Chp Niğde Milletvekili Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyon Üyesi Doğan Şafak , Suriye ile yaşanan gerginlik sonucunda ülkemizde yarattığı ekonomik ve sosyal sorunları inceleme üzere yapacağı Mardin gezisi hakkında basın açıklaması yaptı.

 

Chp Niğde Milletvekili Doğan Şafak ;  “Arap Baharı” olarak nitelendirilen ve birçok Arap Devletini etkisi altına alan olaylar Suriye’ye sıçramış ve ülke içinde iç çatışmalar yaşanmaya başlamıştır. Bu olaylardan önce, AKP Hükümetinin sözde ülkemiz menfaatlerini gözeterek Suriye ile olan ilişkileri gelişmiş, her iki ülke arasında anlaşmalar imzalanmıştır.

 

Arap Birliği, Suriye hakkında birtakım kararlar almış ve yaptırımlarda bulunmuştur. AKP’nin bu kararları desteklemesi, Başbakan’ın, Suriye’yi tehdit etmesi ve iç işlerine müdahalesi Esad yanlılarını kızdırmıştır. AKP’nin uyguladığı yanlış dış politikaları yüzünden, Suriyeliler yaşananlardan ülkemizi sorumlu tutmuşlardır. Amerika ve Batıdaki Emperyalistlerin provokatörleri bu durumdan faydalanarak, Suriyeli göstericilerin arasına sızmış, Türk Bayrağını yakmışlardır. Aynı zamanda provokatörler hırsını alamamış, gösterilerde Yüce Atatürk’ün resmini yumruklamışlardır. AKP’nin yanlış politikası neticesinde her iki ülke arasındaki ilişkiler zedelenmiş, durum çıkmaza sürüklenmiştir.

 

AKP’nin dış politikasını eleştiren Doğan Şafak açıklamasının devamında “AKP Hükümetinin tutarsız dış politika anlayışını, zaman tünelinde geriye dönüş yaptığımızda rahatlıkla görebiliriz. Suriye’de yaşanan olaylar öncesinde, Başbakan, Suriye devlet Başkanı ile kolkola gazetelere boy boy fotoğraflar veriyordu. Başbakanın tutarsız tavırları ve tutarsız dış politikası yüzünden, Suriye devlet Başkanı Esad, ülkemizi PKK terör örgütüne destek vermekle tehdit etmiş ve bir nevi gözdağı vermiştir. Suriye ile yaşanan tüm olayların tek sorumlusu Başbakan ve Hükümetinin uyguladığı tutarsız dış politika anlayışıdır.

 

 

 

Bu yaşananlar sonucunda, Suriye ile olan ekonomik ve siyasi ilişkilerimiz ciddi biçimde zarar görmüştür. Temmuz ayından itibaren Suriye ile yapılan ticaretimiz yüzde 20 azalırken, transit ticaret tehlikeye girmiş, bavul ticareti durma noktasına gelmiş ve bölge halkı, esnaf, sanayici ve ihracatçı büyük bir sıkıntı içine girmiştir. Çıkan olaylar öncesi Suriye'den Türkiye'ye günlük 60 bin kişi girerken, yaşanan olaylardan sonra, bu rakam 3 bin kişiye inmiştir. Suriye ile sınır ticareti yapan Gaziantep, Kilis, Mardin, Şanlıurfa ve Hatay illerimizde ticaret durma noktasına gelmiş, bavul ticareti yapan binlerce vatandaşımız mağdur olmuştur.

 

Suriye’de ciddi bir pazara sahip olan narenciye ve tarım ürünlerimiz uygulanan ambargo yüzünden ihraç edilememiş bu da çiftçimiz ve üreticimize olumsuz olarak yansımış, zor günler geçirmelerine sebep olmuştur.

 

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, Suriye’ye yapılan ihracat 2010’un ilk 10 ayına göre, yaşanan gerginlik sonucunda 2011 yılında, 20 milyon dolar civarında düşüş göstermiştir.

 

Suriye’ye ambargo, nakliyeciler açısından da büyük sıkıntılara sebep olmuştur. Orta Doğu bölgesine yapılan ticarette Türk taşımacılık şirketleri Mersin Limanı’ndan Nusaybin’e (Mardin) aktarma yapıyordu. Uygulanan ambargodan dolayı Nusaybin tarafı kapanınca, Mersin’deki hatta kapanmıştır. Irak tarafında, Türk taşımacılık şirketleri için maddi külfet getiren sigorta sorunları var olduğu için Suriye Türk taşımacılığı açısından önem teşkil etmekteydi.

 

Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla, AKP’nin yürüttüğü yanlış dış politika yüzünden, ülkemizde ekonomik ve sosyal açıdan en çok etkilenen illerde tüm bu sorunları yerinde inceleme ve araştırma yapmak üzere görevlendirildik. Bende Mardin iline görevlendirildim. 17.01.2012 tarihinde, Mardin’de olacağım. Mardin’de yapılan inceleme ve tespitlerden sonra bir rapor oluşturacak ve bu doğrultuda stratejiler belirleyeceğiz. “dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim