CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çiftlik ilçesine bağlı Kitreli köyünde, uyuz hastalığının tedavisinde kullanıldığı söyleyen Uyuz Gölet’i Meclis gündemine taşıdı. Gürer’in konuyla ilgili sorusunu yanıtlayan Sağlık Bakanı Akdağ, bir talep gelirse suyun içeriğinin incelenebileceğini açıkladı.

HİTİTLERDEN KALMA ŞİFALI SU

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından sözlü olarak yanıtlanması istemiyle yönelttiği soru önergesinde, Niğde’nin Çiftlik ilçesine bağlı Kitreli köyündeki Uyuz Gölet’inin içeriğindeki suyun Hititler döneminden bu yana uyuz hastalığının tedavisinde kullanıldığının iddia edildiğini belirterek, bu suyun içeriği ve sağladığı yararların incelenip incelenmediğini sordu.

Ömer Fethi Gürer ayrıca, bu alanda bir tesis kurulmasının düşünülüp düşünülmediğini de sorarak, “Uyuz Gölet’i yakınında sıcak su, sodalı su, şifalı su kaynaklarının varlığı saptandı ise nasıl yararlanılması düşünülmektedir” şeklinde soru yöneltti.

TALEP GELİRSE İNCELERİZ

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini TBMM kürsüsünden sözlü olarak yanıtladı.  Bakan Akdağ, Uyuz göleti çevresindeki su kaynaklarının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının görev ve sorumluluğunda olduğunu belirterek, “Ülkemizde bulunan şifalı suların tıbbi endikasyonları işleticileri tarafından başvuru yapılması hâlinde Bakanlığımızca belirlenmektedir. Yani Sağlık Bakanlığının doğrudan böyle şifalı sularla ilgili bir işletmesi olmadığı için bu belirlemeleri biz yapmıyoruz ancak Niğde’nin Çiftlik ilçesindeki Kitreli Uyuz Göleti suyu içeriğinin incelenmesi, endikasyonun belirlenmesi için Bakanlığımıza bir başvuru yapılmış değildir. Tabii ki böyle bir başvuru olursa bunu değerlendirip incelemesini yaparız” dedi.

GÜRER: “TALEP GELMESİNİ BEKLEMEDEN İNCELENMELİDİR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise, Uyuz Göleti suyunun binlerce yıldır çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanıldığını ifade ederek, " Kitreli Beldemizde Hititliler döneminde bir yapınında yer aldığı alanda çıkan bu suya farklı illerden dahi tedavi amaçlı gelenler vardır. Ulaşımı sorunlu değildir. MTA bölgede sıcak su tesisleri araştırdı. İstenen değerde bulunamamış ancak şifalı su için Sağlık Bakanı başvuru yok dedi. Çiftlik Kaymakamı ve İlçe Sağlık Müdürlüğü yanı sıra Niğde il Sağlık Müdürlüğü bu bağlamda harekete geçmelidir. Sağlık Bakanı Başvuru yok diyor. Bu başvuru sağlanmalıdır. Bölge için önemli bir kazanım sağlanmış olacaktır. Bu suyun bilimsel olarak acilen incelenmelidir.” dedi.

Editör: TE Bilişim