projeler kahvehane ve misafirliklere düştü. Ama MHP projesini 4 gün kala açıkladı, kahvehanelere bile inemedi  konuşulacak vakit olmadı.

Eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş’un gelip MHP’nin proje tanıtım programında hariçten gazeller okuması. Daha önceki geldiğin de  Fizik Tedavi Hastanesi için market benzetmesi unutulmamışken yine MHP’nin şehitler için yürüyüş yapıp üç gün sonra sazlı sözlü program yapılması hata idi. Başkan Erat bu fırsatları kaçırmadı. MHP’nin tek hatası bunlar mı idi? Hayır, üstelik buraya sığmaz.

Sadece bir konuda fikrimi söyleyeyim. Fahrettin Özalp için dışarıdan gelen aday Bor’da tutmaz sözüne katılmıyorum. Bir bürokrat, işadamı dışarıdan gelebilir ve Borlunun gönlüne de girebilir, ama bu son 90 günde olmaz. Yıllar önceden Bor’a gelip, gidip sürekli irtibat gerektirir.  Her seferinde bir başka Borlu berberin koltuğuna oturacaksınız. Kahvede vatandaşlarla çay yudumlayacaksınız ve aday olacaksınız… kabul görürsünüz merak etmeyin.  

MHP’nin oyu,  CHP’nin iki bine yakın oyu, çözülen cemaatin deve gösterilen oyu ile birlikte oluşturulan sert blok, Ak Parti karşısında ancak bu kadar oy alabildi. Bundan sonra MHP için böylesi şanslı bir seçim atmosferi olacağını hiç düşünmüyorum.  Kendileri de bunun farkında… Seçim kazanacaklarına inançları tamdı. Kaybetmenin etkisi de tahribatı da kendi içlerinde büyük oldu. Ama sorgulama, ders çıkarma, sorumlulardan hesap sorma kültürü hala yok.

Ak Parti kendini topluma daha iyi anlattı. Yerel basını iyi kullandı. MHP sosyal medyada çok etkindi. Burada da (insan) kazanmak değil, saldırmak gibi yanlış bir tutum izlediler. Ak Partililer seçim öncesi sosyal medyadan çekildi.

Seçimi profosyoneller kazandı.  Seçimi fazla deşelemenin anlamı yok. Bor’da Niğde, Ulukışla’da, Çiftlik’te, Altunhisar’da, Çamardı’da yapılacak çok şey var.

Yeni bir gün önümüze bakalım, hedeflere odaklanalım… Zaman çok çabuk geçiyor.

Yine söylüyoruz..

Bir parti adayı  kazanacak diğerleri kaybedecek…
 
 Asla… 
 
Herkes için başlangıçtır…
 
Başlamakta  kazandırır.

***

Bizden Notlar;

Borhaber.net  olarak seçime damgamızı vurduk. Kemerhisar’da yaklaşık 1 beş yüz kişiye hitap eden bir aday  elinde mikrofon Borhaber.net sitesindeki yorumlardan uzun uzun bahsetti. Bor’da ise Ak Parti ve MHP adayları da Borhaber.net’den bahsettiler, haberlerimize karşılık açıklama yaptılar. Yaklaşık 2,5 yıldır sitemize akreditasyon uygulayan Niğde Belediyesi son bir ayda haber akışı sağladı ve  sitemize reklam verdi. Sitemize reklam veren başkan adaylarının yanında haberlerini yaptığımız muhtarların da kazanması da dikkat çekti. Bazı parti ve gruplar tarafından sitemiz aleyhine kampanya başlatıldı. Onlarca taklidinin olmasına rağmen kısa süre www.antiborhaber.net  sitesi açmışlardı. Sitemizi resmi kurumlara şikayet ettiler. Tıklanma oranı rekorları kırdığımız bir zamanda,  Niğde ve Bor’da bazı adaylar veya parti sorumluları “İnternete değil, gazetelere reklam vereceğiz” dediler ve onlar da kazanamadı. 

 

SANDIK SANDIK SEÇİM SONUCUNUNUN DEVAMINI  GÖRMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ BUTONA TIKLAYIN



DİĞER SEÇİM HABERLERİMİZ İÇİN TIKLAYIN




Editör: TE Bilişim