CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması için “Aladağlar’a Baraj-Göl-Orman Projesi” uygulanması için yazılı bir önerge vererek konuyu parlamentoya taşıdı.

 

 

Şafak, “Bu projenin üzerinde uzun zamandır çalıştığını ve artık meclis gündemine taşınmasının vakti geldiğini” açıkladı.

 

 

CHP’li Şafak’la yaptığımız görüşmede; “ Bizim siyaset anlayışımız muhalefet dahi olsak halkımız için proje ve öneriler üretmektir. Türkiye’nin en büyük hazinesi ve İç Anadolu’nun kalbi olan, doğal güzellikleri, keskin zirveleriyle ülkemize en güzel sunumu yapacak olan, Aladağlar-Çamardı Bölgesi’nin değerlendirilmesi, 5000 kişiye istihdam sağlayacaktır. Bu bölgemizin en büyük turizm bölgesi olmaması için hiçbir neden yoktur” dedi.

 

 

MUHALEFETTE ÖNERİYORUM, İKTİDARDA YAPACAĞIM                            

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Aladağlar’a Baraj-Göl-Orman Projesi’nin” hayata geçirilmesi için bir an önce yatırım yapılmalıdır. Bu bölgemiz dünyaca ünlü olabilecek, muhteşem, doğal güzelliklere sahiptir. Bugün muhalefet partisinin bir milletvekili olarak bu önemli projeyi öneriyorum. Eğer AKP bu projeyi değerlendirmez, gerçekleştirmezse, iktidarda ben gerçekleştireceğim” dedi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, “Aladağlar’a Baraj-Göl-Orman Projesi” ile ilgili verdiği önergenin tam metni:

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel EROĞLU tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Doğan ŞAFAK

Niğde Milletvekili

 

 

Niğde ilimiz, Çamardı ilçesinde Aladağlar Milli park bölgesi doğa turizmi (trekking, kayak, dağcılık-kayak turları) açısından en önemli bölgemizdir. Toros silsile dağlarının, Orta Toroslar bölgesi olan Aladağlar içinde 3.500 metrenin üzerinde 8 tane zirvesi bulunmaktadır. Bunlardan bazıları 3756 metrede Demirkazık, 3744 metrede Kaldı, 3725 metrede Kızılkaya, 3723 metrede Engin tepe, 3550 metrede Direktaş zirveleridir. 3200 metrenin üzerinde 7 göller, dipsiz gölleri bulunmaktadır. Bağrında, Ecemiş Çayı ve Totari Çayı olmak üzere iki önemli akarsu kaynağını barındırmaktadır. Aladağlar batı yüzünde kısmen de olsa, Emli vadisi ve Demirkazık köyünde orman bulunduğu bir gerçektir.

 

Niğde’ye bağlı Çamardı ilçesi,  Demirkazık ve Çukurbağ köylerinin sınırı içinde, Baraj-Göl Projesi uygulanması, bu bölgeyi önemli bir turizm ve organik tarım bölgesi haline getirecektir.

 

Dağ, orman, göl manzarasını bir arada barındıracak bu özel projenin gerçekleştirilmesi halinde, turizm sektöründe en az 1000 kişiye, sulama imkânı sağlanacak olan topraklarda, tarım alanında en az 3000 kişiye, bunların toplamında da en az 4000 kişiye istihdam sağlanacaktır. Baraj-Göl çevresinde; restoranlar, dinlenme ve eğlence yerleri, yürüyüş parkurlarının yapılması halinde, dağ ve orman manzarasıyla bu bölgemiz dünyaya muhteşem bir sunum yapacaktır. Ayrıca bu Baraj-Göl’de biriken su dinlenmiş boş topraklara kanalize ederek, organik tarım alanları yaratacaktır.

 

Bu bölgemizin yeterince ekonomik açıdan değerlendirildiği, gerçek anlamda Türkiye ve dünya turizmine sunulduğu söylenemez.

 

 

Bu kapsamda,

 

  1- Aladağları batı bölgesini tamamen (Sokullupınar, Emli, Arpalık, Demirkazık, Mücen, Cımbar, Sakartaş, Tülü mevkini) ormanlaştırmayı düşünüyor musunuz?

 

 2 - Demirkazık, Çukurbağ Bölgesinin, Yalakçay mevkii üzerinde bir Baraj-Göl Projesi yapmayı düşünüyor musunuz? Böyle bir projeyi uygulamaya geçirecekseniz, ne zaman yapmayı planlıyorsunuz?

 

3 - Burada biriken su ile yıllardır nadasta olan boş topraklara, yöre halkı için Organik Tarım Projesi sunmayı düşünüyor musunuz?

 

 4 - En az 4000 kişiye istihdam sağlayacak olan, ülkemiz ve dünya turizmi için önemli olan bu bölgemize iktidarınız süresince neden bir yatırım yapılmamıştır? Açıklayınız.




Editör: TE Bilişim